Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie ok. 25zl/mkw dzialowek.

No i w ogole jak patrzę na te dzialowki, to mam wrażenie, że... domek jest dla krasnoludków. Czy to zludzenie - okaże się za parę dni, gdy będą pociągnięte wyżej. W projekcie SweetHome wychodzilo, ze to będą potężne przestrzenie, a tymczasem jakoś tak ciasno trochę... Gdzie ta powierzchnia? :-)

Później dam jakies foty.

Edytowane przez budowlany_laik

witajcie, w związku z prowadzoną jakieś 2 strony wcześniej dyskusją na temat rolet integro i kwestii schowania skrzynek, chciałabym zapytać, czy rozwiązaliście jakoś ten problem. Stoję właśnie przed decyzją - jakie rolety, jaki montaż okien i rolet i szukam rozwiązań.

haker, ja mam kosztorys dla banku na 370 tys. zl pod klucz.

Spirea, u mnie cale okna (9cm) w warstwie ocieplenia, rolety systemu Integro. Miedzy rolete a nadproze wkladam ocieplenie (np. styrodur). Mam 30cm ocieplenia, wiec roleta chowa sie w styropianie.

Cos na wzór piwopijcy:

http://1.bp.blogspot.com/_LfeMbJ7oFPw/Sh050DTBXJI/AAAAAAAABdo/Ar8iJVBdDK8/s320/20090429194001.jpg

Pozwole sobie podlinkowac/podreklamowac: http://blizniak-andromeda.blogspot.com/2009/05/okna-i-drzwi.html

Edytowane przez budowlany_laik

Ja chcę się zmieścić w 300 tys. w wykończeniem, nie wiem co mi z tego wyjdzie, okaże się.

Co do rolet to mam styropian 15 cm i rolety integro nie schowałyby się w ociepleniu. Zamówiłam naokienne, wiem, wiem, niedoskonały montaż, mostek termiczny. Ale po rozmowach z ludźmi, którzy takie mają właśnie i z różnymi montażystami na takie się zdecydowaliśmy, w tej chwili były najmniej problemowe przy montażu i też najtańsze. Ludzie, którzy mają takie rolety chwalą, nic z oknami im się nie dzieje. Pożyjemy, zobaczymy, może będę żałować decyzji a może nie ;)

• 2 weeks później...
andera11 - to jest to, o czym pisalem powyzej - gdy pomieszczenia sa wytyczone lub scianki dzialowe pociagniete na mala wysokosc, jest zludzenie, ze pomieszczenia sa bardzo male. Teraz, gdy mam juz scianki pociagniete do sufitu, wrazenie zginelo na szczescie - pokoje sa takie jakie mialy byc :-)

andera11 - to jest to, o czym pisalem powyzej - gdy pomieszczenia sa wytyczone lub scianki dzialowe pociagniete na mala wysokosc, jest zludzenie, ze pomieszczenia sa bardzo male. Teraz, gdy mam juz scianki pociagniete do sufitu, wrazenie zginelo na szczescie - pokoje sa takie jakie mialy byc :-)

to w takim razie czy moje plany mają szansę realizacji? tzn chciałam w łazience miec prysznic wanne i umywalkę- czy jest mozliwe ulokowanie w tej łazience takich sanitariatów czy raczej lepiej rozważac opcje np wanny z kabina prysznicową?

A masz może jakies fotki swojego małego szczęścia zetowego ;-)

Edytowane przez andera11

A ta cena 300 zł za metr to z robocizną czy same materiały???? Bo jeśli z robocizną to tanio, mnie stan zero materiały plus robocizna wyniosą 34 tys.

no ja juz mogę powiedzieć, że stan zero wyniósł mnie 26 tys z robocizną. dziś ostatnie lanie betonu na podłoge i w poniedziałek sciany w górę o ile deszcz znów nam nie umili zycia

to w takim razie czy moje plany mają szansę realizacji? tzn chciałam w łazience miec prysznic wanne i umywalkę- czy jest mozliwe ulokowanie w tej łazience takich sanitariatów czy raczej lepiej rozważac opcje np wanny z kabina prysznicową?

Ja mam 6,4mkw. lazienke. Planuje tam WC, bidet, umywalke z blatem i jakims mebelkiem oraz kabine 90x120cm. U mnie nie ma szans na wanne - zreszta swiadomie na poczatkowym etapie z niej zrezygnowalismy.

Foty pozniej, bo nie mam czasu ich zgrac z aparatu - ciagle cos na glowie :-)

no ja juz mogę powiedzieć, że stan zero wyniósł mnie 26 tys z robocizną. dziś ostatnie lanie betonu na podłoge i w poniedziałek sciany w górę o ile deszcz znów nam nie umili zycia

Ja musiałabym zliczyć od nowa, bo było taniej jednak, ale od wbicia pierwszej łopaty- robocizna z materiałami jakieś 32 tys. chyba, ale ja mam wersję z garażem na dwa auta - to 200 m kw. pow. zabudowy.

U mnie kładzie się dachówka, jutro działówki, a we wtorek 21.09. montaż okien i bram garażowym i drzwi.

Co do łazienki to nie jest mała - ponad 6 m kw. Ja mam dużo zmian, dwie łazienki, jedna 4 m kw. plus pralnia 2 m kw. i druga ok. 5,5 m kw. pozdrawiam

Mam nadzieję, że jak ścianki u mnie będę na całą wysokość postawione to napiszę to samo co Ty, bo na razie to mi się takie małe to wydaje ;)

• 3 weeks później...