enikan 27.07.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Drzwi pokojowe. Futryna drewniana w dobrym stanie, ale nieco starodawna, trzeba by ja odrestaurować. Ale przed tym przerobić tak aby skrzydło otwierało się na drugą stronę. Skrzydło przerobiłem i z niczym więcej nie mam problemu poza przełożeniem obecnych zawiasów w futrynie na drugą stronę. W skrzydło wchodzi zawias wkręcany, a w futrynę wbity był zawias który ciężko mi opisać - kawałek płaskiej blachy przebitej na wylot przez dwa gwoździe, jej szerokość to 4 cm, wysokość 7 cm, grubość 2 mm. Dalej blacha ta jest zakręcona wokół trzpienia, a trzpień wychodząc półtora centymetra poza blachę, wchodzi w drugą cześć zawiasu (tą montowaną w skrzydle). Nie jest to taki zawias którego montaż polega na wycięciu dłutkiem wgłębienia grubości blachy zawiasu i wkręcenie kilku śrubek, chodzi tu o wbijanie blachy głęboko w futrynę, samego zawiasu nie da się wbić młotkiem. Przyglądając się na poprzednie otwory zauważyłem, że przy poprzednim montażu ktoś najpierw wykonał otwory(zauważyłem bo były nieco dłuższe niż zawias) a dopiero później "wtyknął" w nie zawias i zabił gwoździami (gwoździe od środka futryny). W niektórych dawnych futrynach metalowych jest coś podobnego tyle, że stabilizacja po włożeniu zawiasu w otwory, jest zrobiona za pomocą dwóch śrub, a nie gwoździ. No i nie wiem jakim narzędziem wyciąć te otwory, w które następnie trzeba włożyć zawias i "zabić" go gwoździami aby się nie ruszał. Udało mi się te zawiasy bez uszkodzeń wyciągnąć z poprzedniego miejsca (futryna "zaszpachlowana" szpachla samochodową ). Wiec proszę o radę czym teraz wyciąć w futrynie te wąziutkie otwory (2 - 3 mm) po drugiej stronie w futrynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 27.07.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Takie dłutko ..zobacz tu http://www.nedpol.com.pl/index.php?act=product&group=&symbol=25820&PHPSESSID=ql7sital5pms8najlepiej nawiercić w lini prostej otworki , jeden przy drugim , o średnicy 3 mm, i wybrania resztek tym dłutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.07.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Ja przez weekend sprawdziłem takie urządzenie sprawdza się super http://www.allegro.pl/item697116329_urzadzenie_wielofunkcyjne_bosch_pmf_180_e_multi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 28.07.2009 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Ta....spróbuj tą szlifiereczka wydłutować dość głęboki i wąski kanał Poprawiony link http://www.allegro.pl/show_item.php?item=697116329 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 28.07.2009 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Ten Bosch to widzę fajna sprawa ale prawie 400 zł na jeden raz to nie wydam, gdybym się tym na co dzień zajmował to pewnie bym inwestował... Zacznę od odnalezienia w jakimś sklepie tego dłutka co proponuje Marek-B i nawiercania jakimś cieniutkim wiertełkiem... Serdecznie dziękuję za pomoc, bladego pojęcia nie miałem jak się za to zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.07.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Jeżeli w skrzydle jest zawias wkręcany to może do futrynu kupić i zamontować zawiasy wkręcane .Osobiście uważam, że będzie lepiej wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 29.07.2009 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Pomyślałem o tym, ale po chwili doszedłem do wniosku, że ta futryna to z jakiegoś miękkiego drewna jest i boje się żeby ten wkręcany zawias mi się nie obluzował z czasem i drzwi nie opadły... Zbigniew100: dziękuję za odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.07.2009 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Jest to mało prawdopodobne. Wszystkie typowe futryny są z drewna miękkiego. Zawias jest wkręcany na około 6 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 30.07.2009 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Aha... Hmm... Po chwili namysłu to chyba tak właśnie zrobi,ę bo by mi to znacznie ułatwiło ten montaż. Tego dłuta nigdzie nie mogę znaleźć. Jeżeli kupić przez internet to bym długo czekał.Zbigniew, a jakim wiertłem wywiercić otwór? O ile milimetrów mniejszym niż grubość śruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.07.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Tego w ciemno nie powiem , ale nie może być zbyt mała średnica , będzie rozrywać futrynę. Najlepiej zrobić próbę na kawałku drewna. http://www.sparta.com.pl/c/pl/9004_8032/5/2/0/short/wkrecane.html A tu mocniejsze; http://www.sparta.com.pl/c/pl/9004_8032/5/3/0/short/wkrecane.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 30.07.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Otwór pod zawiasę wkrecaną wywierć wiertłem o Fi 6 mm. gwint po wierzchu ma standardowo 8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts