Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownik budowy odradza deskowanie i pape.

kuba2001

Recommended Posts

• 1 month później...

ja znam dwa przypadki dot. nieodeskowanego dachu:

- jeden dach, człowiek tak się uwaziął, że zdemontował membranę i zrobił deskowanie

- drugi przypadek, jedan osoba zapalona do "nowych ale sprawdzonych technologii" bo "w Niemczech już od 15 lat juz tylko takie dachy, bo nowoczesne membrany i nic sie nie dzieje" po kilku miesiącach zaczęła żałować, że zaoszczędziła w ten sposób pieniądzę - ale już za późno, dachówka już położona - podejrzewam, że złe wykonawstwo

Innych przypadków nie znam, nie licząc internetu, widocznie w mniejszych miejscowościach "nowinki" trafiają z dużym opóźnieniem

A czy mozna zamiast papy położyć na deski membrane ? Bo wtedy chyba nie trzeba robic (ponoc klopotliwej w wykonaniu) wentylacji. Czy to prawda ? Może ktos tak wlasnie robił. Co na to dekarze?

Tak, można, ja tak robię. Deski muszą być w specjalny sposób układane (wąskie i kładzione z odstępami, na moim dzienniku budowy znajdziesz zdjęcia, jak takie deskowanie wygląda) i folia też musi być specjalna do pełnego deskowania.

Dekarze? Generalnie się dziwią, niektórzy wręcz stukają w głowę, ale znalazłem takiego, który stwierdził krótko: "tak, to nowa technologia, ale już tak u kogoś robiliśmy, wiemy o co chodzi."

Dlaczego tak? Bo dzięki temu nie muszę się pieścić ze szczeliną wentylacyjną, którą z tego, co czytam na forum, baaardzo łatwo zrobić źle, nawet w takiej niby dobrze zrobionej wełna po pewnym czasie może się zsunąć i ją zatkać, izolację dachu mam tak prostą, że po prostu nie ma czego tu spierniczyć. Dodatkowo o grubość tej szczeliny zyskuję na możliwym do wykorzystaniu miejscu na ocieplenie.

J.

deski na deskowanie nie są suszone, nie trzeba nic kombinować ani bawić się w odstępy (nic dziwnego, że pukali się w czoło), takie mokre drewno przybite do krokwi po roku ma już po obu stronach ładne półcentymetrowe szparki

W czoło się pukali po zapoznaniu się z całością innowacji (folia zamiast papy, brak szczeliny i szpary w deskach).

Po roku deski się rozeschną i szczeliny się same zrobią - super. A co przez ten rok? Tabliczkę mam przybić, że grzyby i wilgoć są uprzejmie proszone o zaczekanie?

Poza tym, półcentymetrowe szparki to za mało, przy deskach nie szerszych niż bodajże 10cm szpary powinny mieć minimum 1cm szerokości, tak żeby poszycie było w 10% przewiewne.

J.

Ufff. no to fajnie ze jest taki sposob. :) Za 2 tyg dach bedzie odeskowany i ofoliowany. Ekipa ma przyjsc za jakies 2 miesiace. Jaka membrane dać na deski ? Tyvek Solid, Delta Max ? Czy cos innego ?

Jarek.P- Deski ktore dales chyba sa roznej szerokosci ? Jak dobrze zauwazylem.

Bo ja mam rozne, mam nadzieje ze sie nadaja.. czy przecinac je wzdłuz ?

Ufff. no to fajnie ze jest taki sposob. :) Za 2 tyg dach bedzie odeskowany i ofoliowany. Ekipa ma przyjsc za jakies 2 miesiace. Jaka membrane dać na deski ? Tyvek Solid, Delta Max ? Czy cos innego ?

Jarek.P- Deski ktore dales chyba sa roznej szerokosci ? Jak dobrze zauwazylem.

Bo ja mam rozne, mam nadzieje ze sie nadaja.. czy przecinac je wzdłuz ?

Folia u mnie będzie Tyvek Pro. Ale są różne, ma być "na pełne deskowanie" i tyle.

Deski mam różnej szerokości, po prostu generalnie nie szersze niż 10-11cm, sporo jest węższych, trochę szerszych. Po prostu zamawiając deski w tartaki powiedziałem, że mają wybierać te węższe i tyle, dokładnymi szerokościami nikt się nie przejmował.

J.