Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To prawda, będę mieć zasobnik do pieca, ale nie wiem czy 'nan eco' :-) Generalnie - grzanie wody prądem. Rozważałem PCi pow.-woda na powietrze wentylacyjne lub solary, ale w moim przypadku jest to nieoplacalne - dyskusja toczyla się w watku 'Powietrzna pompa ciepla'.

Jesli nie bede wyrabial z rachunkami - instaluje najmniejsza PCi gruntową.

A naszego Pioniera, bettyk, proszę o jakieś foty z dalszego etapu budowy :-)

ludzie drodzy mili państwo :)wkleiłabym dużo i napisała też tylko czasu czasu czasu .... brak.

Dziś ze względu na cudną aurę na budowie nas nie ma więc coś może skrobnę. A jeśli chodzi o postępy prac to błagam nie dobijajcie mnie. Pamiętajcie, że budujemy sami więc lada moment większość z Was nas wyprzedzi i wtedy to ja będę prosić o foty. Póki co skręciliśmy wieniec i szykujemy szalunki. Idę walczyć ze zdjęciami.

koszty !!!

oglądam faktury, żeby coś Wam napisać i widzę same malutkie zakupy na malutkie kwoty a jak pomyślę ile w sumie wydałam to mi słabiutko :)

tu jakieś kolanko za 6,2 tu kit za2 22,15 a w sumie kosmos. Koszty dokładnie liczyłam przez pierwsze 3 miesiące :)

Więc wypiszę wam takie najważniejsze rzeczy:

stal ( od razu na cały dom) 1900

beton na ławy 3200 ( 10,5 m)

bloczki fundamentowe +remix 3000

styropian, folia kubełkowa, geowłóknina, klej do siatki, siatka z włókna szkl- ponad 6000

abizol - 1920

beton na płytę - Chyba ok 3000

beton komórkowy ( 960 szt) 8640 ( w tym klej)

więźba 9345

kominy 4000

nadproża 410

sporo kosztów dla mnie już ciężkich do policzenia to elektryka i hydraulika w fundamentach,

system do rekuperacji, drenaż i oczyszczalnia

jest jeszcze koszt piasku, żwiru, mnóstwa deseczek, gwoździ itp

jeśli chcecie o coś dopytać to śmiało :)

wtedy ja dopytam Głównego Wykonawcę :)

i wtedy odpowiem :)

no chyba że przestanie padać hi hi bo wtedy będę budować CZEGO SOBIE I PAŃSTWU ŻYCZĘ !

Przepadzista jestem za moim domkiem w budowie i projektem i w ogóle :) ale napiszcie wymyśliliście jakiś patent na zmianę wejścia do domu?

Z tego dworkowatego z daszkiem na coś bardziej nowoczesnego ? My na etapie adaptacji nie ruszyliśmy tematu- świadomie zresztą :(

Więc ciekawa jestem jak jest u Was?

Hej, dzięki za odp. Czyli masz wiązary ;)

Jeśli chodzi o ten daszek wejściowy to mam inny. Mi się on od początku nie podobał. Po konsultacjach z architektką będzie po prostu przedłużenie okapu jak nad tarasem tylko węższe, a długie od początku domu, czyli od kuchni do końca wiatrołapu. Ale można tez zrobić coś takiego jak w Antku http://domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=170&a=410&sid=85&powierzchnia_uzytkowa_max=110&wymiar_dzialki_x_max=100&powierzchnia_uzytkowa_min=1&wymiar_dzialki_x_min=22&typ_budynku_in=P

pozdrawiam

A ten daszek będziesz mieć "samonośny" czy wsparty na filarach?

nam się to wejście też nie podobało ale poskąpiliśmy na adaptacji :( i pomysłu fajnego też nie miałam, a ten Twój całkiem kuszący. Tyle, że dla nas już za późno: fundamenty pod filarki są, zbrojenie ukręcone - nic tylko dworek stawiać :)

Jak postępy w fundamentach ?

• 2 weeks później...

Ale ładnie już u Ciebie;)

Jak filarki zrobisz jakoś ciekawie też będzie ładnie na pewno, w każdym razie fajnie, że masz je prostokątne a nie te okrągłe gotowe.

W każdym razie mi się na razie wydaje to takie małe :( Ale to ponoć wszystkim tak się na początku wydaje ;)

Kto trzeci wrzuca fotki???