freetask 06.08.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 a może KB zna ekipę od dachu i dlatego odradza deskowanie u mojej babci dach był całkowicie "odkryty" od wewnątrz tzn. była dachówka goła, no ale dach to był na strychu, a nie w pokoju, ma to zdecydowaną zaletę - nieszczelność w dachu babcia naprawiała garnkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba2001 06.08.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Jestem prawie przekonany do deskowania. Nie chodzi o koszty. Deski mam swoje a więżba, deskowanie i położenie papy w cenie wykonania domu. Ekipa dobra wiec powinno byc ok. Ponoć ważna jest dobra wentylacja dachu. Dachowkę chce położyc jesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba2001 14.09.2009 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 A czy mozna zamiast papy położyć na deski membrane ? Bo wtedy chyba nie trzeba robic (ponoc klopotliwej w wykonaniu) wentylacji. Czy to prawda ? Może ktos tak wlasnie robił. Co na to dekarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 14.09.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 ja znam dwa przypadki dot. nieodeskowanego dachu:- jeden dach, człowiek tak się uwaziął, że zdemontował membranę i zrobił deskowanie- drugi przypadek, jedan osoba zapalona do "nowych ale sprawdzonych technologii" bo "w Niemczech już od 15 lat juz tylko takie dachy, bo nowoczesne membrany i nic sie nie dzieje" po kilku miesiącach zaczęła żałować, że zaoszczędziła w ten sposób pieniądzę - ale już za późno, dachówka już położona - podejrzewam, że złe wykonawstwoInnych przypadków nie znam, nie licząc internetu, widocznie w mniejszych miejscowościach "nowinki" trafiają z dużym opóźnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.09.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 A czy mozna zamiast papy położyć na deski membrane ? Bo wtedy chyba nie trzeba robic (ponoc klopotliwej w wykonaniu) wentylacji. Czy to prawda ? Może ktos tak wlasnie robił. Co na to dekarze? Tak, można, ja tak robię. Deski muszą być w specjalny sposób układane (wąskie i kładzione z odstępami, na moim dzienniku budowy znajdziesz zdjęcia, jak takie deskowanie wygląda) i folia też musi być specjalna do pełnego deskowania. Dekarze? Generalnie się dziwią, niektórzy wręcz stukają w głowę, ale znalazłem takiego, który stwierdził krótko: "tak, to nowa technologia, ale już tak u kogoś robiliśmy, wiemy o co chodzi." Dlaczego tak? Bo dzięki temu nie muszę się pieścić ze szczeliną wentylacyjną, którą z tego, co czytam na forum, baaardzo łatwo zrobić źle, nawet w takiej niby dobrze zrobionej wełna po pewnym czasie może się zsunąć i ją zatkać, izolację dachu mam tak prostą, że po prostu nie ma czego tu spierniczyć. Dodatkowo o grubość tej szczeliny zyskuję na możliwym do wykorzystaniu miejscu na ocieplenie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 14.09.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 ja też tak mam - specjalna (? - napisali że się nadaje na deski ) dlaczego ? bo pod deskami będzie granulat styropianowy a więc nie będzieszczeliny wentylacyjnej - deski jak złapią wilgoć to odparują sobie przezmembranę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 14.09.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 deski na deskowanie nie są suszone, nie trzeba nic kombinować ani bawić się w odstępy (nic dziwnego, że pukali się w czoło), takie mokre drewno przybite do krokwi po roku ma już po obu stronach ładne półcentymetrowe szparki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.09.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 deski na deskowanie nie są suszone, nie trzeba nic kombinować ani bawić się w odstępy (nic dziwnego, że pukali się w czoło), takie mokre drewno przybite do krokwi po roku ma już po obu stronach ładne półcentymetrowe szparki W czoło się pukali po zapoznaniu się z całością innowacji (folia zamiast papy, brak szczeliny i szpary w deskach). Po roku deski się rozeschną i szczeliny się same zrobią - super. A co przez ten rok? Tabliczkę mam przybić, że grzyby i wilgoć są uprzejmie proszone o zaczekanie? Poza tym, półcentymetrowe szparki to za mało, przy deskach nie szerszych niż bodajże 10cm szpary powinny mieć minimum 1cm szerokości, tak żeby poszycie było w 10% przewiewne. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba2001 15.09.2009 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Ufff. no to fajnie ze jest taki sposob. Za 2 tyg dach bedzie odeskowany i ofoliowany. Ekipa ma przyjsc za jakies 2 miesiace. Jaka membrane dać na deski ? Tyvek Solid, Delta Max ? Czy cos innego ? Jarek.P- Deski ktore dales chyba sa roznej szerokosci ? Jak dobrze zauwazylem. Bo ja mam rozne, mam nadzieje ze sie nadaja.. czy przecinac je wzdłuz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.09.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Ufff. no to fajnie ze jest taki sposob. Za 2 tyg dach bedzie odeskowany i ofoliowany. Ekipa ma przyjsc za jakies 2 miesiace. Jaka membrane dać na deski ? Tyvek Solid, Delta Max ? Czy cos innego ? Jarek.P- Deski ktore dales chyba sa roznej szerokosci ? Jak dobrze zauwazylem. Bo ja mam rozne, mam nadzieje ze sie nadaja.. czy przecinac je wzdłuz ? Folia u mnie będzie Tyvek Pro. Ale są różne, ma być "na pełne deskowanie" i tyle. Deski mam różnej szerokości, po prostu generalnie nie szersze niż 10-11cm, sporo jest węższych, trochę szerszych. Po prostu zamawiając deski w tartaki powiedziałem, że mają wybierać te węższe i tyle, dokładnymi szerokościami nikt się nie przejmował. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts