Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fakro - kołnierze XDP i XDS

Recommended Posts

Czy ktoś stosował w Fakro (oprócz zwykłych kołnierzy) poniższe wynalazki:

- Kołnierz paroprzepuszczalny XDP ( http://www.fakro.pl/htmli/148.php )

- Kołnierz paroszczelny XDS ( http://www.fakro.pl/htmli/149.php )

- opaska docieplająca XWT ( http://www.fakro.pl/htmli/150.php )

Czy jest sens? (chcę wstawić okna FTT Termo 3-szybowe)

Pzdr

Zastanawiałem się. Zrezygnowałem.

Przy takich oknach pewnie pójdziesz w kierunku membran i folii wykonanych z lepszych materiałów niż te kołnierze.

Jestem na etapie ocieplania dachu, nie żałuję tej decyzji. Dekarze powiedzieli, że szkoda kasy na te kołnierze. Jak im sprawdziłem cenę, powiedziałem że to groszowe sprawy, jedynie kiwnęli głowami z potwierdzeniem.

Zastanawiałem się. Zrezygnowałem.

Przy takich oknach pewnie pójdziesz w kierunku membran i folii wykonanych z lepszych materiałów niż te kołnierze.

Jestem na etapie ocieplania dachu, nie żałuję tej decyzji. Dekarze powiedzieli, że szkoda kasy na te kołnierze. Jak im sprawdziłem cenę, powiedziałem że to groszowe sprawy, jedynie kiwnęli głowami z potwierdzeniem.

A Ty jakie masz okna połaciowe? Fakro, 3-szybowe?

Może napiszesz też jaką folię/membranę polecasz?

Pzdr

Zastanawiałem się nad cudami-wiankami, pre-selectami i innymi thermo. Ostatecznie kupiłem najzwyklejsze obrotowe FTP. Po przymiarkach (trzeba troche wyobraźni, dwie deski i kogoś do pomocy) uznałem, że okna i tak będą stosunkowo wysoko, wiec preselect to niepotrzebne wydatki. Thermo odradził sprzedawca, przed słońcem chronią markizy zewnętrzne.

Zwróć uwagę na dachówkę - okno montuje się nad pełną dachówką, co w pewnym sensie determinuje miejsce montażu okna (ważne w przypadku tych większych)

No i walcz o rabat, fakro daje dystrybutorm spore zniżki....

Folii nie będę polecał, nie znam się - u siebie mam dorken delta vent i będę miał delta reflex od środka. Kupiłem, bo dostałem dobry rabat i w sumie nie były takie drogie.

Zwróć uwagę na dachówkę - okno montuje się nad pełną dachówką, co w pewnym sensie determinuje miejsce montażu okna (ważne w przypadku tych większych)

No i walcz o rabat, fakro daje dystrybutorm spore zniżki....

Nie wiedziałem,że okno montuje się pod pełna dachówką. Mi zależy żeby były jak najniżej - ścianka kolankowa ma mieć 120cm. A dachówka to będzie Creaton Domino, albo Braas Tegalit.

Co do rabatów na Fakro to wynegocjowałem 32% od cen katalogowych.

Pzdr

Nie pod tylko nad pełną - wyglądasz przez okno i pod oknem masz pełne dachówki. Ja mam robena średzką falistą plus i moim zdaniem to duża (w tym długa) dachówka... :) Tych twoich nie znam.

Rabat masz b.dobry, ale sprawdź jeszcze co da Ci Tamir Pszczyna, Rampa Imielin lub Thermo IB w Bytomiu - gdzie bliżej. Jeśli bierzesz więcej tych Thermo, to wartość zamówienia robi się całkiem spora.

I zamów od razu akcesoria, jak chcesz kupować markizy/rolety. Potem może być trudniej o taki rabat.

pozdr.

Ja mam zwykłe FTP. FTT wybiłem sobie sam z głowy licząc w Audytorze OZC ile zaoszczędze na potrójnej szybie. Nie opłaciło się. Przy tak małej powierzchni okien w stosunku do dachu różnica w cenie pomiędzy FTP a FTT spłacałaby się mi przez ileśdziesiąt lat...

Co do ochrony poddasza przed przegrzewaniem przez okna dachowe to lepsza jest i tak roleta/markiza...

Z dodatkowych akcesoriów dokupiłem dodatkowo kołnierze XDP.

Post factum - nie warto było.

Kawałek membrany z wyciętą dziurą na okno i kawałek wełny do wciśnięcia przy ościeżnicy...

a ja mam trzy okna FTP w tym jedno pre-select, bo to okno mam nisko zamontowane, i z tego pre-selecta jestem bardzo rad, nie żałuję, rzecz zbędna do wysoko zamontowanego okna, ale dla niskiego jak najbardziej

co do kołnierzy to gdybym mógł cofnąć czas to bym je kupił, nie kupiłem i to co zrobił mi dekarz z membraną wokół okna wołą o pomstę do nieba, nieprzypilnowałem bo wtedy nie wiedziałem z czy to się je i teraz mam dodatkową robotę, a kołnierz dostałby w dłoń, w druga instrukcję montażu i wio!

Czy ktoś stosował w Fakro (oprócz zwykłych kołnierzy) poniższe wynalazki:

- Kołnierz paroprzepuszczalny XDP ( http://www.fakro.pl/htmli/148.php )

- Kołnierz paroszczelny XDS ( http://www.fakro.pl/htmli/149.php )

- opaska docieplająca XWT ( http://www.fakro.pl/htmli/150.php )

Czy jest sens? (chcę wstawić okna FTT Termo 3-szybowe)

Pzdr

Pierwsze lepiej dla Ciebie jak zakupisz, nie licz na dekarza skoro mozesz sam zadbac o swoje okno.

Pozostale wydaja sie bez wiekszego sensu, trzeba pianke wstrzelic pomiedzy krokwie a rame okna.

Mozesz zastanowic sie nad szyba samoczyszczaca, moze byc przydatna szczegolnie jesli sa drogi piaszczyste w okolice Twojego domu (nie wiem jak dlugo i z jaka skutecznoscia dzialaja) a od slonca rolety/markizy i najlepiej zewnetrzne. Sa one dosyc drogie wiec moze pozniej wybierzesz wewnetrzne zamiast zewnetrznych ale wowczas jakies ekranujace, zeby jak najwiecej promieni odbijaly.

Ja nie odradzal bym Ci zakupu FTT, sa znacznie cieplejsze niz "standardowe" okna.

Pzdr.