hinzr 27.07.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam !! Postawilem ostatnio na dzialce gabiony, ktore pelnia role muru oporowego.Zostalo mi troche kamienia i zastanawiam sie czy nie wykorzystac go do zwirowego GWC. Pytanie do znawcow:Do GWC zaleca sie otoczaki frakcji 3-6 cm, a z gabionow zostal mi kamien frakcji 8-16 cm. Czy robi to jakas roznice ?? Nadmienie, ze mysle o tym, aby dzialal bez wentylatorow (grawitacyjnie). Z salonu do gruntu idzie rura 400 mm. Czy dobrze mi sie wydaje, ze wieksza srednica otozakow zmiejszy opory powietrza i GWC bedzie pracowal grawitacyjnie lepiej ?? Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 27.07.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Nadmienie, ze mysle o tym, aby dzialal bez wentylatorow (grawitacyjnie). Nie wiem jak ma działać grawitacyjnie. W jaki sposób grawitacja ma przepchnąć powietrze przez złoże żwirowe i wypchnąć to powietrze w górę do salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hinzr 28.07.2009 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Nie wiem jak ma działać grawitacyjnie. W jaki sposób grawitacja ma przepchnąć powietrze przez złoże żwirowe i wypchnąć to powietrze w górę do salonu? Zalozenie - powtorze - zalozenie jest takie, ze grawitacja wyciaga z domu powietrze, ktore nie bedzie zasysane z otwartych/rozszczelnionych okien, tylko z GWC. Dlatego rura, ktorach wychodzi do ziemi ma az 400 mm zeby obnizyc opory powietrza, aby grawitacja miala 'sile' wyciagnac powietrze przez GWC. RH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.07.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 A jak grawitacyjnie zimne powietrze z GWC popłynie do góry ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hinzr 28.07.2009 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 A jak grawitacyjnie zimne powietrze z GWC popłynie do góry ? pzdr Tak samo jak bez GWC np: z okna. Z wykorzystaniem GWC bedzie mialo tylko 'troche' dluzsza droge. Widzac obawy kolegow moze mala sonda - czy inni tez podzielaja obawy kolegow, a co za tym idzie - powienienem zweryfikowac grawitacyjny system zasysania powietrza do domu przez GWC ?? Oczywiscie jak sie nie sprawdzi to zawsze mozna wrzucic do rury wentylator. a tak przy okaji - wroce do pytania zasadniczego - czy wielkosc otoczakow w GWC ma znaczenie ?? RH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.07.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 A jak grawitacyjnie zimne powietrze z GWC popłynie do góry ? pzdr Tak samo jak bez GWC np: z okna. Z wykorzystaniem GWC bedzie mialo tylko 'troche' dluzsza droge. A po co Ci GWC ? Dla "klimy" czy zimą? Oczywiscie jak sie nie sprawdzi to zawsze mozna wrzucic do rury wentylator. Wg mnie od razu lepiej to zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hinzr 28.07.2009 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 A po co Ci GWC ? Dla "klimy" czy zimą? Przede wszystkim zima. Klima przy okazji. Wg mnie od razu lepiej to zrób. Temat na pewno do przemyslenia - zobaczymy co inni o tym sadza. Jestem otwarty na uwagi kazdego kto ma cos do powiedzenia w temacie. RH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.07.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 A po co Ci GWC ? Dla "klimy" czy zimą? Przede wszystkim zima. Klima przy okazji. Wg mnie od razu lepiej to zrób. Temat na pewno do przemyslenia - zobaczymy co inni o tym sadza. Jestem otwarty na uwagi kazdego kto ma cos do powiedzenia w temacie. RH wg mnie o klimie grawitacyjnie to zapomnij ale zimą może i wydoli przy dużych kamieniach jakie piszesz że masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hinzr 31.07.2009 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Odswieze troche temat - jakiej wielkosci otoczaki do GWC ?? A zasadniczo dlaczego male (30-60mm), albo dlaczego duze (80-160mm). Ew. dlaczego wielkosc nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts