Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyklinowanie - czy trzeba odczekać przed ułożeniem podłogi?

Callahan

Recommended Posts

jarekkur - Osobiście zawsze przed ułożeniem podłogi mierzę wilgotność miernikiem Compact B - "to miernik wilgotności materiałów konstrukcyjnych wykorzystujący metodę opartą na stałej dielektrycznej"

Jest to wstępny pomiar bezinwazyjny umożliwiający znaleść najbardziej wilgotne miejsca na posadzce (niezbyt dokładny ze względu na możliwość nieprawidłowości pomiaru przy elementach metalowych w posadzce).

Na koniec konkretny pomiar CM ką - moim zdaniem najbardziej wiarygodny sposób pomiaru jaki można przeprowadzić na budowie.

Co do metody suszarkowo - wagowej mam możliwość przesłać próbkę do badania ale bardziej pewne jest kilka próbek CM niż jedna suszarkowo wagowa.

Jaką metodę Ty stosujesz? Domyślam się że CM kę uważaz za zbyt inwazyjną. Czy jakieś inne czynniki masz przeciw?

Są jeszcze metody elektryczne inwazyjne (nawierty i elektrody) ale mają minusy jak Compact B.

Owszem również CM-ka jak narazie i DNS. DNS jest metoda wyjątkowo dokładna jednak do 6cm. Nie polecam sposobu w jaki na filmie został pokazany pomiar CM-ką. Zbyt długo wykuwał próbkę, zbyt płytko, zbyt drobno, w gołych rękach no i tłukł po otworze w manometrze.

Niewiadomo jak długo tłukł po tym biednym otworze. Pewnie go zatłukł na amen. Jak długo odstawił butlę. Nie był to film do nauki, mam na myśli tę prawidłową. Dodam dla ciekawości: w Niemczech badano w 16 CM-kach przygotowany w szafie klimatycznej stożek betonu i rozdrobniono go na kawałki. Otrzymano 16 różnych wyników!!!

Natomiast nie rozumiem, czemu ma służyć klimatyzowanie przed montażem

nosz a gdziez ja to napisłaem?? W zyciu niczegop takiego ne pomyslalem nie powiedzialem ani nie napisalem, niczemu nie słuzy sezonowanie przed ukladaniem ..to juz nie te czasy nie te kleje i nie ta bajka..sezonowanie ..owszem ale po ulozeniu..i czasem wcale nie konieczne jak napisalem powyzej..a czasem jak najbardziej co tez staralem sie ujac:)

nosz a gdziez ja to napisłaem?? W zyciu niczegop takiego ne pomyslalem nie powiedzialem ani nie napisalem, niczemu nie słuzy sezonowanie przed ukladaniem ..to juz nie te czasy nie te kleje i nie ta bajka..sezonowanie ..owszem ale po ulozeniu..i czasem wcale nie konieczne jak napisalem powyzej..a czasem jak najbardziej co tez staralem sie ujac:)

Moje zapytanie odnośnie celowości klimatyzowania czy sezonowania desek dotyczyło swobodnego ułożenia na podłodze na pełny okres grzewczy z montażem właściwym po tym sezonie .Mam pytanie o jakość powierzchni podłogi w okresie letnim i póżniej. Taka ocena moze pomóc w zakresie ustalenia konkretnych parametrów wilgotnościowych desek przed montażem. W kontekscie proponowanego przez Ciebie sposobu montażu desek na legarach, odnoszę wrażenie, ,ze deski powinny mieć nieco niższą wilgotność. Pozdrawiam.

Moje zapytanie odnośnie celowości klimatyzowania czy sezonowania desek dotyczyło swobodnego ułożenia na podłodze na pełny okres grzewczy z montażem właściwym po tym sezonie .Mam pytanie o jakość powierzchni podłogi w okresie letnim i póżniej. Taka ocena moze pomóc w zakresie ustalenia konkretnych parametrów wilgotnościowych desek przed montażem. W kontekscie proponowanego przez Ciebie sposobu montażu desek na legarach, odnoszę wrażenie, ,ze deski powinny mieć nieco niższą wilgotność. Pozdrawiam.

Ani tak ani siak, jeżeli nie pomoże odpowiedni klimat otoczenia.

Deski z 9% wilgotnością potrzebują 15C i 47% lub 25C i 53% otoczenia. Jeżeli w tym zakresie znajduje się otoczenie deski są "unieruchomione".

Bardziej suche np. 7% potrzebują na stałe 15C i 35% wilgotności otoczenia lub 25C i 38%. Wynika z tego, że przy duzej różnicy temperatur 10C wahania wilgotnosci są niewielkie. Trudne do zrealizowania w pomieszczeniach mieszkalnych. Dlatego deski z 6-7% są przesuszone i zdecydowanie do suchych pomieszczeń czyli ogrzewanych zimą mieszkań się nie nadają. Latem "ruszą" przy wilgotnosci 70-85% z 6-7% do 13-14%. Deska sosnowa o szerokości np. 100mm poszerzy się średnio o 0,98mm na metrze jest ich 10, ten metr poszerzy się średnio o 9,8mm. A więc w takim przypadku obluzują się śruby, gwoździe. A następnej zimy mamy szczeliny jak palec, no może trochę mniejsze. Poza tym drewno siglaste potrzebuje conajmniej dwóch cykli sezonowych. Wtedy mozna je przełożyć.

jarekkur - skąd bierzesz dane?

http://www.quickparquet.pl/porady/tabela__wilgotnosc_drewna,59.html

tego typu tabelek mam kilka i w każdej inne parametry (i tak zwykle w granicach błędu pomiaru) ale tak dokładnych nie mam (co do stopnia)

Parkixxxxawa - Mam pytanie dotyczące termohigrografu - Co mierzy (wiem że temperaturę i wilgotność i zapisuje pomiar) posadzkę czy powietrze czy jedno i drugie - jak możesz prześlij model albo link do opisu nie widziałem takiego sprzętu a zainteresowałeś mnie.

Co do CMki są próbki do sprawdzenia regulacji i dokładności wskazań. (ampułki)

Przy tych 16 wynikach możliwe kwestia aby rozbieżności nie były nadmierne.

Ani tak ani siak, jeżeli nie pomoże odpowiedni klimat otoczenia.

Deski z 9% wilgotnością potrzebują 15C i 47% lub 25C i 53% otoczenia. Jeżeli w tym zakresie znajduje się otoczenie deski są "unieruchomione".

Bardziej suche np. 7% potrzebują na stałe 15C i 35% wilgotności otoczenia lub 25C i 38%. Wynika z tego, że przy duzej różnicy temperatur 10C wahania wilgotnosci są niewielkie. Trudne do zrealizowania w pomieszczeniach mieszkalnych. Dlatego deski z 6-7% są przesuszone i zdecydowanie do suchych pomieszczeń czyli ogrzewanych zimą mieszkań się nie nadają. Latem "ruszą" przy wilgotnosci 70-85% z 6-7% do 13-14%. Deska sosnowa o szerokości np. 100mm poszerzy się średnio o 0,98mm na metrze jest ich 10, ten metr poszerzy się średnio o 9,8mm. A więc w takim przypadku obluzują się śruby, gwoździe. A następnej zimy mamy szczeliny jak palec, no może trochę mniejsze. Poza tym drewno siglaste potrzebuje conajmniej dwóch cykli sezonowych. Wtedy mozna je przełożyć.

byc moze nie podwazam..ja juz po jednym sezonie jak zbijam podłoge nie zauwazam jej nadmiernej pracy..a zrobilem tego juz kilkanascie w tenze sposob..pozdro

tego typu tabelek mam kilka i w każdej inne parametry (i tak zwykle w granicach błędu pomiaru) ale tak dokładnych nie mam (co do stopnia)

Parkixxxxawa - Mam pytanie dotyczące termohigrografu - Co mierzy (wiem że temperaturę i wilgotność i zapisuje pomiar) posadzkę czy powietrze czy jedno i drugie - jak możesz prześlij model albo link do opisu nie widziałem takiego sprzętu a zainteresowałeś mnie.

Co do CM-ki są próbki do sprawdzenia regulacji i dokładności wskazań. (ampułki)

Były i to znaczne. Poza tym był to pokaż na nowym sprawdzonym sprzęcie dla udokumentowania,że CM-ka nie jest pewnym rozwiazaniem jak wielu mniema. Błąd CM-ki 0,1% to około 100-120gramów wody w wylewce za dużo.

Błędy były od 0,3 do 1,4%.

Próby były wykonane nie na jastrychu na budowie, który może mieć różne zawilgocenia w różnych miejscach lecz na przygotowanych próbkach w komorach klimatycznych. Wszystkie miały tę samą wilgotnosc a 16 CM-ek pokazało różne pomiary.

Skąd wiem-prenumeruję trzy czasopisma branżowe niemieckie i czytam ksiązki na ten temat -też niemieckie no i internet a przede wszystkim analizuję to co spotykam na budowie. Mam dużo szacunku i pokory do tej pracy.

Oczywiście GHOST masz rację co nie znaczy, że nie mogą powstać szczeliny w następnym sezonie. Oczywiście nie muszą ale mogą ponieważ drewno potrzebuje około trzech sezonów na stabilizację. Poza tym drewno jak dotanie szczeliny to nie jest powiedziane,że znikną wraz przyjściem czy raczej końcem lata. Na pewno się zmniejszą. Jest ponoś taka naturalna prawda o drewnie, że jeżeli lezy w tych samych warunkach oddających lato i zimę przez trzy sezony to pozostają szczeliny, które się nigdy już nie zejdą. Chyba,że zmieni się radykalnie klimat otoczenia-doda wilgoci. No ale mówimy o praktyce własnej przy której warto wiedzieć co nieco z praktyki innych.

Co do CMki są próbki do sprawdzenia regulacji i dokładności wskazań. (ampułki)

Termohigrograf jest urządzeniem rejestrującym i zapisującym temperaturę i wilgotność względną w powietrzu. Na podstawie zapisu danych w pewnym przedziale czasu analizujesz zachowania wilgotności RH w funkcji temperatury. Największy problem jest w umiejętnym odniesieniu do otrzymanego zapisu.

Obecnie mam 11 sztuk tego typu urządzeń różnych marek, które są w trakcie testowania, stąd trudno mi na pewniaka polecić którąś z nich. Wpisz w wyszukiwarce hasło" termohigrograf: a znajdziesz duży wybór. Przed zakupem takiego urządzenia postaraj się zagłębić w zależności między temperaturą a wilgotnością powietrza i ich oddziaływaniem w czasie na materiały budowlane.

CeMki należy sprawdzać zgodnie z zaleceniami producenta. Im lepszej klasy sprzęt tym mniejsza możliwość przekłamań we wskazaniu a tym samym dłuższy czas między przeglądami. Według moich testów, pomiar w tych samych warunkach, tego samego materiału o podobnym udziale frakcji kruszywa daje niewielki rozrzut tj. około 10% wartości pomiaru. Istotny wpływ na wynik pomiaru ma umiejętność pomiaru w tym wybór miejsca skąd pobierzesz próbkę. Największym problemem jest rodzaj betonu jego dodatków i domieszek. Przez pewien czas szukałem zależności względem pomiarów wagosuszarką, doszedłem do wniosku, że co inna posadzka to inna zależność. Osobiście nie mam przekonania do pomiarów CM. Póki co kup sobie wagę od Cemki. Bryłkę mierzonego betonu ok. 1 kg rozkrusz i wrzuć do mikrofalówki. Grzej ją i waż do czasu kiedy przestanie tracić masę.Procentowy wynik róznicy masy początkowej wzgledem masy końcowej da Ci precyzyjny obraz zawartości wody w próbce.Przy pomiarach wagosuszarkowych czy mikrofalowych występuje konieczność wprowadzania korekt z tytułu pełnego uwalniania wody z betonów z domieszkami i dodatkami. Jedno jest pewne, otrzymany wynik 3% gwarantuje Ci pewność działania. Pozdrawiam.

Oczywiście GHOST masz rację co nie znaczy, że nie mogą powstać szczeliny w następnym sezonie. Oczywiście nie muszą ale mogą ponieważ drewno potrzebuje około trzech sezonów na stabilizację. Poza tym drewno jak dotanie szczeliny to nie jest powiedziane,że znikną wraz przyjściem czy raczej końcem lata. Na pewno się zmniejszą. Jest ponoś taka naturalna prawda o drewnie, że jeżeli lezy w tych samych warunkach oddających lato i zimę przez trzy sezony to pozostają szczeliny, które się nigdy już nie zejdą. Chyba,że zmieni się radykalnie klimat otoczenia-doda wilgoci. No ale mówimy o praktyce własnej przy której warto wiedzieć co nieco z praktyki innych.

Podłoga z dobrze wysuszonego drewna ułożona zgodnie z zasadami sztuki stolarskiej w normalnych warunkach klimatycznych 15 - 25oC i 45 - 65 %RH nie powinna pracować. Poza tym klimatem ,drewno o wilgotności 8-9% ma prawo zapracować i nie ma z tym co walczyć. Jeśli znajdzie się czasowo w niższej wilgotności, to się skurczy, a po powrocie do klimatu powróci do wymiaru. Inaczej jest w przypadku wyższej wilgotności. W przypadku jej przekroczenia, naprężenia drewna przenoszą je w stan odkształceń plastycznych. Powrót do poprzedniego klimatu będzie skutkował szczelinami. Szczeliny w normalnych warunkach będą wpisane w wygłąd podłogi na stałe.

Istotny wpływ na odmienne zachowania drewna ma zła jakość posadzki wraz z jej izolacjami oraz niewłaśćiwa hydrotermiczna obróbka drewna. Do niedawna sezonowanie miało istotny wpływ na jakość tej obróbki. Obecnie istnieją programy do dokładnego suszenia drewna z odprężaniem. Od 20 -tu lat suszę drewno i mogę stwierdzić, że można je wysuszyć niskim gradiendem wilgotności w sposób bez mała perfekcyjny, chociaż kosztowny, po czym je odprężyć .Można również wysuszyć szybko i tanio i to w przedziale normatywnych wilgotności, ale tak wysuszone drewno "odbije" nawet po kilku miesiącach. Nieszczęściem będzie gdy się to stanie ,kiedy będzie już polakierowaną podłogą.

Nie mogę zrozumieć podawanych przez jednego z forumowiczów liniowych przyrostów szerokości desek w kontekście przymocowanej podłogi. Uważam, że podane przyrosty w szerokościach należy traktować jako wartości potencjalne, króre mogą być podstawą do obliczeń naprężeń statycznych. Trudno sobie wyobrazić tak pęczniejącą podłogę. Pełniejszy obraz montażu podłóg na mojej stronie w części o "firmie" pod hasłem "technologie" kliknij "usługi" lub w "poradach".