bettyk 23.08.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 budowlany_laik no tak nasza inwestycja w co wyszła kosztownie < choć wrażenia z murowania komina: bezcenne > Przez kilka lat mieszkaliśmy w domu z ogrzewaniem elektrycznym, ale był też kominek z rozprowadzeniem... Teraz czas na zmiany:) A o wiązary pytałam tylko z ciekawości. Teraz już nic nie zmienimy- pierwsze dechy na dachu som a co tam na innych budowach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika1719507467 23.08.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Czy ktoś z Was robi poddasze użytkowe w tym projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 23.08.2010 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Witam, u mnie ściany szczytowe a w środę zakładają wiązary. 30.08 wchodzi dekarz. Co do ceny wiązarów to trudno to powiedzieć ile mogą kosztować, tak jak napisał budowlany_laik trzeba wysłać do kilku firm maile o wycenę, bo naprawdę się różnią nawet o 5-8 tys. Cena zależy też od tego jak te wiązary mają wyglądać. Gdyby miały być takie jak w projekcie to przy domu z garażem nie powinny kosztować więcej niż 15-18 tys. Ja płacę 22 tys. ale mam je bardzo zmienione. weronika mam wiązary przygotowane tak aby jak zaistnieje potrzeba wykorzystać górę na dwa pokoje i łazienkę, bądź jeden i jakieś tam pomieszczenia. Mam przestrzeń szeroką na 3,4 m a wysoką na 2,3 do górnej belki. Wyszło jakieś 46 m kw. pow. użytkowej. Ale to naprawdę jak zaistnieje potrzeba, bo osobiście uważam, że jak chcesz poddasze użytkowe tak na już to należy zrobić strop betonowy. Jeśli ktoś jest z okolic Dolnego Śląska to polecam firmę wiązar-system. Mam nadzieję, że w czwartek lub w piątek wkleję zdjęcia z wiązarami na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolacac 23.08.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 U mnie będzie poddasze użytkowe w przyszłości ,jeżeli zajdzie taka potrzeba, puki co będzie wykorzystane jako strych ( suszenie prania ,przechowalnia rzeczy ,które używa się rzadko.Nie wyobrażam sobie nie wykorzystania takiej powierzchni na poddaszu.Strop będzie betonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 23.08.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Weronika* my nie planujemy poddasza użytkowego ten projekt to piękna parterówa Moim skromnym zdaniem jeśli ktoś marzy o poddaszu to warto poszukać od razu takiego projektu. Przeróbki kosztują, pociągają za sobą kolejne przeróbki + pokusy ( kąt dachu, rodzaj stropu/brak ścian nośnych, gdzie schody na poddasze, jakieś ścianki kolankowe itd) w efekcie dom niby ten sam a nie taki i koszty wyższe. A poddasze jakoś wykorzystam - tylko poczytam o przepisach p.poż pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika1719507467 23.08.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 U mnie będzie poddasze użytkowe w przyszłości ,jeżeli zajdzie taka potrzeba, puki co będzie wykorzystane jako strych ( suszenie prania ,przechowalnia rzeczy ,które używa się rzadko.Nie wyobrażam sobie nie wykorzystania takiej powierzchni na poddaszu.Strop będzie betonowy Ja również chciałabym w przyszłości użyt.poddasze:) Zastanawia mnie tylko o ile będzie droższy strop betonowy(teriva np) od drewnianego:/ Czy ktoś tak jak i ja ma w planach ogrzewanie ekogroszkiem?I czy uważacie że rozwiązanie PG kosztem salonu jest względne?Mam na myśli usytuowanie PG tak jak w tu: http://www.z500.pl/projekt/z98/rzuty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolacac 23.08.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Czy salon nie będzie za mały? a brałaś pod uwagę rozwiązanie god101 str 3 wtedy wejście do tego pomieszczenia mogła byś zrobić również od szczytu budynku. u mnie większych zmian jeśli chodzi o pomieszczenia nie będzie poza tym ze kuchnię zamykam a schody na poddasze będą w salonie ,tak doradził nam architekt który powiedział ze ładne schody mogą być ozdobą salonu.Strop też nam doradził betonowy,a ja nie chce za parę lat żałować,że tego nie zrobiłam..Nigdy nie wiadomo co los przyniesie,a ja na budowę drugiego domu jestem już za stara ,Budowa domu to przywilej dopasowania go do własnych potrzeb i o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolacac 23.08.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Jeśli chodzi o koszty to na razie nie orientuję się jaka jest różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika1719507467 23.08.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Czy salon nie będzie za mały? a brałaś pod uwagę rozwiązanie god101 str 3 wtedy wejście do tego pomieszczenia mogła byś zrobić również od szczytu budynku. u mnie większych zmian jeśli chodzi o pomieszczenia nie będzie poza tym ze kuchnię zamykam a schody na poddasze będą w salonie ,tak doradził nam architekt który powiedział ze ładne schody mogą być ozdobą salonu.Strop też nam doradził betonowy,a ja nie chce za parę lat żałować,że tego nie zrobiłam..Nigdy nie wiadomo co los przyniesie,a ja na budowę drugiego domu jestem już za stara ,Budowa domu to przywilej dopasowania go do własnych potrzeb i o to chodzi Pomysł god'a101 chyba nie bardzo mi sie podoba-ze względu na tą kuchnię zamkniętą, aczkolwiek to jeszcze do rozważenia:) Ja również niechcę żałowac,dlatego napewno będę miała owe poddasze..oczywiscie do wykończenia później... Uważam również że schody pomiędzy właśnie kuchnią a salonem to fajne rozwiązanie. Ja jestem na początku drogi,..czekam na mapke do celów projektowych..później warunki przyłączy energ+wod-kan, no i chyba wypadałoby zamówic projekt:wiggle: Klodziki a czy byłaby szansa podjechac na Waszą budowę kiedyś i zobaczyc jak się budujecie? Przepraszam że pytam tak z grubej rury ale stacjonuję niedaleko Was:):) Wszystkich budujących Z91 gorącoooooo pozdrawiam i życzę samych dobrych rozwiązań!!! Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez Weronika* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 23.08.2010 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Klodziki a czy byłaby szansa podjechac na Waszą budowę kiedyś i zobaczyc jak się budujecie? Przepraszam że pytam tak z grubej rury ale stacjonuję niedaleko Was:):) Nie ma problemu, zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andera11 23.08.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 u mnie jutro leją beton na fundamenty. Byleby pogoda przestała być złośliwa. mamy przez nią kilka dni poślizgu. mam nadzieje że najpóźniej pod koniec przyszłego tyg zaczniemy wznosić ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.08.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Koleżanki i Koledzy, którzy chcą zrobić (lub planują w przyszłości) poddasze użytkowe w Z91 - jak rozwiązujecie sprawę ocieplenia? Ja ocieplam, zgodnie z projektem, strop wełną. Przy poddaszu użytkowym należy ocieplić przecież dach. Jeśli ocieplony znów dach, to trochę bez sensu grzać poddasze, które kiedyś zaadaptujemy na mieszkalne. Wg mnie - albo rybki albo akwarium. Nie można mieć wszystkiego. Z91 jest parterówką. I, jak pisze bettyk, zmiany pociągają za sobą następne, a to są koszty itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 24.08.2010 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 U mnie na razie ocieplony będzie strop, zgodnie z projektem. Poddasze, tak jak mówię, jak zaistnieje potrzeba to nie chcę zamykać sobie drogi zrobienia tam pokoju jednego czy dwóch, bo na pewno będę żałować. Może być tak, że będę musiała wziąć do siebie któregoś z rodziców, albo trafią mi się jeszcze bliźniaki a wtedy okaże się, że dom za mały więc szkoda tej góry nie wykorzystać, w końcu to 50 m kw. W przyszłości po prostu ocieplę dach. Druga sprawa, patrzę też pod kątem ewentualnej sprzedaży, zawsze to 50 m kw. więcej. A biorąc pod uwagę ceny wrocławskie to te 50 m kw. to bardzo duże pieniądze. A poza tym uważam, że wygodniej na strychu mieć normalne pomieszczenie, ten trójkącik taki jak w projekcie średnio wygodny jest. Są gusta i guściki, i każdy ma inne potrzeby. Więc jak komuś strych nie potrzebny, ani też nie chce mieć na przyszłość jakiejś alternatywy zrobienia poddasza, to robić jak w projekcie. Z tym, że u mnie różnica w wiązarach między tymi z projektu a tymi co mam to 10%, więc uważam, że warto było je zmienić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andera11 27.08.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 pogoda mnie dobija. leje i leje i do przestoi zmusza. na dzis dzień mamy wylany beton na zbrojenie w fundamencie i murują bloczki. ale kicha i tak bo wg harmonogramu ok poniedziałku powinni skończyc stan zero a tu d..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 27.08.2010 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Nie denerwuj się U mnie na koniec maja, początek czerwca miała być więźba, a będzie we wtorek dopiero. Niestety tak to jest, ciągle coś wypada i za bardzo nie mamy wpływu na to. Też jestem zła, bo nie wiem ile zdąże przed zimą jeszcze zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika1719507467 31.08.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Drodzy budujący :)Jaki czas przewidujecie na wybudowanie Waszych domków?Ewentualnie jak już długo budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haker 31.08.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Czy ktoś się orientuje jaka jest powierzchnia ścian zewnętrznych w wersji z garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atta 31.08.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam, jestem tutaj nowa i trochę Was "podglądam". Powoli dojrzewamy do budowy. Rozglądam się za fajnym i w miarę tanim w realizacji projektem:). Ktoś wspominał o projekcie god 101 - nie mogę go znaleźć, co to za projekt? A może coś przekręciłam w nazwie? POMÓŻCIE. Z 91 też mi się bardzo podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 01.09.2010 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Weronika ja zamierzam budować rok, na lato 2011 chce się wprowadzić, zobaczymy jak wyjdzie, ale dom jest prosty i rok to dobry termin jak ekipy poumawiane. haker w wariancie z garażem podwójnym ścian zewnętrznych łącznie ze ścianami szczytowymi na poddaszu jest ok. 230 m kw. Pow. dachu. ok. 250-260 m kw. Mam na dachu wiązary Chwalę się http://images39.fotosik.pl/330/72f862482d80ccd7m.jpg Dziś kończą słupy itd. pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 01.09.2010 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam, jestem tutaj nowa i trochę Was "podglądam". Powoli dojrzewamy do budowy. Rozglądam się za fajnym i w miarę tanim w realizacji projektem:). Ktoś wspominał o projekcie god 101 - nie mogę go znaleźć, co to za projekt? A może coś przekręciłam w nazwie? POMÓŻCIE. Z 91 też mi się bardzo podoba. god 101 to nick użytkownika, który przerobił sobie kuchnie jadalnia salon. Przejrzyj cały ten wątek, jest wklejony rzut jego zmian. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts