Biceps 27.07.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Czy znajdzie się tutaj jakaś dobra duszyczka, która podpowie mi łopatologicznie (czyt.: jak krowie na rowie) ile będę potrzebował cementu, żwiru i piasku, żeby wylać 2,8 m3 podmurówki pod płot (tyle kubików mnie wyszło po przemnożeniu wszystkich wysokości, szerokości i grubości). Wiem, że zaprawę się z jakichś proporcji robi, ale jakich... Może to brzmi śmiesznie, ale piszę całkiem poważnie - nie mam zielonego pojęcia ile czego kupić PLEASE! HELP!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.07.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/fundamenty/przepis-na-beton,6322_4790.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 27.07.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Jeśłi będziesz lał B-15 ( co w zupełności wystarczy) będziesz potrzebował około: 35 worków (25 kg) cementu 32,5R 1,4 m3 piachu 1,75 m3 żwiru 0,35 m3 wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.07.2009 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 3 metry sześcienne pospółki żwirowo-piaskowej tona cementu im lepsza marka tym lepiej ze 2 - 3 łopaty z obsługą wiaderka na wodę przydałby się kawałek twardego podłoża do mieszania taczka do wożenia urobku parę desek na szalunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biceps 28.07.2009 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Bóg zapłać dobrzy ludzie. Co do mieszania, to mam zamiar zaprząc betoniarkę, taczki mam nawet dwie, element ludzki też przygotowany. Nic tylko kopać, szalować, mieszać i lać Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 28.07.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 o proporcjach na beton ogrodzeniowy dyskutowaliśmy też tu:http://forum.muratordom.pl/pielegnacja-suchego-betonu,t164551.htm?highlight=piel%EAgnacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.07.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 errata: zapomniałem o "rozkurzu" pospółkę dowozi się raczej wywrotką przywieź sobie nie 3 tylko 4 metry sześcienne, będzie na wszelki wypadek worek cementu jak braknie to można ostatecznie przywieźć tramwajem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.07.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Biceps Teraz u was budują stadion. Pewnie codziennie zostaje im coś betonu. Za czasów komuny to przy takiej budowie lekko postawiłbyś nie ogrodzenie a całe osiedle. Dzisiaj pewnie też powstanie jakiś "dom", premie już są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.07.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 najlepszą receptą jest zamówienie półsuchego czy tam suchego B15 i nie zawracanie sobie du.pyna betoniarce napisz formułki modlitewne i kręć nią jak Ci w Tybecie, np w intencji porządnej podmurówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.07.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 ale trzeba wtedy mieć szalunki na całość /czy przynajmniej spory kawałek/ gdy się ma 4 deski to wygodniej mieszać po trochu codzień.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.07.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 no tak, 4 dechy, do tego pewnie jeszcze pocięte na pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biceps 28.07.2009 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Chwilunia, to znaczy, że mogę kupić coś na wzór gotowej zaprawy - w sensie: mieszam z wodą, wlewam do szalunku ... i that's all?! A jak to się ma do po bożemu zrobionej zaprawy - wytrzymałość, jakość itp.? Co do dech, to mam tego na zaszalowanie całości na raz, więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.07.2009 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 jak masz cały szalunek to kup po prostu w sklepie /czyli betoniarni/ 3 metry sześcienne betonu jak najmocniejszego/taki murek podpłotowy to ma bardzo ciężkie życie/beton z betoniarni zazwyczaj bywa lepszy/mają odpowiednie kruszywa bo oni specjalizują się właśnie w betonie/ przygotuj jakieś spore miejsce na wylanie /choćby folia na trawie/beton wywalają na tą folię gruszka odjeżdżazaczyna się wyścig taczkami - no te 50-60 taczek to raczej się rozwiezie bez problemu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 29.07.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 ale trzeba wtedy mieć szalunki na całość /czy przynajmniej spory kawałek/ gdy się ma 4 deski to wygodniej mieszać po trochu codzień.... A najważniejsze to ten romantyzm przy mieszaniu - bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts