Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

teraz ekipa tynki kładzie. nie obyło sie bez niespodzianek. Ostatnie deszcze w wichurą ukazały spierniczoną obróbkę komina. na szczęście zalewało tylko po kominie oszczędzając ocieplenie sufitu, sufit i cała resztę. Dobrze, z teraz wyszło a nie po przeprowadzce.

Porobię więcej zdjęć przy kolejnej okazji. Cierpię ostatnio na chroniczny brak czasu

• 3 weeks później...

Do wszystkich, którzy maja ocieplony już strop. Mam pytanie. Dokładnie chodzi mi o taką kwestię. W naszym Z91ściana zewnętrzna domu od przodu i tyłu kończy się na wieńcu. I teraz tak, między belkami stropu idzie wełna (patrząc od góry), dochodzi do tej ściany zewnętrznej i co dalej, zawijaliście w krokwie dachu do góry, czy ciągnęliście ją aż na podbitkę??? Jakby ktoś dał radę jakieś fotki przesłać byłabym wdzięczna. U nas podbitka drewniana, od zewnątrz ocieplenie ze styropianu, zgodnie z projektem ma dochodzić aż do dachu, czyli ponad wieniec. Od wewnątrz ta wełna i ponoć nad wieńcem ją się zawija w krokwie. Czy tak też robiliście?

pozdrawiam Agnieszka

P.S. U mnie z postępów zrobione prawie DGP no i obudowa kominka, za tydzień mogę się grzać kominkiem :)

światło świeci, prąd rozłożony, centralne ogrzewanie huczy aż miło. dziś kończą wylewki podłóg. za ok 3-4 tyg będziemy prawdopodobnie mogli ruszyć z panelami i kaflami. Liczyłam koniec kwietnia, ze zamieszkam ale niestety musimy zweryfikować swoje plany i pomyśleć raczej o przełomie maja i czerwca. A jak u Was idą postępy?

Witam,

Jakie ceny placiliscie fachowcom za budowanie domu-projektu Z91.

Ja dostalem kilka ofert na budowe tego domku tj

sama robocizna za stan surowy zamkniety waha sie w granicach 60-80tyszl,natomiast developerski 100-110tyszl sa to ceny netto.

koszt materialow na SSZ to okolo 130-150tyszl.

Mozecie sie podzielic informacjami???

ciężko mi już teraz napisać ile stan surowy zamknięty mnie kosztował ale na ta chwilę wydaliśmy ok 200 tys zł. W tej cenie są tez tynki, sufity z ociepleniem, elektryka, ogrzewanie wraz z piecem i osprzętem ( ogrzewanie odpalone) tj kaloryfery, podłogówki, ocieplenie i wylewki podłogowe, wylany taras. zostały mi gładzie i wykończeniówka typu panele i kafle oraz biała sanitarka. ups... i oczywiście kominek i drzwi. Myślę, ze w zakładanym budżecie 270 tys spokojnie sie zmieszczę.

Witam,

dołączam do ludzi budujących Z91, mam już działkę, planuję go zrobić w wersji energooszczędnej z rekuperatorem i dobrymi oknami i izolacją.

Jeśli ktoś ma go juz w tej wersji proszę o oddzew.

Aha, czy ktoś z Was przeprojektowywał poddasze na użytkowe, czy raczej to bez sensu i ocieplać na stropie?

Pozdrawiam

rafcio34

witamy serdecznie :)

Również palnujemy budowę według z 91, wątek przeglądnęliśmy od deski do deski i na pewno jest tu wiele cennych porad i pomysłów - Klodziki to istna kopalnia pomyslow - podziwiamy i szczerze zazdrościmy że my dopiero na początkowym etapie:) Ale fajnie że jest ktoś kto już przez to przeszedł i jest gotowy poradzić i pomóc - wielkie dzięki;)

rafcio34 - polecam lekturę tego wątku od początku - o stropach było kilka rozprawek;)

od dzis jesteśmy waszymi wiernymi czytelnikami i podglądaczami zdjęć;) pozdrawiamy!!

rafcio34, ja budowalem z mysla by byl energooszczedny. Jest na plycie fundamentowej, z solidną izolacją (30/30/51 cm), reku i cieplymi oknami. Jaki wyszedl pod względem energooszczednosci? Jeszcze nie wiem. Jestem na etapie wygrzewania plyty fundamentowej, a na rozgrzanie 20cm betonu i wypompowanie wilgoci z niego potrzeba troche energii. Relacja z kosztow uzytkowania - za rok :-)