Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ooo dziękuję Ci bardzo

my pracujmy nad tym, żeby jakoś to wejście unowocześnić, bo jak już tu pisałam to nie jest szczyt moich marzeń;)

A ze zdjęciami z naszej budowy ciężko bo naprawdę powoli nam idzie. Powoli ale dokładnie hi hi

Samodzielne złożenie dachu np ( więźba, folia, łaty, pokrycie) to ponad 2 miesiące.

Lęk wysokości musiałam przegryźć i na uprzęży śmigać na wysokościach:D.

I bardzo się cieszę, że to parterówka !

I bardzo chcemy się wyspać a tu zima nie chce przyjść ;)

pozdrawiam

Czy ktoś wstawia okna dachowe do z91?

Nie mam okien dachowych, tylko wyłaz. Jak będzie potrzeba to dekarz mówił, że w każdej chwili można bezproblemowo wstawić.

Fajnie, że tyle nas buduje z91, czasami mam wątpliwości czy jednak nie jest za mały, ale jak zaczynam liczyć ile trzeba na wykończenie to już wydaje mi się duży :):D

pozdrawiam

Witam wszystkich budujących Z91.

Ja właśnie zakupiłem działkę i zdecydowałem się na Z91. Szykuję się do uzyskania pozwolenia na budowę. Czy możecie coś podpowiedzieć jak to załatwialiście? Formalności z tym związanych jest podobno masa.

Klodziki, budujesz niedaleko ode mnie :) Może byłaby możliwość coś podpatrzeć na żywo? :)

Pozdrawiam

cdx nie ma sprawy, zapraszam do obejrzenia, bo wiem, jak to dużo daje zobaczyć projekt na żywo. Co do formalności to jest ich rzeczywiście sporo, najpierw warunki zabudowy i na wszystkie media (chyba, że jest plan zagosp.), projekt, adaptacja projektu przez architekta, ewentualnie odrolnienie. Nie wiem co już masz załatwione.

budowlany_laik jak u Ciebie postępy? Pewnie nie ma czasu żeby tu zaglądać :( Napisz czy kładłeś wełnę w strop. Na jaką się zdecydowałeś i jaką grubość dajesz?

pozdrawiam

cdx, poszukaj na forum w innych wątkach - było sporo tego.

Trochę welny mam juz w stropie. Kupilem Isover Super-Mata o lambda 0,033 W/mK. Buduję energooszczędny, więc wg projektu jest tam min. 50cm.

Ogolnie postępy powoli :-) Aktualnie: elektryka, ocieplenie ścian, stropu, wentylacja mechaniczna - wszystko razem. Zdjęć nie ma kiedy zrobić, bo jak zajeżdżam na budowę, to juz prawie ciemno :-(

Ja zamierzam dać wełny w strop 15 cm Toprocka i 10 Superrocka, a Ty aż 50 cm, dwa razy więcej :eek:

Ja ocieplenie i elewację zostawiam na wiosnę, chociaż styropian już zakupiony. Aktualnie robi się podbitka i jeszcze wełnę rozłożymy w stropie. A reszta to chyba już wiosną. pozdrawiam

Witam,

Słuchajcie budujący. Wpadł mi w oko jeszcze projekt Szpak z pracownik MG Projekt, link: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/szpak/rzuty.php

Co o nim myślicie w konfrontacji z91? Chciałbym jednak przesunąć lewą zewnętrzną ścianę o 1m co pozwoliłoby zwiększyć dwie sypialnie oraz łazienkę o kilka m2.

Kurcze już prawie byłem zdecydowany, a teraz już sam nie wiem. Może coś podpowiecie? Już budujecie więc jesteście bardziej doświadczeni i patrzycie z innej perspektywy :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Jak tam, budowniczy Z91? Ktoś pali już w domku? Ja tak - choć na razie farelką :-) Mam wodę w podłogówce i nie można pozwolić by zamarzła. Milo wejść do środka (10-11 st. C), gdy na zewnątrz -10 st.C.

Od jutra zabieramy się za dokonczenie izolacji stropu - wełna tylko częściowo rozłożona.

Elektrycy chyba chcą się przeprowadzić do mnie - pracują, pracują, pracują... :-)

Szykuję się do tynków wewnętrznych.

Hej, no u mnie na razie cisza zimowa. Mam wszystkie instalacje, wylewki i tynki, zrobiona ślicznie podbitka. Właśnie kupuje wełnę na strop i chcemy przez zimę zrobić strop, tzn. bez przykręcania płyt k-g. Oby zima nie była za długa, żeby szybko można było ruszyć z wykończeniem.

A co do grzania, do grzejemy się, a co :lol2: kozą......... :D choć raz na jakiś czas, bo ja wody w podłogówce nie mam.

pozdrawiam