Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Właśnie wczoraj kupiłem projekt Z91 GL lustrzane odbicie :) Mam pytanko do Robert1313. Ile wyniosły Cię wiązary jeśli można wiedzieć. Z góry dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie czy ktoś może robił zamiast tradycyjnych fundamentów, płytę fundamentową, a jeśli tak to ile Was to kosztowało. Pozdrawiam i już się boję ;) Pzdr

https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5747286

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiązary 20 tyś, projekt był przerobiony przez firmę żeby wykorzystać poddasze (jak widać na zdjęciach) w tej cenie.

Hej

mam jeszcze pytanie apropos tych Twoich okienek ;). Okna wszystkie masz jak w projeckie? To teraz mi powiedz czy Twoje wszystkie okna się jakoś otwierają czy wszystkie no oprócz tarasowego to fixy? Na jaki czas gwarancja??

Pytam bo orientując się w cenach zakupu okien niektóre znane firmy np. Drutex w kolorze antracytowym nie robi tak dużych okien niedzilonych jeśli bym chciała żeby sie chociaż uchylało- tzn robić może i by zrobiły ale bez gwarancji :-(

https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5755828

Witam!

Właśnie wczoraj kupiłem projekt Z91 GL lustrzane odbicie :) Mam pytanko do Robert1313. Ile wyniosły Cię wiązary jeśli można wiedzieć. Z góry dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie czy ktoś może robił zamiast tradycyjnych fundamentów, płytę fundamentową, a jeśli tak to ile Was to kosztowało. Pozdrawiam i już się boję ;) Pzdr

sorki że wrzuce swoje 3 grosze :-P

moje wiązary też były przerabiane i w sumie kosztowały 24 tyś. (z transportem)- pewnie co region Polski to inaczej - choć my szukaliśmy oczywiscie gdzie taniej no ale transport też robi swoje no i mamy normalne fundamenty!

https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5755834

Okna mają 1,6x1,4 wszystkie są normalnie otwierane tylko bez mikrowentylacji i uchylania i gwarancja jak na wszystkie okna. Takich dużych jak w projekcie otwieranych i z gwarancją to nigdzie nie zrobią. To jest maksymalny rozmiar w tej firmię, żeby była gwarancja.
https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5756682

Okna mają 1,6x1,4 wszystkie są normalnie otwierane tylko bez mikrowentylacji i uchylania i gwarancja jak na wszystkie okna. Takich dużych jak w projekcie otwieranych i z gwarancją to nigdzie nie zrobią. To jest maksymalny rozmiar w tej firmię, żeby była gwarancja.

to ja już nie wiem :( bo wczoraj w zwiazku z tym że Drutex własnie powiedział ze takich okien nie produkują ( żeby się otwierały i uchylały w kolorze bo w białym tak), a mamy wcene właśnie okien Salmander i kalkulacja okien jest jak w projekcie z opcją rozwieralno - uchylną 1500/1500, a 1800/1500 uchylną i otwieraną tak że się je kładzie - choć sprzedawca powiedział że opcję tą kładzioną to by sobie darował bo musiałyby to okno otwierać/kłaść dwie osoby żeby sie z nim nic nie stało, a o uchylne miał zapytać kogoś kto się na tym zna czy da rade. Ale z oknami 1500/1500 nie ma problemu.

I oooo ale wycene dostaliśmy całkiem niezłą więc rozważmy je bardzo mocno jak również okna w profilu Brugmann ARTE bo wyszły troche taniej.;) przy takich samych parametrach

https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5758882

to ja już nie wiem :( bo wczoraj w zwiazku z tym że Drutex własnie powiedział ze takich okien nie produkują ( żeby się otwierały i uchylały w kolorze bo w białym tak), a mamy wcene właśnie okien Salmander i kalkulacja okien jest jak w projekcie z opcją rozwieralno - uchylną 1500/1500, a 1800/1500 uchylną i otwieraną tak że się je kładzie - choć sprzedawca powiedział że opcję tą kładzioną to by sobie darował bo musiałyby to okno otwierać/kłaść dwie osoby żeby sie z nim nic nie stało, a o uchylne miał zapytać kogoś kto się na tym zna czy da rade. Ale z oknami 1500/1500 nie ma problemu.

I oooo ale wycene dostaliśmy całkiem niezłą więc rozważmy je bardzo mocno jak również okna w profilu Brugmann ARTE bo wyszły troche taniej.;) przy takich samych parametrach

białe czy szare do rozmiaru co za różnica ? to tylko okleina, ja mam bez uchylania i mikrowentylacji bo będzie wentylacja mechaniczna. O opcji kładzionej nie słyszałem nawet :) Brugmann i salamander to jedna firma, ale profile salamander są droższe nie wiem czemu. Daj mi znać ile wycenili, tak z ciekawości. aha normalnie w standardzie szyby miały współczynnik 0.7 ja dopłaciłem za współczynnik 0.5 nie pamiętam ile ale ponoć na całym oknie jest spora różnica w przenikaniu ciepła. Jeszcze jedno , okno 1,5x1,5 jednoskrzydłowe to naprawdę duże okno :yes: 1.8 to trochę przegięcie;) Nie żałuj na okna bo później będziesz żałować :yes: poczytaj o ciepłym montażu bo to ważna rzecz, bardzo ignorowana przez wszystkich (łącznie z przedstawicielami okien), na zachodzie to jest obowiązkowe wymagane przepisami prawa, a u nas traktowane jako luksus lub niepotrzebne widzimisię dlatego zapłaciłem 1tyś extra za to, ale może uda się coś wynegocjować bo moim zdaniem warto.

Edytowane przez robert1313
https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5760081

białe czy szare do rozmiaru co za różnica ? to tylko okleina, ja mam bez uchylania i mikrowentylacji bo będzie wentylacja mechaniczna. O opcji kładzionej nie słyszałem nawet :) Brugmann i salamander to jedna firma, ale profile salamander są droższe nie wiem czemu. Daj mi znać ile wycenili, tak z ciekawości. aha normalnie w standardzie szyby miały współczynnik 0.7 ja dopłaciłem za współczynnik 0.5 nie pamiętam ile ale ponoć na całym oknie jest spora różnica w przenikaniu ciepła. Jeszcze jedno , okno 1,5x1,5 jednoskrzydłowe to naprawdę duże okno :yes: 1.8 to trochę przegięcie;) Nie żałuj na okna bo później będziesz żałować :yes: poczytaj o ciepłym montażu bo to ważna rzecz, bardzo ignorowana przez wszystkich (łącznie z przedstawicielami okien), na zachodzie to jest obowiązkowe wymagane przepisami prawa, a u nas traktowane jako luksus lub niepotrzebne widzimisię dlatego zapłaciłem 1tyś extra za to, ale może uda się coś wynegocjować bo moim zdaniem warto.[/

z tym kolorem to nie wiem jaka różnica chyba taka że się szybko nagrzewa nie wiem :(

IU mnie też będzie wentylacjia mechaniczna dlatego mąż uważa że wszystkei okna mogą być fiksami, ale ja jakoś tego nie widze... :confused:

Salamnder

System: Salamander SL

Kolor: Dwustronny antracyt

Szkło: Pakiet 3-szybowy K=0,6

Listwa: Standardowe

Uszczelka: Standardowe

Okucie: Roto NT

= cena za okna to ok. 10 000 zł

okna w profilu Brugmann ARTE (5-komorowy, okucia Roto NT, pakiet 3-szybowy, grubość skrzydła 86 mm) z ciepła ramką i klamką firmy hoppe secustic w standardzie wynosi:

= cena ok. 8000 zł

Sprzedawca pwoiedział że jak w kolorze to by brał Brugmann bo to jedna cholera, a że białe to lepsze Salamander.

NIE WIEM CZY TO JEST Z CIEPŁYM MONTAŻEM

A co do ciepłego montażu to TY chyba nie dokońca masz ciepły montaż. Bo według mnie i mojego zainteresowania w tym zakresie i wiedzy to oprócz oczywiście ciepłej uszczeliki to okna powinny wystawać za budynek tak że jak będzie ocieplać styropianem to żeby okno było na równo ze styropianem - nie wiem czy wiesz o co mi chodzi :( - i według mnie to jest ciepły montaż i sporo on kosztuje. A ciepły montaż czyli uszczelki jakieś tam specjalne to prawie wszyscy teraz proponują. Ale nie mądrze się bo nie wiem do końca jak to jest ;)

A chciałam poruszyć jeszcze kwestie ogrzewania, a raczej zapotrzebowania na ciepło w naszych z91. Ponieważ w projekcie jest 600kw/h to to jest chyba kompletnaq bzdura, przynajmniej w naszym przypadku. Faktem jest również to że zalezy dużo od położenia względem stron świata ale.... u nas 2x zwiększona izolacjia podłogi i sufitu, oraz ociepelnie na budynek a spec wyliczył nam

ze zapotrzebowanie na ciepło jest 2 x większe niż w projekcie bo 1100kw/h - no normalnie kopara nam opadła. Bo przy 600 kw/h rozważaliśmy ogrzewanie na prąd ale w tym wypadku zostaje tylko i wyłącznie pompa ciepła bo gazu u nas brak :(

A jak jest u Was w tej kwestii????

Edytowane przez karolina_S
https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5761226

to z wypuszczeniem okna wiem o co chodzi - to jest najcieplejszy montaż:D u mnie są zamontowane 2 taśmy, to nie są ciepłe uszczelki, od wewnątrz paroszczelna od zewnątrz paroprzepuszczalna mają na celu uchronić piankę która jest w środku czy jakoś tak :yes: u mnie okna są równo z murem a styropian będzie nachodził na okna.

Co do okien to ja zamówiłem Brugmana a na montaż przywieźli mi Salamander:yes:

W piątek lub w poniedziałek czeka mnie montaż rolet zewnętrznych oraz bramy garażowej, a w przyszłym tygodniu układanie styropianu i podłogówki

Edytowane przez robert1313
https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5762082

to z wypuszczeniem okna wiem o co chodzi - to jest najcieplejszy montaż:D u mnie są zamontowane 2 taśmy, to nie są ciepłe uszczelki, od wewnątrz paroszczelna od zewnątrz paroprzepuszczalna mają na celu uchronić piankę która jest w środku czy jakoś tak :yes: u mnie okna są równo z murem a styropian będzie nachodził na okna.

Co do okien to ja zamówiłem Brugmana a na montaż przywieźli mi Salamander:yes:

W piątek lub w poniedziałek czeka mnie montaż rolet zewnętrznych oraz bramy garażowej, a w przyszłym tygodniu układanie styropianu i podłogówki

ooooooooo nieżle :jawdrop:

No to super prace idą pełną parą :D - zazdroszcze bo my czekamy do wiosny - no i zacznie się od okien i pomału dalej.....:D

A ile w sumie dopłaciłeś za ten swój ciepły montaż?

Podłogówkę będziesz miał wszędzie? jakie źródło ciepła?

Edytowane przez karolina_S
https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5763211

• 2 weeks później...
[ATTACH=CONFIG]171146[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]171147[/ATTACH]i łazienka

bardzo ładnie się zapowiada. wszystko według potrzeb inwestora. ja osobiście wolę jednak swobodne dojście do okna ale to kwestia upodobań, tymbardziej że nie planuję prysznica w łazience tylko wannę. Ubikację natomiast przerobiliśmy tak że powstało miejsce prysznicowe bez brodzika.

https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5787205

[ATTACH=CONFIG]171146[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]171147[/ATTACH]i łazienka[/quote

będę miała identyczne rozmieszczenie w łazience sprzętów :)

Jesli chodzi o kolorystyke to mała łazienka dla mnie super :)

A co do za program jest do aranżacji wnętrz???

https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5787304

CHCIAŁAM POMĘCZYĆ WAS JESZCZE Z OKNAMI :)

Chodzi oczywiscie o okno duże tarasowe 4000m. My najprawdopodobniej będziemy mieli je podzielona na 3 równe części (fix, uchylno - przesówne, fix) albo 4 nie wiem właśnie, na 3 wg mnie jest bardziej nowocześnie no i w sumie więcej szyby niż by było dzielone na 4 i mamy problem..... hmmm cóż decyzja chyba na całe życie.....

ale zmierzam do tego czy ktoś z Was może tak ma???? a jak nie to co myślicie na ten temat????

https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5787314

CHCIAŁAM POMĘCZYĆ WAS JESZCZE Z OKNAMI :)

Chodzi oczywiscie o okno duże tarasowe 4000m. My najprawdopodobniej będziemy mieli je podzielona na 3 równe części (fix, uchylno - przesówne, fix) albo 4 nie wiem właśnie, na 3 wg mnie jest bardziej nowocześnie no i w sumie więcej szyby niż by było dzielone na 4 i mamy problem..... hmmm cóż decyzja chyba na całe życie.....

ale zmierzam do tego czy ktoś z Was może tak ma???? a jak nie to co myślicie na ten temat????

kiedyś chyba już na ten temat dyskutowaliśmy ja pisałam że mam na trzy (fix, uchylno-przesówne, fix), ale z tego co pisałaś to chcieliście dzielone na dwa, a może nie dokładnie pamiętam:D ja sobie chwale

https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5787546

Ja też myślałem o dzielonym na 3 ale teraz mam wejście po rozsunięciu na 2m a tak będziesz mieć najwyżej 1,3m

faktycznie będzie fajnie mieć na 2 m przejście tylko czy będziecie rozsuwać na całość w razie potrzeby. ja nie otwieram teraz całych bo wystarczy mi do połowy kiedy wychodzę. moja koleżanka ma troche większe przesówne i też nie używa na całości, więc jednak wolę mniej dzieleń. ale to kwestia potrzeb i gustu:) myśle że oba rozwiązania są dobre teraz co komu się bardziej widzi.

https://forum.murator.pl/topic/126740-projekt-z91-pracownia-studio-z500/page/47/#findComment-5788790