kuba2001 27.07.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Twierdzi ze papa po paru latach zniszczy dach, deski zbutwieja i zgniją. Moi znajomi (8 na 10)wokoło deskuja i papuja dachy. Co robic kogo słuchac ? (Na dachu bedzie dachowka betonowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 27.07.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Ile osób tak ma że w trakcie budowy braknie pieniędzy na dach i przykrywają papą.Znam jedną rodzine co mieszka już ponad 10 lat gdzie właśnie brakło kaski na skończenie domu i nic tam im nie cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 27.07.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Ale herezje kierbud powiada. I pomyśleć, że ktoś taki ma uprawnienia kierownika. DESKUJ ( OSB rulez!) i PAPUJ. Amen. Aha i zmień tego gamonia kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba2001 27.07.2009 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 O rany, myslalem ze facet ma pojecie i wiedze na ten temat. Sam zbaranialem jak mi to powiedzial. Wyglada na to ze to juz jego druga wpadka. eh.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm78 28.07.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 O rany, myslalem ze facet ma pojecie i wiedze na ten temat. Sam zbaranialem jak mi to powiedzial. Wyglada na to ze to juz jego druga wpadka. eh.. A ja myślałem, że ludzi się nie ocenia po kilku opiniach osób nie mających za bardzo zielonego pojęcia o budowaniu jaka to wpadka, że ktoś proponuje coś tańszego i równie dobrego (membrana dachowa) A już najbardziej popisał się koleś co pisze, że OSB rules heheheheheheh przelicz sobie ile kosztuje odeskowanie calowymi deskami a OSB Na początek proponuję poczytać trochę forum, zwracając uwagę co piszą fachowcy a nie "fachowcy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 28.07.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Twierdzi ze papa po paru latach zniszczy dach, deski zbutwieja i zgniją. Moi znajomi (8 na 10)wokoło deskuja i papuja dachy. Co robic kogo słuchac ? (Na dachu bedzie dachowka betonowa). u mnie wkoło też deskują, ale i są osoby, które kładą folię jesli chodzi o opinie speców - większość znanych jest za deskowaniem i papą my od poczatku wiedzieliśmy, że będziemy deskować folii nie braliśmy pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 28.07.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 A ja myślałem, że ludzi się nie ocenia po kilku opiniach osób nie mających za bardzo zielonego pojęcia o budowaniu jaka to wpadka, że ktoś proponuje coś tańszego i równie dobrego (membrana dachowa) Czytaj ze zrozumieniem. Pomogę ci cytując odpowiedni fragment. Twierdzi ze papa po paru latach zniszczy dach, deski zbutwieja i zgniją. Zaś co do kwestii ekonomii... A już najbardziej popisał się koleś co pisze, że OSB rules heheheheheheh przelicz sobie ile kosztuje odeskowanie calowymi deskami a OSB To, że tobie opłaciły się deski nie oznacza, że mnie (inym) też muszą. Głupiemu świat zawsze wydaje się prosty. EOT. Ja nie daję folii chociażby z jednego powodu - nie mam szans na zamknięcie jej i zabezpieczenie przed wpływem światła (także od strony poddasza!) przed upływem wymaganych kilku miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 29.07.2009 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Twierdzi ze papa po paru latach zniszczy dach, deski zbutwieja i zgniją. Moi znajomi (8 na 10)wokoło deskuja i papuja dachy. Co robic kogo słuchac ? (Na dachu bedzie dachowka betonowa). Ja mam deskowanie i papę. Dachówkę kładłem po 3,5 roku. Wykonawca w kilku miejscach zdejmował fragmenty papy z powodu innych prac. Deski były czyste. Na poddaszu był, z powodu braku ocieplenia, przewiew. Jest jeden warunek - te deski powinny być zaimpregnowane. Wykonawca opowiadał że zdarza się że jak na jakichś budynkach zdejmuje papę to pod spodem mnóstwo pleśni (na grubo) - ale to na nie impregnowanych deskach. Pewnie były mokre przed papowaniem (deszcze), pewnie ktoś od razu ocieplał poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm78 29.07.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 To, że tobie opłaciły się deski nie oznacza, że mnie (inym) też muszą. Mi się nic nie opłaciło, za to Tobie się opłaciły płyty OSB ciekawe jak Głupiemu świat zawsze wydaje się prosty. EOT. brakuje argumentów to nadrobimy prostactwem Ja nie daję folii chociażby z jednego powodu - nie mam szans na zamknięcie jej i zabezpieczenie przed wpływem światła (także od strony poddasza!) przed upływem wymaganych kilku miesięcy. No i wtedy trzeba deskować to fakt, btw "OSB rulez" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 29.07.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Niestety kierbud ma rację. Deskowanie źle wykonane ma tendencję do gnicia. Trzeba zapewnić dobrą na wentylację i dobrze zaimpregnować deskowanie.Co doskonale zwiększa koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 31.07.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Mam tylko membranę i dachówkę od 8 lat. Świadomie wybrałem takie rozwiązanie, ze względu na koszty - chociaż na innych materiałach nie oszczedzam. Po prostu zaoszczędzone w ten sposób pieniądze, przeznaczyłem na lepsze okna lub akrylową gładż na śiany. Poza tym, nie było żadnych problemów ze szczelnością, wilgocią czy zaciekami. Jedynie na strychu w niektórych miejscach przy silnych wiatrach podwieiwa przez dachówki i membeana hałasuje uderzając o nie.Myslę, że, czy zrobisz z deskowaniem czy bez, to w obu przypadkach będzie równie dobrze - w przypadku deskowania uspokoisz się tylko.Poza tym, jak nie masz zaufania do kierownika budowy i podważasz jego decyzje, lub myślisz, że znasz się lepiej to zrezygnuj z niego i prowadź wszystko sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba2001 01.08.2009 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Nie znam sie wiec pytam. I nikogo nie skreslam ale sa dwie skrajne opinie co do sposobow wykonania dachu, dlatego mam watpliwosci. A wybor nie jest prosty. Dzieki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 01.08.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Twierdzi ze papa po paru latach zniszczy dach, deski zbutwieja i zgniją. Moi znajomi (8 na 10)wokoło deskuja i papuja dachy. Co robic kogo słuchac ? (Na dachu bedzie dachowka betonowa). koniecznie zmień ,,KB" - koniecznie. I dajcie już spokuj bo temat deskowania był już wałkowany na tym forum nie raz i wypowiadali się ludzie, którzy się na tym znają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 01.08.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Wybór między deskowaniem a foliowaniem to jak wybór między Mercedesem a Trabantem.A na pewno kierownik ma wymagane wykształcenie i uprawnienia jeśli takie bzdury opowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 01.08.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Z ostatnich 10-ciu deskowanych dachow 8 nie nadawalo sie do wykonania z marszu ocieplenia w chyba 4 zle byly zamontowane okna w paru tez byly przecieki . Kier moze w ten sposob miec zupelna racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 01.08.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Z ostatnich 10-ciu deskowanych dachow 8 nie nadawalo sie do wykonania z marszu ocieplenia w chyba 4 zle byly zamontowane okna w paru tez byly przecieki . Kier moze w ten sposob miec zupelna racje. RE: FlashBack Może powiesz coś więcej o problemach z wykonaniem ocieplenia w tych dachach, jakoś nie wyobrażam sobie co tam można zrobić źle ... ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 03.08.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 I znowu wojna, wystarczy rzucić raz na jakiś czas taki temat i forum "żyje" całą parą. Lepsza jest dyskusja na argumenty, jak każdy napisze czemu wybrał swoje rozwiązanie, a nie wyśmiewał innych to zadający pytanie będzie miał z tego korzyść. Ja pokryłem OSB z takich przyczyn: 1 Na wierzch poszły gony więc membrana odpada. 2 Deski są przeważnie mokre i robią się potem duże szpary ja już wyschną. 3. Płyta OSB jest znacznie mniej wrażliwa na wilgoć,a co za tym idzie na ew. drobne błędy przy wykonaniu czy miejscowe zniszczenie i podciekanie pokrycia po latach. 4. Szybko się kryje w stosunku do desek. 5. Dom musiał stać całą zimę pod samą papą. PS: Jakbym dawał inne pokrycie np. dachówkę to też by OSB poszło spodobały mi się zalety tego materiału i troszkę może na wyrost nie ufam membraną bo słyszałem z różnych źródeł (ludzi którzy je mają), że potrafią zanikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.08.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 hm .... to w takim razie wszyscy którzy mają dach zadeskowany i pokryty docelowo gontem (jak ja) lub papą (są i tacy) powinni w chyba w tym momencie się pociąć lub kawał sznura i ..... wszystko zależy od jakości wykonania .... jesli ekipa się przyłoży i zrobi jak trza to nie ma prawa nic cieknąć , wilgotnieć czy robić cokolwiek innego jeśli zrobią partacze to czy położą deski i pape czy folie to na jedno wyjdzie - tak czy siak spierniczą robotę nie słuchaj kierbuda .... jeśli chcesz deskować - deskuj , nie ma przeciwwskazań .... a ekipa ma sie przyłożyc a nie zrobić na odpiernicz i wszystko bedzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 03.08.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 U mnie w tej chwili sa deski i papa ze wzgledu na koszta. Deski po polezeniu byly impregnowane.Za deskowaniem przemawia tez taki argument, ze usztywniaja dach i wygluszaja co ma znaczenie jak sie kladzie pozniej blache.W przyszlosci pewnie bedzie blachodachowka, wtedy pewnie papa poleci by deski mialu lepsza wentylacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 05.08.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Nie znam sie wiec pytam. I nikogo nie skreslam ale sa dwie skrajne opinie co do sposobow wykonania dachu, dlatego mam watpliwosci. A wybor nie jest prosty. Dzieki za odpowiedzi. Wybierz tańsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts