Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

gdyby miały być okrągłe zmieniłabym projekt domu :)

przy wylewaniu kwadratowych filarów trzeba bardzo dobrze zrobić szalunki. Pan, który przywiózł nam beton mówił, że nie raz (?) widział jak walą się w czasie zalewania. W okrągłych inaczej rozkładają się naprężenia i tam nawet te tekturowe szalunki starczają.

Masz wrażenie, że mały? Ja też miałam dopóki mąż nie kazał mi zamieść w mieszkaniu :wiggle: Mówię Ci ile podłogi do przelecenia :)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja tak czytam i zazdroszczę postępu. mi zostaje cierpliwie czekać na zakończenie formalności. jedynie pocieszył mnie dziś Pan z ekipy, że jak pogoda dopisze i najpóźniej do początku września zaczniemy to do końca listopada zakończy SZZ. jedyny pozytywny aspekt szybko uciekającego życia ;-)

http://img15.imageshack.us/img15/7061/plytar.jpg

U mnie postępy jak powyżej :-) Jak miło na swój setny post wstawić zdjęcie rosnącego domku :-)

Co u mnie? Jak widzicie (stan na dziś rano), kończy się płyta fundamentowa z ogrzewaniem podłogowym. Jest już rozprowadzona kanalizacja, zrobione odwodnienie, GWC glikolowe wokół domu, zakopana bednarka. Są przyłącza kanalizacyjne i wodociągowe.

Gratuluję wszystkim postępów i życzę dalszego powodzenia w budowaniu Z91. Mam nadzieję, że pogoda u Was również dopisuje.

Wstawiajcie foty!

Edytowane przez budowlany_laik

To nie jest płyta L. Robiona wg indywidualnego projektu - jako fundament grzewczy. W plycie idzie częśc instalacji wodnych. Do tego ma być zatarta na gładko, pod planowane wykończenie podłóg. Odpada zatem część prac na dalszych etapach budowy - podlogowka, wylewki.

Na poziomej dzialce można liczyć koszt plyty ok. 300zl/m2 - w tej cenie izolacja z górnej półki, podlogowka, zatarcie na gładko.

Ja zostawiam zadaszenie tarasu wg projektu.

Hej, no ja właśnie się tak zastanawiam i chyba jednak to zadaszenie powiększe. W projekcie jest maleńkie, coś na 1,2 m chyba czy do 1,5. Wiem, że trochę zasłoni światła, ale zimą i tak słońce jest sporo niżej, mam drugą przesuwkę od strony wschodnio-południowej, poza tym mam taras cały dzień na słońcu, od południa aż zajdzie słońce, i obawiam się że latem to będzie taki taras nie bardzo do użytku ;)

pozdrówka

Hmm... ale jesli pociagniesz zadaszenie przy tym kącie w dół, to w koncu bedziesz uderzać w nie głową - chyba, ze sie mylę.

Niestety tak to jest - zorientowanie tej strony na poludnie dogrzewa dom zimą, jednak latem, nie da rady w ciągu dnia raczej na tarasie przebywać.

Zawsze można zorganizować inne miejsce do wypoczynku w cieniu - np., jeśli warunki pozwalają, w głębi działki. A z tarasu korzystać przy porannej kawie albo wieczornym podziwianiu gwiazd :-)

Oczywiście będzie za nisko, myślę, żeby w tym miejscu gdzie są w projekcie słupy daszek złamać i zrobić minimalny spad.

Ale jak wieczorkiem, w upalny dzień, spadnie deszczyk to już się nie posiedzi na tym tarasie co jest teraz, markiza nie wiele pomoże też.

Z tego co się dopytałam ludzi, którzy mają taki zadaszony taras nie jest źle zimą, bo słońce jest niżej. A każdy kto ma to jednak chwali, więc jak da radę to na pewno go zadaszę bardziej. Znowu takie zadaszenie z poliwęglanu też chyba nie fajne, tzn. światło daje, ale ponoć jak w szklarni pod takim daszkiem :(

To nie jest płyta L. Robiona wg indywidualnego projektu - jako fundament grzewczy. W plycie idzie częśc instalacji wodnych. Do tego ma być zatarta na gładko, pod planowane wykończenie podłóg. Odpada zatem część prac na dalszych etapach budowy - podlogowka, wylewki.

Na poziomej dzialce można liczyć koszt plyty ok. 300zl/m2 - w tej cenie izolacja z górnej półki, podlogowka, zatarcie na gładko.

Ja zostawiam zadaszenie tarasu wg projektu.

A ta cena 300 zł za metr to z robocizną czy same materiały???? Bo jeśli z robocizną to tanio, mnie stan zero materiały plus robocizna wyniosą 34 tys.

• 3 weeks później...
Witajcie, właśnie wczoraj zdecydowaliśmy się na Wasz projekt! Jest rewelacyjny. Budujemy na wiosnę, oby, Na chwilę obecną musimy utwardzić drogę. Poza tym chcemy budowac ten dom w systemie kanadyjskim. Pozdrawiamy wszystkich budujących...i myslących o budowie

Witam,jestem ciekawa waszego zdania...czy takie wejście (daszek co by nie mówić...brzydki w z91):) :http://www.projektoskop.pl/p-4758.html pasowałoby do Z91? czy nie jest to zbyt drogi "wybryk"? i dodatkowo drzwi zewnętrzne z jednostronna dostawką :http://allegro.pl/item1114629134_drzwi_zewnetrzne_drewniane_z_dostawka.html co by bardziej doswietlić ...?? Edytowane przez IZA30
myśl:) 2

Daszek w Z91 moim zdaniem również nie jest za ciekawy, dlatego też mam go zmieniony. Mi akurat takie dworkowe wejścia jak w Monako się nie podobają, ale uważam, że będzie pasował jak najbardziej. Tylko trzeba to konstrukcyjnie obgadać z architektem, bo w Monako jest większy kąt nachylenia dachu 35 st a tu 28 st. A Ty Iza widzę, że nadal się wahasz między projektami??????

Ja ostatnio tak z ciekawości przeglądałam nowości i spodobał mi się ten http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Agat-Wolnostojacy-Budynek-Parterowy-2097186_40_5349_2.html. Z tym, że na pewno będzie chyba troszkę droższy, ale ciekawy bardzo.

Co do drzwi to też chciałam z bocznym naświetleniem, ale jednak nie, za mały ten wiatrołap na takie duże drzwi, szkoda miejsca w środku. Będą drzwi z szybkami.

Edytowane przez Klodziki

Daszek w Z91 moim zdaniem również nie jest za ciekawy, dlatego też mam go zmieniony. Mi akurat takie dworkowe wejścia jak w Monako się nie podobają, ale uważam, że będzie pasował jak najbardziej. Tylko trzeba to konstrukcyjnie obgadać z architektem, bo w Monako jest większy kąt nachylenia dachu 35 st a tu 28 st. A Ty Iza widzę, że nadal się wahasz między projektami??????

Ja ostatnio tak z ciekawości przeglądałam nowości i spodobał mi się ten http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Agat-Wolnostojacy-Budynek-Parterowy-2097186_40_5349_2.html. Z tym, że na pewno będzie chyba troszkę droższy, ale ciekawy bardzo.

Co do drzwi to też chciałam z bocznym naświetleniem, ale jednak nie, za mały ten wiatrołap na takie duże drzwi, szkoda miejsca w środku. Będą drzwi z szybkami.

ZYCIE ME TROCHE SKOMPLIKOWAŁO SIE W OSTATNICH MIESIĄCACH ale juz wszystko wróciło do normy i zaczynamuy budowanie...własnie sprzedaliśmy mieszkanie i zaczynamy...papierologia w tym roku,ogrodzenie działki i na wiosenkę heeeeja:) c d projektu to wahamy sie juz ostatecznie miedzy z41 a własnie z 91... siedzimy nad wydrukowanymi rzutami i modzimy,byle tanio i w miare ładnie....jest tak ze:bardziej z zewnatrz podoba nam się 41 ale wnętrze 91 bardziej nam odpowiada:)cos skłaniamy sie pod wersję god101 garaż 1stan.od strony kuchni za nim piec c.o.najprawdopodobnie-ekogroch:)W proponowanej wersji goda101(tez jak on chce zamknietą kuchnię) brakuje mi jeszcze jedynie wydrębnionej od innych pomieszczeń osobnej garderoby z wejściem i pralnio-suszarni z wejściem z większej łazienki. ...i byłoby wszystko ok...Jakby były jakies propozycje z checia przyjmę:) :)pewnie poszerzy sie po metrze z każdej strony i się pomieści wsio :)

Edytowane przez IZA30