Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownik budowy odradza deskowanie i pape.

kuba2001

Recommended Posts

O rany, myslalem ze facet ma pojecie i wiedze na ten temat. Sam zbaranialem jak mi to powiedzial. Wyglada na to ze to juz jego druga wpadka. eh.. :-?

A ja myślałem, że ludzi się nie ocenia po kilku opiniach osób nie mających za bardzo zielonego pojęcia o budowaniu :lol:

jaka to wpadka, że ktoś proponuje coś tańszego i równie dobrego (membrana dachowa)

A już najbardziej popisał się koleś co pisze, że OSB rules heheheheheheh

przelicz sobie ile kosztuje odeskowanie calowymi deskami a OSB :o

Na początek proponuję poczytać trochę forum, zwracając uwagę co piszą fachowcy a nie "fachowcy

pozdrawiam

Twierdzi ze papa po paru latach zniszczy dach, deski zbutwieja i zgniją. Moi znajomi (8 na 10)wokoło deskuja i papuja dachy. Co robic kogo słuchac ? (Na dachu bedzie dachowka betonowa).

u mnie wkoło też deskują, ale i są osoby, które kładą folię

jesli chodzi o opinie speców - większość znanych jest za deskowaniem i papą

my od poczatku wiedzieliśmy, że będziemy deskować

folii nie braliśmy pod uwagę

A ja myślałem, że ludzi się nie ocenia po kilku opiniach osób nie mających za bardzo zielonego pojęcia o budowaniu :lol:

jaka to wpadka, że ktoś proponuje coś tańszego i równie dobrego (membrana dachowa)

Czytaj ze zrozumieniem. Pomogę ci cytując odpowiedni fragment. :lol:

Twierdzi ze papa po paru latach zniszczy dach, deski zbutwieja i zgniją.

Zaś co do kwestii ekonomii...

A już najbardziej popisał się koleś co pisze, że OSB rules heheheheheheh

przelicz sobie ile kosztuje odeskowanie calowymi deskami a OSB :o

To, że tobie opłaciły się deski nie oznacza, że mnie (inym) też muszą. Głupiemu świat zawsze wydaje się prosty. EOT.

Ja nie daję folii chociażby z jednego powodu - nie mam szans na zamknięcie jej i zabezpieczenie przed wpływem światła (także od strony poddasza!) przed upływem wymaganych kilku miesięcy.

Twierdzi ze papa po paru latach zniszczy dach, deski zbutwieja i zgniją. Moi znajomi (8 na 10)wokoło deskuja i papuja dachy. Co robic kogo słuchac ? (Na dachu bedzie dachowka betonowa).

Ja mam deskowanie i papę. Dachówkę kładłem po 3,5 roku. Wykonawca w kilku miejscach zdejmował fragmenty papy z powodu innych prac. Deski były czyste. Na poddaszu był, z powodu braku ocieplenia, przewiew.

Jest jeden warunek - te deski powinny być zaimpregnowane.

Wykonawca opowiadał że zdarza się że jak na jakichś budynkach zdejmuje papę to pod spodem mnóstwo pleśni (na grubo) - ale to na nie impregnowanych deskach. Pewnie były mokre przed papowaniem (deszcze), pewnie ktoś od razu ocieplał poddasze.

To, że tobie opłaciły się deski nie oznacza, że mnie (inym) też muszą.

Mi się nic nie opłaciło, za to Tobie się opłaciły płyty OSB :lol: ciekawe jak :lol:

Głupiemu świat zawsze wydaje się prosty. EOT.

brakuje argumentów to nadrobimy prostactwem :lol:

Ja nie daję folii chociażby z jednego powodu - nie mam szans na zamknięcie jej i zabezpieczenie przed wpływem światła (także od strony poddasza!) przed upływem wymaganych kilku miesięcy.

No i wtedy trzeba deskować to fakt, btw "OSB rulez" 8)

pozdrawiam

Mam tylko membranę i dachówkę od 8 lat. Świadomie wybrałem takie rozwiązanie, ze względu na koszty - chociaż na innych materiałach nie oszczedzam. Po prostu zaoszczędzone w ten sposób pieniądze, przeznaczyłem na lepsze okna lub akrylową gładż na śiany.

Poza tym, nie było żadnych problemów ze szczelnością, wilgocią czy zaciekami. Jedynie na strychu w niektórych miejscach przy silnych wiatrach podwieiwa przez dachówki i membeana hałasuje uderzając o nie.

Myslę, że, czy zrobisz z deskowaniem czy bez, to w obu przypadkach będzie równie dobrze - w przypadku deskowania uspokoisz się tylko.

Poza tym, jak nie masz zaufania do kierownika budowy i podważasz jego decyzje, lub myślisz, że znasz się lepiej to zrezygnuj z niego i prowadź wszystko sam.

koniecznie zmień ,,KB" - koniecznie. I dajcie już spokuj bo temat deskowania był już wałkowany na tym forum nie raz i wypowiadali się ludzie, którzy się na tym znają.

Z ostatnich 10-ciu deskowanych dachow 8 nie nadawalo sie do wykonania z marszu ocieplenia w chyba 4 zle byly zamontowane okna w paru tez byly przecieki :). Kier moze w ten sposob miec zupelna racje.

RE: FlashBack

Może powiesz coś więcej o problemach z wykonaniem ocieplenia w tych dachach, jakoś nie wyobrażam sobie co tam można zrobić źle ... ?????

I znowu wojna, wystarczy rzucić raz na jakiś czas taki temat i forum "żyje" całą parą. :)

Lepsza jest dyskusja na argumenty, jak każdy napisze czemu wybrał swoje rozwiązanie, a nie wyśmiewał innych to zadający pytanie będzie miał z tego korzyść.

Ja pokryłem OSB z takich przyczyn:

1 Na wierzch poszły gony więc membrana odpada.

2 Deski są przeważnie mokre i robią się potem duże szpary ja już wyschną.

3. Płyta OSB jest znacznie mniej wrażliwa na wilgoć,a co za tym idzie na ew. drobne błędy przy wykonaniu czy miejscowe zniszczenie i podciekanie pokrycia po latach.

4. Szybko się kryje w stosunku do desek.

5. Dom musiał stać całą zimę pod samą papą.

PS:

Jakbym dawał inne pokrycie np. dachówkę to też by OSB poszło spodobały mi się zalety tego materiału i troszkę może na wyrost nie ufam membraną bo słyszałem z różnych źródeł (ludzi którzy je mają), że potrafią zanikać.

hm .... to w takim razie wszyscy którzy mają dach zadeskowany i pokryty docelowo gontem (jak ja) lub papą (są i tacy) powinni w chyba w tym momencie się pociąć lub kawał sznura i ..... :-?

wszystko zależy od jakości wykonania .... jesli ekipa się przyłoży i zrobi jak trza to nie ma prawa nic cieknąć , wilgotnieć czy robić cokolwiek innego :wink:

jeśli zrobią partacze to czy położą deski i pape czy folie to na jedno wyjdzie - tak czy siak spierniczą robotę :roll:

nie słuchaj kierbuda .... jeśli chcesz deskować - deskuj , nie ma przeciwwskazań .... a ekipa ma sie przyłożyc a nie zrobić na odpiernicz i wszystko bedzie git :wink:

U mnie w tej chwili sa deski i papa ze wzgledu na koszta. Deski po polezeniu byly impregnowane.

Za deskowaniem przemawia tez taki argument, ze usztywniaja dach i wygluszaja co ma znaczenie jak sie kladzie pozniej blache.

W przyszlosci pewnie bedzie blachodachowka, wtedy pewnie papa poleci by deski mialu lepsza wentylacje.