Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wyciąć otwory na zawiasy w futrynie drewnianej?

Recommended Posts

Drzwi pokojowe. Futryna drewniana w dobrym stanie, ale nieco starodawna, trzeba by ja odrestaurować. Ale przed tym przerobić tak aby skrzydło otwierało się na drugą stronę. Skrzydło przerobiłem i z niczym więcej nie mam problemu poza przełożeniem obecnych zawiasów w futrynie na drugą stronę.

W skrzydło wchodzi zawias wkręcany, a w futrynę wbity był zawias który ciężko mi opisać - kawałek płaskiej blachy przebitej na wylot przez dwa gwoździe, jej szerokość to 4 cm, wysokość 7 cm, grubość 2 mm. Dalej blacha ta jest zakręcona wokół trzpienia, a trzpień wychodząc półtora centymetra poza blachę, wchodzi w drugą cześć zawiasu (tą montowaną w skrzydle).

Nie jest to taki zawias którego montaż polega na wycięciu dłutkiem wgłębienia grubości blachy zawiasu i wkręcenie kilku śrubek, chodzi tu o wbijanie blachy głęboko w futrynę, samego zawiasu nie da się wbić młotkiem. Przyglądając się na poprzednie otwory zauważyłem, że przy poprzednim montażu ktoś najpierw wykonał otwory(zauważyłem bo były nieco dłuższe niż zawias) a dopiero później "wtyknął" w nie zawias i zabił gwoździami (gwoździe od środka futryny).

W niektórych dawnych futrynach metalowych jest coś podobnego tyle, że stabilizacja po włożeniu zawiasu w otwory, jest zrobiona za pomocą dwóch śrub, a nie gwoździ.

No i nie wiem jakim narzędziem wyciąć te otwory, w które następnie trzeba włożyć zawias i "zabić" go gwoździami aby się nie ruszał. Udało mi się te zawiasy bez uszkodzeń wyciągnąć z poprzedniego miejsca (futryna "zaszpachlowana" szpachla samochodową ;) ).

Wiec proszę o radę czym teraz wyciąć w futrynie te wąziutkie otwory (2 - 3 mm) po drugiej stronie w futrynie?

Ten Bosch to widzę fajna sprawa ale prawie 400 zł na jeden raz to nie wydam, gdybym się tym na co dzień zajmował to pewnie bym inwestował...

Zacznę od odnalezienia w jakimś sklepie tego dłutka co proponuje Marek-B i nawiercania jakimś cieniutkim wiertełkiem...

Serdecznie dziękuję za pomoc, bladego pojęcia nie miałem jak się za to zabrać ;)

Aha... Hmm... Po chwili namysłu to chyba tak właśnie zrobi,ę bo by mi to znacznie ułatwiło ten montaż. Tego dłuta nigdzie nie mogę znaleźć. Jeżeli kupić przez internet to bym długo czekał.

Zbigniew, a jakim wiertłem wywiercić otwór? O ile milimetrów mniejszym niż grubość śruby?

Tego w ciemno nie powiem , ale nie może być zbyt mała średnica , będzie rozrywać futrynę. Najlepiej zrobić próbę na kawałku drewna. :wink:

http://www.sparta.com.pl/c/pl/9004_8032/5/2/0/short/wkrecane.html

A tu mocniejsze;

http://www.sparta.com.pl/c/pl/9004_8032/5/3/0/short/wkrecane.html