Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widziałaś moje rzuty, mam garderobę wydzieloną z dwóch pokoi, wejście można zrobić z holu, pralnio-suszarnie też mam z wejściem z łazienki. Spokojnie można pokombinować.

Własnie ogladam Twoje rzuty są świetnie przemyślane,naprawdę ! NIE POWIEKSZALISCIE NIC POWIERZCHNI żeby zmieścić drugą łazienkę i pralnię??pomysł z garderoba wydzieloną z tych dówóch pokojow jest lux,tylko czy teraz nie zrobią sie z nich po prostu klitki?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie powiększaliśmy powierzchni.

Pokój ten z łazienką to nasza sypialnia, ma 11 m kw. Może nie jest za duży, ale będzie w nim tylko łóżko, komoda, poza tym tam się tylko śpi, teraz mam 12 m kw. z wielką szafą, łóżeczko dziecka, komoda, nasze łóżko, zabawki i jeszcze wielka deska do prasowania non stop postawiona i nie narzekam. Jak nie było łóżeczka i zabawek to naprawdę był luz.

Drugi pokój ten koło garderoby ma prawie 14 m kw. a ten trzeci koło salonu 10 m kw. (w oryginale mają obydwa po 12,5 m kw.).

Co do pokoi bądź łazienki to mogą być większe, bo ja mam hol na 1,5 szeroki, a w projekcie jest na 1,1.

Ostatnio zmieniłam jeszcze daszek nad tarasem, tzn. będzie złamany w miejscu gdzie jest ściana nośna (drzwi tarasowe), będzie miał 15 st. nachylenia i przez to zadaszenie będzie miało 2,3 m głębokości.

Aaaa zmieniłam jeszcze miejscami suszarnie z łazienką, tak będzie lepiej, suszarnia będzie dłuższa.http://images43.fotosik.pl/317/0156b6387b2c8eb2m.jpg

Edytowane przez Klodziki

Hej, Iza wizualnie elewacyjnie Z41 oczywiście mi się bardziej podoba, tylko Z91 mam strasznie kiepską zrobioną wizualizację przez z500. Ja będę robić właśnie na styl z41.

Widzę, że dom powiększony od strony salonu o 1 m. Teraz lepiej salon to nie jamnik ;)

Ogólnie zmiany fajne, bardzo rozsądne. Nie wiem tylko czy ta łazienka jako jedyna w domu nie będzie troszkę za mała, chyba coś ok 3,5-4 m kw.

Można by jeszcze pokombinować i z tego pokoju co ma 15 m kw. wydzielić garderobę, jeśli ten pokój to ma być Wasza sypialnia.

Osobiście nie podoba mi się przejście bezpośrednio z kuchni do garażu, ale to kwestia gustu.

Salon bym zrobiła do końca tarasu, nie robiłabym tego podcienia, tylko złamać i przedłużyć dach i też taras będzie super a i salon większy.

W Z41 nie podoba mi się bardzo, że jak się wchodzi do domu to nie ma przestrzeni, tylko wąski na 1,36 m hol i ściany, w Z91 jest hol 1,5 m ale dalej salon widać, ale to też myślę, że kwestia gustu.

Do kominka będziecie siedzieć tyłem, szkoda :(

Ogólnie zmiany fajne, dobrze, że suszarnia z oknem u mnie nie :( Ale za to łazienka moja ma okno ;) a tu i toaleta i łazienka bez okna.

W Z41 masz trzy ściany nośne, dwie małe, a więc odrobinę wyższy koszt domu, nie wiem może 1500-2000 zł. Kąt dachu mniejszy, więc ta góra rzeczywiście tylko strych ( u mnie też strych, ale na wszelki wypadek mam przygotowane pod adaptacje).

Jeśli powiększyłaś wiatrołap o garderobe kosztem pokoju to chyba coś nie tak z wymiarami jest ;)

Myśl i daj znać co wybrałaś a ja ze swej strony współczuje dylematu ;)

Witam, zdecydowałem się na budowę( na tę chwilę jestem dopiero na etapie poszukiwań działki) i z dostępnych projektów Z91( wersja z garażem jednostanowiskowym) odpowiada mi najbardziej, mam do Was pytanko; na jaką kwotę szacujecie koszty budowy tego domu? ja będe dysponował budżetem ok 200 tys z czego 50tys planuje wydać na działkę.

podspodek wydaje mi się, że 150 tys, na budowę to mało, sam SSZ to jakieś 120-130 tys.

IZA30 Anulka to bardzo fajny projekt, bardzo bardzo podobny do Z91, zwłaszcza po moich zmianach ;)

Dałabym tylko kominek na ścianę gdzie jest TV, a TV koło wyjścia na taras tego z prawej strony, wtedy przodem na kanapie siedzisz do okien, ogrodu a nie tyłem. Dom ma dwa kominy więc odrobinę droższy od Z91. Ale bardzo fajny!!! A gdzie byś zrobiła pralnio suszarnię, wydzielisz z łazienki? Można by odrobinę zmniejszyć pom. gosp. żeby zrobić szafę w wiatrołapie, a powiększyć o te lewe szafy łazienkę i wtedy zrobić pralnio-suszarnię. Chyba, że zrobić z tego pom. za garażem kotłownię to wtedy masz już w ogóle duże pole do popisu i można tam zrobić garderobę tak jak chciałaś :) Kupuj będziesz miała z głowy :)

Aaaa jeszcze jedno, Ty chcesz palić ekogroszkiem??? Bo jak zrobić kotłownię za garażem, to trzeba wychodzić z domu żeby do pieca podrzucić, bo nie ma przejścia. Nie wiem jak często trzeba do takiego pieca chodzić, żeby nie było to uciążliwe.

Edytowane przez Klodziki

podspodek wydaje mi się, że 150 tys, na budowę to mało, sam SSZ to jakieś 120-130 tys.

IZA30 Anulka to bardzo fajny projekt, bardzo bardzo podobny do Z91, zwłaszcza po moich zmianach ;)

Dałabym tylko kominek na ścianę gdzie jest TV, a TV koło wyjścia na taras tego z prawej strony, wtedy przodem na kanapie siedzisz do okien, ogrodu a nie tyłem. Dom ma dwa kominy więc odrobinę droższy od Z91. Ale bardzo fajny!!! A gdzie byś zrobiła pralnio suszarnię, wydzielisz z łazienki? Można by odrobinę zmniejszyć pom. gosp. żeby zrobić szafę w wiatrołapie, a powiększyć o te lewe szafy łazienkę i wtedy zrobić pralnio-suszarnię. Chyba, że zrobić z tego pom. za garażem kotłownię to wtedy masz już w ogóle duże pole do popisu i można tam zrobić garderobę tak jak chciałaś :) Kupuj będziesz miała z głowy :)

Aaaa jeszcze jedno, Ty chcesz palić ekogroszkiem??? Bo jak zrobić kotłownię za garażem, to trzeba wychodzić z domu żeby do pieca podrzucić, bo nie ma przejścia. Nie wiem jak często trzeba do takiego pieca chodzić, żeby nie było to uciążliwe.

Kłodziki na Ciebie zawsze można liczyć:) Z góry sorki za to,że wtrącam w Wasz wątek o Z91 swoje problemy...

Cd.ANULKI: Kominka raczej nie bedzie,mąż jest zdecydowanym przeciwnikiem...mówi,ze co dwa lata domu nie będzie odświeżał,bo sie kurzy itd.itp...w sumie mi tez tak bardzo na tym nie zalezy...za te kilka tysięcy mam na kilkanaście m2 kostki brukowej :): W tym projekcie pralnio-suszarnię chyba zrobiłabym w pomieszczeniu c.o bo ma okienko i jest dosć spore:) :)C.o za garażem , a tą garderobę pomiedzy pokojami zostawię,jest super!Z tego co sie orientuję,to ekogroszku podsypuje sie co 2 tyg...ale mogę się mylić.Zawsze garaż moge przezucić na prawa stronę,musiałabym to przemysleć.Zastanawiam się jeszcze na kątem nachylenia dachu,te 22st. to mi sie wydaje jakoś mało?ja bym zrobiła 30...Nie wiem czy to zgrabnie wyjdzie jak myslisz?Jak Ty zrobiłaś w z91?Jedynie co mi sie kompletnie nie podoba w Anulce to wejscie do domu,ten daszek jest okropny...wolałabym jakichs klasyczny,ładny po prostu...?Oj taki jak w monako za mna chodzi coś....ale czy by pasował do Anulki???

Dzięki za wszystkie rady !pozdrawiam :)

daszek.jpg

Edytowane przez IZA30

Postanowiłem wybudować dom. Tani i bardzo ciepły. Usiadłem nad kartką papieru i narysowałem odpowiadający mi dom. I.... okazało się , że jest to hybryda Z91 z Z69. Co ciekawe, nie znałem tych projektów wcześniej.

Tak czy siak, mój projekt jest indywidualny (mam fajnego znajomego od tych spraw) i jest, moim zdaniem, jeszcze prostszy/tańszy.

Chętnie bym zaprezentował wam rzut domu, ale serwer na którym zamieszczam zdjęcia (tinypic) ma przerwę.

(...)

Już działa.

http://pl.tinypic.com/m/b62bmu/3

Edytowane przez pawelpiwowarczyk

Witam mam do was pytanie odnosnie adaptacji projektu, wnętrze Z 91 podoba mi się bardzo ale na zewnatrz trochę bym go przerobiła.... marzy mi się wypuszczenie kuchni o jakis matr do przodu i zrobienie nad kuchnią daszku bądx przedłużenie go nad wejście tak jak w projektach http://gotoweprojektydomow.dom.pl/arp_bella.htm

http://gotoweprojektydomow.dom.pl/fa_sloneczko_ii_wersja_mala_.htm

Andera11 gratuluje :)

Nutka super pomysł, nie pomyślałam o tym, a to naprawdę fajne rozwiązanie i przy okazji problem daszku nad wejściem fajnie się rozwiązuje. Tylko to chyba już poważniejsze zmiany konstrukcyjne?????

Pawełpiwowarczyk, fajnie, że dopasowałeś sobie projekt do własnych potrzeb :) Mi bardziej podoba się wnętrze Z91 jeśli chodzi o salon jadalnia kuchnia. U Ciebie też średnio podoba mi się wiatrołap, wąski, nie ma w nim miejsca na szafę, jedynie kawałeczek ściany na jakieś wieszaki. Ale zdradź jeszcze tylko dlaczego uważasz, że tańszy i prostszy????? Coś zmieniłeś w bryle?

U mnie stan 0 zakończony, w tym tygodniu zaczynają mury!!!

pozdrawiam

Kłodziki na Ciebie zawsze można liczyć:) Z góry sorki za to,że wtrącam w Wasz wątek o Z91 swoje problemy...

Cd.ANULKI: Z tego co sie orientuję,to ekogroszku podsypuje sie co 2 tyg...ale mogę się mylić.

Dzięki za wszystkie rady !pozdrawiam :)

IZA, z tym ekogroszkiem to szybciej wyjdzie co 2 dni a nie tygodnie, wiem co mówię. No chyba, że jakiś mega zasobnik wchodzi w grę.

Witam

Co myślicie nad zrobieniem kotłowni na samym końcu garażu? Jest on duży, będę instalował pompę i rekuperator, myślę że to by było idealne miejsce dla tych urządzeń.

czy zna ktoś przybliżone koszty budowy tego domku z garażem?

Mam tę samą koncepcje, tym bardziej, ze planuje ogrzewać paliwem stałym ( drewno/miał), mam obawy tylko co do komina, raz ,że wystawał by nad połać dachu jakieś 3-4 m, dwa, że wyjście komina przez kalenicę bardzo mi się podoba. Klodzik określiła koszty SSZ na 120-130tys, ja będe dysponował ok 200tys (działka będzie na kredyt), jeżeli nie wystarczy to będe się "wykańczał" etapami.

Co prawda moja budowa to jeszce koncepcja ale już mam kilka pytań do osób zainteresowanych Z91;

- potrzebował bym jeden pokój więcej niż w planie, myślałem o podziale 2 szczytowych pokoi na 3 mniejsze ( 9-10m2) , ale wtedy zachodzi konieczność zmniejszenia też pokoju (tego 12,56m) o korytarz co już nie bardzo mi odpowiada, byłbym wdzięczny za podpowiedź jak rozwiązać tę zagadkę

-jak w projekcie rozwiązane jest połączenie ocieplenia ściany szczytowej poddasza z ociepleniem stropu tak by nie powstał mostek termiczny?