Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja również jestem fascynatka Z91. Nie od razu bynajmiej.... burza mysli była pomiedzy Mniszkiem bez garazu a Z91. Mniszek jest tez sliczny i ma fajny układ np okien, ale Z 91 jest bardziej funkcjonalny i przestronny. Z reszta sami sobie porównajcie i ewentualnie napiszcie swoje uwagi. Mniszek http://www.domfort.eu/projekt,mniszek,173.htm a Z91 to znacie :-) Tak naprawde jestem dalej troche zagubiona a moment zakupu projektu zbliża sie nieuchronnie. Prosze Was o wasze uwagi co do konkurenta Mniszka ;-). Proszę :-).

Przy okazji..... w Z91 mam jeden jedyny malutki problem. projekt idealny, zmian żadnych nie przewiduje tylko mam stracha co do pomieszczenia gospodarczego i miejsca jakie musze miec na piec na eko z zasobnikiem. może macie pomysły??? nie mam gazu bynajmiej i tylko eko wchodzi w rachube

Mi się Mniszek nie podoba ;)

Co do pom. gosp. to jeśli eko groszek to moim zdaniem odpada to pom. gosp. koło kuchni. Jeśli budujesz z garażem to idealnie jest mieć takie pomieszczenie za garażem. Jeśli bez garażu to chyba bym zrobiła tak, zmniejszyłabym to pom,gosp. i zrobiłabym z niego a'la spiżarnie (a'la bo jest tam komin i może być cipło, więc nie wszystko się nadaje aby tam trzymać, tak mi się wydaje) , a ze spiżarni, powiększając ją kosztem kuchni i można troszkę kosztem łazienki, zrobiłam pom. gosp. z wejściem z wiatrołapu. Ale to też małe pomieszczenie będzie :( Bądź można zrobić pom. gosp. w miejscu gdzie ja mam garderobę, czyli między pokojami na końcu, ok. 4,5 m kw. Tylko nie wiem jakie zmiany chcesz zrobić i który wariant projektu Cię interesuje.

ja również jestem fascynatka Z91. Nie od razu bynajmiej.... burza mysli była pomiedzy Mniszkiem bez garazu a Z91. Mniszek jest tez sliczny i ma fajny układ np okien, ale Z 91 jest bardziej funkcjonalny i przestronny. Z reszta sami sobie porównajcie i ewentualnie napiszcie swoje uwagi. Mniszek http://www.domfort.eu/projekt,mniszek,173.htm a Z91 to znacie :-) Tak naprawde jestem dalej troche zagubiona a moment zakupu projektu zbliża sie nieuchronnie. Prosze Was o wasze uwagi co do konkurenta Mniszka ;-). Proszę :-).

Przy okazji..... w Z91 mam jeden jedyny malutki problem. projekt idealny, zmian żadnych nie przewiduje tylko mam stracha co do pomieszczenia gospodarczego i miejsca jakie musze miec na piec na eko z zasobnikiem. może macie pomysły??? nie mam gazu bynajmiej i tylko eko wchodzi w rachube

Ja też się zastanawiałam nad pom. gosp., bo ogrzewać chcę prądem, ale mam również w planie zrobienie instalacji pod gaz lub coś innego na ciężkie czasy. Pomyślałam, że dobrze by było coś wymodzić, i.... gdyby tak wydzielić ok 1 metra z największego pokoju (16m) i wyciągnąć o metr ścianę tego pokoju (problem jest natury konstrukcyjnej, nie rozmawiałam o tym z architektem) co daje 2mx3,12=6,24. Największy pokój zmniejsza się o 3 metry a wejście do kotłowni jest tylko z zewnątrz w bocznej ścianie. Nie wiem czy dobrze tłumacze. W którymś projekcie muratora jest podobnie, jak znajdę to wkleję linka.

No ale jak chcesz prąd czy gaz to po co większe pom. gosp.??? Te w zupełności wystarczy na to, na eko mało, poza tym tak w środku domu ekogroszek to kiepsko mieć :(

Chodzi mi o to, że szkoda miejsca na dodatkowe pom. gosp., w przypadku gazu czy prądu, można tam zrobić garderobę czy coś innego.

Edytowane przez Klodziki

Mi się Mniszek nie podoba ;)

Co do pom. gosp. to jeśli eko groszek to moim zdaniem odpada to pom. gosp. koło kuchni. Jeśli budujesz z garażem to idealnie jest mieć takie pomieszczenie za garażem. Jeśli bez garażu to chyba bym zrobiła tak, zmniejszyłabym to pom,gosp. i zrobiłabym z niego a'la spiżarnie (a'la bo jest tam komin i może być cipło, więc nie wszystko się nadaje aby tam trzymać, tak mi się wydaje) , a ze spiżarni, powiększając ją kosztem kuchni i można troszkę kosztem łazienki, zrobiłam pom. gosp. z wejściem z wiatrołapu. Ale to też małe pomieszczenie będzie :( Bądź można zrobić pom. gosp. w miejscu gdzie ja mam garderobę, czyli między pokojami na końcu, ok. 4,5 m kw. Tylko nie wiem jakie zmiany chcesz zrobić i który wariant projektu Cię interesuje.

nie bardzo chcę robić jakiekolwiek zmiany konstrukcyjne w projekcie. zmiana lokalizacji pomieszczenia gosp. nie wchodzi w rachubę ze względu na lokalizację komina. jego zmiana ciągnie za sobą zbyt poważne zmiany w konstrukcji. w tym pomieszceniu chcę tylko zmienić miejsce drzwi i wstawić je od korytarza tym samym robiąc długą ścianę od komina. wiem , że nie fajnie miec pomieszczenie gosp. w centrum domu ale niestety u mnie w grę wchodza koszta a taka lokalizacja je zmniejsza. komin i kominek w jednym kominie.

Zgadza się, dlatego też mam piec i kominek koło siebie. A myślałaś nad grzaniem prądem, to fajny zwarty dom, energooszczędny, jak dać ciepłe okna, dobre ocieplenie i grzać prądem, nie wyjdzie chyba drożej niż gaz, może troszkę. Budowlany laik i reniutek chyba tak będą ogrzewać.

Ale w Mniszku też masz osobno kominek i pom, gosp., chyba że jakieś zmiany, ale wtedy wc musiałoby być z wejściem widocznym od salonu??

Edytowane przez Klodziki

w Mniszku masz dwa kominy. jeden przy kominku, drugi przy CO. Prąd stanowczo za drogi. gdzieś tam nawet widzałam mały piecyk TAURUS GAUR 18,5 kW. zasobnik z tyłu. szerokość 450 mm, głebokość 1080. chociaż tutaj byłby lepszy zasobnik obok. i tutaj znalazłam taki pleszewski http://www.allegro.pl/item1052077909_kociol_kotly_pleszewski_piec_z_podajnikiem_19kw.html nawet z fajną ceną

Witam wszystkich fanów Z-91 . mam do was pytanie odnosnie ogrzewania domu, czy ktos z Was zastosoał pompe ciepła albo solary? Jestem w tym temacie całkowitym laikiem ale kupilismy działkę na której nie ma gazu natomiast połozenie pomieszczenia gospodarczego wyklucza według nas zastosowanie pieca na eko - groszek i musimy wymyslec jakiś system ogrzewania. Czy ktos z was moze cos doradzić w tej kwesti:)) Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi!:)

Witam wszystkich fanów Z-91 . mam do was pytanie odnosnie ogrzewania domu, czy ktos z Was zastosoał pompe ciepła albo solary?

Też nie mam gazu na działce.

Na początek robię podlogowkę wodną. Do tego piec elektryczny oraz przepusty w płycie fundamentowej do pompy ciepla. Jeśli koszty prądu okażą się w przyszłości za duże, instaluję pompę ciepła (najmniejszej mocy). Zresztą uważam, że dotowanie przez państwo zakupu pomp ciepla, to kwestia paru lat, więc wtedy taka inwestycja okazać się może sensowna.

ach :)

a ja właśnie stałam się posiadaczką pieca na eko-groszek, który mam zamiar upchnąć w naszym z91 :)

dopytam się pomysłodawcy jak to zrobimy to Wam napiszę :)

ps.

Klodziki dzięki za podpowiedź z fotami- niby tak zrobiłam, popróbuję jeszcze jak wstawię zdjęcia z zalanego wieńca- ale do tego jeszcze chwilunia.

Odpowiedź o kosztach spróbuję smarnąć na priv ale nie będę wiarygodna bo my budujemy sami- więc kosztów ekip póki co niet. Ale i tempo obłędne ....

Hej, napisz chociaż ile Was wyniosły materiały, np. podsypka na stan zero, beton itd. :)

Ale Wam fajnie, wieniec :wiggle:

A u mnie ściągnięty humus i nadal czekamy, bo woda w nim stoi, trzeba pompować. A nie ma co szybko pompować, bo i tak gruntowe wody pewnie podejdą, więc trzeba odczekać, tyle, że znów zapowiadają deszcze :cry:

Też nie mam gazu na działce.

Na początek robię podlogowkę wodną. Do tego piec elektryczny oraz przepusty w płycie fundamentowej do pompy ciepla. Jeśli koszty prądu okażą się w przyszłości za duże, instaluję pompę ciepła (najmniejszej mocy). Zresztą uważam, że dotowanie przez państwo zakupu pomp ciepla, to kwestia paru lat, więc wtedy taka inwestycja okazać się może sensowna.

Podłogówka wodna? A napiszesz o tym cos więcej ? Wiesz juz cos na temat kosztów montażu i eksploatacji?

Podłogówka wodna? A napiszesz o tym cos więcej ? Wiesz juz cos na temat kosztów montażu i eksploatacji?

Instalacja podlogowki wodnej w plycie fundamentowej. Koszt - mniej wiecej jak przy zwyklej podlogowce, ktora mozesz u siebie zrobic wlasnie tradycyjnie, czyli w warstwie jastrychu. Do podlogowki mozesz podlaczyc (chyba) kazde zrodlo zasilania. Ja zaczynam od pieca elektrycznego, gdyz dom bedzie mocno zaizolowany i wlasnie przez mocną izlolację licze na akceptowalne rachunki za energie.

Jesli prad zdrozeje mocno, przerzuce sie na pompe ciepla albo na gaz, jesli juz pociagna go do mojej wioski :-)

Instalacja podlogowki wodnej w plycie fundamentowej. Koszt - mniej wiecej jak przy zwyklej podlogowce, ktora mozesz u siebie zrobic wlasnie tradycyjnie, czyli w warstwie jastrychu. Do podlogowki mozesz podlaczyc (chyba) kazde zrodlo zasilania. Ja zaczynam od pieca elektrycznego, gdyz dom bedzie mocno zaizolowany i wlasnie przez mocną izlolację licze na akceptowalne rachunki za energie.

Jesli prad zdrozeje mocno, przerzuce sie na pompe ciepla albo na gaz, jesli juz pociagna go do mojej wioski :-)

Dziękuję za odpowiedź...:) My cały czas myslimy nad typem ogrzewania... gaz bedzie ... byc moze kiedyś... mamy tez szansę na cieplo z Elektrocieplowni Opole... to w ogóle super wyjscie ... tylko niestety nie wiedomo kiedy nasza wioska bedzie podlaczona:( Więc na razie musimy wymyslic cos zastepczego no i taki typ ogrzewania który nas nie zrujnuje:))