JurekM 27.07.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam! Pytanie do znawców/przyrodników Szykuję się do rozpoczęcia budowy (raczej wiosna 2010). Dojazd do działki to "przejazd" ok. 50 metrów po prywatnej drodze. Droga ta w przyszłości będzie dojazdem do ok. 15 działek, ale Ja jestem pierwszy i nie chcę na dziś inwestować. Problemem jest wyrastające do metra prawie zielsko. Czy jest jakiś środek, który pryskając spowoduje, że droga drogą się stanie. Dziękuję za pomoc Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.07.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Problemem jest wyrastające do metra prawie zielsko. Czy jest jakiś środek, który pryskając spowoduje, że droga drogą się stanie. zielsko wystarczy spryskać Roundupem - niestety do namiastki drogi nadal będzie daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 27.07.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Tak jak pierwek napisał. Roundup to dobry środek. Ostatnio tym pryskałem dwa razy i z trawska zrobiło się siano. Ale trzeba wyczuć pogodę bo najlepiej działa w dni słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 27.07.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Lepiej skosić, pryskać tyle randapem to bardzo drogo i bez sensu - i tak odrośnie. a trujesz okolicę. Po preparacie i tak musisz zielsko usunąć, ono cudownie nie zniknie. tylko zżółknie i wyschnie, a badyle zostaną. Odrasta niestety po wszystkim prócz może jakiejś ciężkiej chemii, która zatruje glebę na amen, ale to niedozwolone i niebezpieczne. Kosić żyłka lub zwykłą kosą co jakiś czas, może droga będzie przejezdna. Jak nie - to trzeba wziąć jakiegoś okolicznego rolnika z kosiarką i glebogryzarką - 50 m to dość sporo, także w razie potrzeby jakąś koparą z łychą wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 27.07.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 My taką drogę kosimy żyłką i po sprawie. Wygląda pięknie! Poza tym myślę, że bez trawy, to będziesz miał błoto a jakiś żwir czy inne coś, to będzie kosztowało więcej niż kosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 28.07.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Jeśli zamierzasz budować się dopiero na wiosnę, to nie rób nic. Zimą zielsko zniknie, a na wiosnę - jak zaczniesz tą drogą jeździć ty, dostawcy, robotnicy - nie zdąży wyrosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 29.07.2009 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Robić nic to pewnie najłatwiej.Martwię się tylko tym, że jak się zacznie wjeżdżać na wiosnę ciężkim sprzętem to i drogi nie będzie, a na dodatek jak będzie jakaś dostawa i kierowca powie, że dalej nie wjedzie to co wtedy?Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yvetka 03.08.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Miałam ten sam problem, tylko droga ma 70 m i należy tylko do naszej działki.Z początku ręcznie wszystko usuwaliśmy, łącznie z krzaczorami, które porastały drogę. Do dwóch sporych karp użyta była koparka, która następnie zdjęła z drogi humus. To pozwoliło na jako takie korzystanie z drogi. Nawet po ulewie nie było problemu, żeby jakiś dostawczak się zakopał, co byłoby nieuniknione gdybyśmy nie zdjęli humusu.Gdy skończyły się wjazdy ciężkiego sprzętu na działkę, zamówiliśmy 3 wywrotki gruzu na podbudowę, a po ubiciu jeszcze chyba ze 3-4 wywrotki pospółki. W tej chwili droga jest twarda, przejezdna i przygotowana pod kostkę, którą położymy w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts