Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za "opinię kominiarską" ?

AGA NR 1

Recommended Posts

Chyba wszystko zależy od kominiarza i jego....

Pierwszy z nich za odbiór komina gazowego przy pracach związanych z przyłączeniem gazu wziął 100zł i problemów robił tyle, że... olałem gościa przy nastepmym odbiorze czyli dokumentacji do odbioru budynku. Nowy kominiarz za dokument do odbioru budynku wziął 150zł (komin gazowy, komin do kominka oraz 6 kanałów wentylacyjnych).

Uwaga,

są dwie "opinie kominiarskie" :

Pierwsza opinia kominiarska ( wstępna ) np. do starania się o przyłącze gazu jest zawsze tańsza - 80 - 100 zł.

Tak było w moim przypadku - zapłaciłam 80 zł.

Druga opinia kominiarska ( w momencie oddawania budynku do użytkowania ) jest szersza i bardziej "odpowiedzialna za zdrowie mieszkańców" i kosztuje właśnie od 150 - 300 zł.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Odbiory dla gazowni są 2 - jeden wstępny, a drugi końcowy - po wykonaniu przyłącza.

ja miałem 1 - odbiór potrzebny do umowy o dostawę gazu (założenie licznika w skrzynce). odbiór do wykonania przyłącza nie potrzebowali, bo po co niby taki? Tak na zdrowy rozsądek - jak robią przyłącze do działki to co ich obchodzi instalacja w domu...

Myślę, że ten wstępny to ściema kominiarzy;)

• 2 years później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

podciągamm,ile kosztuje taka opinia w okolicach W-wy?

dzisiaj usłyszałam od faceta z firmy budującej gazociąg (na zlecenie gazowni),że ok., 200zł, ale on ma znajomego kominiarza i może być za 100 zł.

Dodam,że kominiarz -wg niego- nie musi oglądac komina i wystawia tę opinię zaocznie.

proszę o Wasze komentarze,dzięki

Nefer,chodzi o opinie kominiarska do odbioru instalacji przez gazownie, nie do pozwolenia na użytkowanie domu.

Za taka opinię w 2007 zapłaciłam 200 zł,nie sądze,że teraz opinia kominiarza do odbioru instalacji gazowej kosztuje 300 z VAT...

BTW - własnie myslę o bezpieczenstwie,toteż gościa pogoniłam