Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podspodek

Właśnie bo sporo tam miejsca, dał bym jeszcze drzwi z tyłu garażu - byłoby gdzie szpadel schować. Mogę tam trochę zagracić bo pompa ciepła, więc kotłownia będzie w miarę bezpieczna. Czyli będzie to kotłownia + pomieszczenie gospodarcze. . Szkoda że nie ma jakiegoś zestawienia materiałów na stronie, projekty z muratora mają np: powierzchnie ścian, dach a tu nic... Chyba że ktoś ma i mi podeśle :)

P

O to chodzi, ze nie jest wcale rozwiazane - dlatego mam szczyty szkieletowe. Wczesniej myslalem nad murowanymi szczytami z wmurowaniem jednej warstwy z twardego styroduru w miejscu ocieplenia stropu (jak u j-j), ale koncepcja szkieletu na szczytach zwyciezyla.

Budowlany_laik, czy te szczyty zmieniałes na etapie adaptacji projektu? Mozna juz w trakcie budowy?

Weronika - mi jakoś specjalnie nie pasuje miejsce tego pomieszczenia gospodarczego w Z98. Obok salonu - troszkę dziwnie.

Budowlany_laik, czy te szczyty zmieniałes na etapie adaptacji projektu? Mozna juz w trakcie budowy?

To byla propozycja mojego projektanta, ktory adaptowal projekt. Czy mozna w trakcie budowy? Wydaje mi sie, ze tak (na 99%), ale niech ktos jeszcze potwierdzi.

U mnie dekarze na dachu. Beda tez robic sie dzialowki.

Weronika - mi jakoś specjalnie nie pasuje miejsce tego pomieszczenia gospodarczego w Z98. Obok salonu - troszkę dziwnie.

To byla propozycja mojego projektanta, ktory adaptowal projekt. Czy mozna w trakcie budowy? Wydaje mi sie, ze tak (na 99%), ale niech ktos jeszcze potwierdzi.

U mnie dekarze na dachu. Beda tez robic sie dzialowki.

Czemu dziwnie?..:)

Oczywiście zamiast tego okna w PG, wstawiłabym drzwi.

Kurde..pierwszy w założeniu był Z91..ale to PG mnie przeraża..na środku tak:(

Wszystko byłoby cacy ale niemamy gazu więc napewno będzie "eko"..

Kurcze może macie pomysł na to PG żeby nie było tak na środku?

Ja uważam że to rozwiązanie zZ98 jest idealne...

Mi akurat to pom. gosp. odpowiada ale mam gaz. Na eko to najlepiej to pom. gosp. za garażem, bo w domu ekogroszek to nie bardzo. Jak nie masz projektu z garażem to nie wiem :( Oczywiście można zrobić tak jak w Z98 ale wtedy to strasznie małe te pokoje wyjdą chyba, bo na ekogroszek to pom. gosp. dobrze by było gdyby miało min. 5,6 m kw. A czemu nie chcesz Z98 skoro CI się wnętrze podoba?

Mi akurat to pom. gosp. odpowiada ale mam gaz. Na eko to najlepiej to pom. gosp. za garażem, bo w domu ekogroszek to nie bardzo. Jak nie masz projektu z garażem to nie wiem :( Oczywiście można zrobić tak jak w Z98 ale wtedy to strasznie małe te pokoje wyjdą chyba, bo na ekogroszek to pom. gosp. dobrze by było gdyby miało min. 5,6 m kw. A czemu nie chcesz Z98 skoro CI się wnętrze podoba?

Bardzo bym chciała ten Zecik 98:),ale powiem szczerze że w zamierzeniach mieliśmy do 100m2-poprostu alternatywa dla mieszkania:)

Jednakże oglądając/przeglądając każdy cal po calu różnych projektów, doszłam do wniosku że skoro ma on byc do końca moich dni to niech przynajmniej będzie w nim wszystko:)i Z 98 właśnie to wszystko ma!

Mój małżonek jednak wpadł na pomysł iż z Z91 zrobi Nam Z 98:D

Mam tylko pytanie o zmiany w projekcie Z91-czy przesuwanie tych ścianek działowych jest bardzo kosztowne?

Dlaczego ja niemam gazu...byłoby po problemie:(

Ze ścianami działowymi możesz zrobić co chcesz i nic to nie kosztuje. Także może sobie je poukładać jak Wam się podoba, ja również komin przesuwałam.

Hm..a czy przesunięcie komina coś kosztuje?,bo to zmieniłoby wogóle mój punkt patrzenia na ten Z91:D

Przepraszam że pytam ale naprawdę jeszcze jestem laik a mam pewien pomysł na ten projekcik...:)

a ja się nie mogę doczekać kiedy będą firanki :wiggle:

eh tempa wam zazdroszczę po cichu, bo ja dach zaczęłam ale pewnie skończymy za 2 miechy - chyba, że wcześniej spadnie śnieg- hi hi

będę wdzięczna za zdjęcia konstrukcji dachowej, może coś nas natchnie

niby jeden projekt a pomysłów- nawet na konstrukcje- mnóstwo

pozdrawiam gorąco

Tak, u nas będą wiązary. Zaczęliśmy już. Dziękuję za zdjęcia-pokażę Generalnemu Wykonawcy (czyt. mężowi) i dopytam czy chciałby jeszcze jakieś szczegóły.

Pytanie z ciekawości (babskiej :)) ile zapłaciłeś za wiązary prefabrykowane + montaż ?

I gdzie masz komin ? :)

Edytowane przez bettyk