Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usunięcie zielska na dojeździe do działki

Recommended Posts

Witam!

Pytanie do znawców/przyrodników :)

Szykuję się do rozpoczęcia budowy (raczej wiosna 2010).

Dojazd do działki to "przejazd" ok. 50 metrów po prywatnej drodze.

Droga ta w przyszłości będzie dojazdem do ok. 15 działek, ale Ja jestem pierwszy i nie chcę na dziś inwestować.

Problemem jest wyrastające do metra prawie zielsko.

Czy jest jakiś środek, który pryskając spowoduje, że droga drogą się stanie.

Dziękuję za pomoc

Jurek

Lepiej skosić, pryskać tyle randapem to bardzo drogo i bez sensu - i tak odrośnie. a trujesz okolicę. Po preparacie i tak musisz zielsko usunąć, ono cudownie nie zniknie. tylko zżółknie i wyschnie, a badyle zostaną. Odrasta niestety po wszystkim prócz może jakiejś ciężkiej chemii, która zatruje glebę na amen, ale to niedozwolone i niebezpieczne.

Kosić żyłka lub zwykłą kosą co jakiś czas, może droga będzie przejezdna.

Jak nie - to trzeba wziąć jakiegoś okolicznego rolnika z kosiarką i glebogryzarką - 50 m to dość sporo, także w razie potrzeby jakąś koparą z łychą wyrównać.

Miałam ten sam problem, tylko droga ma 70 m i należy tylko do naszej działki.

Z początku ręcznie wszystko usuwaliśmy, łącznie z krzaczorami, które porastały drogę. Do dwóch sporych karp użyta była koparka, która następnie zdjęła z drogi humus. To pozwoliło na jako takie korzystanie z drogi. Nawet po ulewie nie było problemu, żeby jakiś dostawczak się zakopał, co byłoby nieuniknione gdybyśmy nie zdjęli humusu.

Gdy skończyły się wjazdy ciężkiego sprzętu na działkę, zamówiliśmy 3 wywrotki gruzu na podbudowę, a po ubiciu jeszcze chyba ze 3-4 wywrotki pospółki. W tej chwili droga jest twarda, przejezdna i przygotowana pod kostkę, którą położymy w przyszłości.