Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bateria Teka Aquata -problemy z montazem

dizzeeRascal

Recommended Posts

Sluchajcie mam taka baterie do kuchni

http://www.teka.com/html/cat/prod.php?producto=PR-0000638&categoria=CA-0000009&idioma=pl&backto=Baterie%20kuchenne&nameProd=AQUATA%20EOB&nameCat=Baterie%20kuchenne

Mam problem z zamontowaniem wezykow do tej baterii.Bateria jest zakonczona takimi miedzianymi rurkami do wody cieplej i zimnej ktore na koncu sie rozszerzaja nieco.Do tych rurek sa wezyki ktore z jednej strony mocujemy do doplywu wody w normalny sposob a z drugiej strony mocujemy do tych rurek tylko nie bardzo wiem jak bo rurki nie maja zadnych nakretek do ktorych mozna by je dokrecic.Wezyki sa zakonczone takimi nakretkami z jakims pierscieniem ale nie da sie ich dokrecic bo spadaja .Czy ktos mial juz z czyms podobnym do czynienia.?

Z końcówek widzę ze bateria jest do przepływowego lub zbiornikowego podgrzewacza wody

Aby to szczelnie połączyć należy zakupić zaworki 3/8" z zaciskowymi końcówkami i to w nie montuje sie końcówki rurek-chyba ze zastosuje się je właśnie do podgrzewacza-do niego jest również przystosowany układ mieszadełka baterii :wink:

Jakim cudem ja mam ten zaworek podlaczyc bezposrednio do rurki skoro ten zaworek jest chyba do rurki w scianie montowany.To po co sa wlasciwie te rurki?

Jesli chcesz to dokładnie Ci wyjasnie ale-TA BATERIA NIE NADAJE SIĘ DO DOMU gdzie jest tylko woda zimna i ciepła!!!!

Bateria jest typową baterią przemysłową do zastosowań w łazienkach hipermarketów, barów i restauracji(zastosowanie przepływki+woda zimna przemysłowa(niezdatna do picia)+woda do picia np po filtrze wody lub i cyrkulacja

Cały program realizowany jest w głowicy baterii poprzez specjalne otwory i krzywki

Pod załączonym linkiem jest schemat -z jednej strony łączysz do ściany-zasilanie a z drugiej jest zaciskowe połączenie na uszczelkę teflonową właśnie na takie rurki miedziane gładkie

Wlasnie ja zamontowalem praktycznie.Jeszcze tylko troche poprawek i bedzie zamontowana.Ta bateria to po prostu jest jakas porazka.Montaz jest maksymalnie utrudniony ,juz trudniej nie mogli wymyslic.Te rurki montowalem na zacisk.Wzialem dwa klucze i po mocny skontrowaniu nie kapie ale nie wiem czemu ma sluzyc takie rozwiazanie.Poza tym nie wiem czy to normalne ale po zakrecniu wody nie przestaje od razu leciec woda tylko kapie i dopiero po jakims czasie przestaje.

Poza tym nie wiem czy to normalne ale po zakrecniu wody nie przestaje od razu leciec woda tylko kapie i dopiero po jakims czasie przestaje.

Kapie chyba woda, która zdążyła się sprężyć pomiędzy zaworem a tym prysznicem. Kapie i w zwykłych kurkach, ale prawie niezauważalnie bo odcinek jest któtki i wody mniej.

No niestety rurek nie da sie wykrecic bo sa juz tam zamonotwane na stale- juz mowilem.Jedyny sposob to jest na zacisk .No nie wiem czy takw innych kapie , ja mam w lazience kran GROHE , na wezyki i jak zakrece to nic nie leci .

Problem nie tkwi w wężykach przed zaworem

tylko w wężu za zaworem a przed słuchawką.

Tam, myślę, spręża się woda i "puszcza" powoli po zakmnięciu zaworu.

Nigdy nie zauważyłeś takiego zjawiska w słuchawce prysznicowej?

Tam dodatkowo zbiera się jeszcze woda w obszernej wylewce/słuchawce.