Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

dzieki za podpowiedz. Nie dodałem jeszcze, że chce grzać tylko wodna podłogówka - jak szaleć to szaleć:)

budowlany_laik dlaczego zdecydowałeś się na płytę fundamentową? Ja planowałem zwykłe fundamenty plus styropian zamiast piachu. Jak ci on wyszła w wyliczeniach w porównaniu z fundamentem

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przekonala mnie ciaglość izolacji od gruntu. Jest to ponoc rozwiazanie bardziej energooszczedne. W jednym mam tez fundament grzewczy (rurki pex/al/pe-rt na dolnym zbrojeniu).

W obliczeniach wyszla podobnie jak fundament. Zajrzyj w wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa - masz tam duzo info.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam, poszukuję parterówki ok. 100mkw (wiem, że ten ma więcej) i właśnie Z91 wpadł mi w oko. Tylko, że ja chciałabym się zmieścić w jak najmniejszym budżecie i z tym wiąże się moje pytanie: jakim systemem macie zamiar ogrzewać? Ja jestem totalnie zielona jeśli oto chodzi. Wiem tylko, że gazu we wsi nie ma :p. Moglibyście mi powiedzieć mniej więcej na czym polega dany system i jak duże musi być do tego pom. gosp.? A pro po, zmieniliście położenie pom. gosp. czy stoi między kuchnią a salonem? Właściwie nie wiem do czego się przyczepić, ale jest to doyć oryginalny pomysł, taki inny...

a więc.... ja mam pomieszczenie w takim miejscy jak w projekcie, jedynie poszerzone o ok. 17 cm na długości. mam zamontowany piec krzaczka 19 kw bez zasobnika. Palimy w nim od lutego. Cały załadunek miału wystarcza nawet na 30 godz. Póki c nie widzimy problemu w tym, że pomieszczenie jest centralnie w domu. Jestem zauroczona i zachwycona domkiem. Spełnił moje oczekiwania w 100%. Pod koniec maja przeprowadzamy się. Co do kosztów.... 250 tys w zupełności nam wystarczyło. oczywiście bez umeblowania.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam wszystkich

Od kilku dni stoi już dach. Na zdjęciach brakuje jeszcze daszku frontowego i zadaszenia nad tarasem, ale to już zrobi gość od dachówki

Jaki komin zamontowaliście po kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania???

mam pytanie właśnie w lipcu zaczyna budowę jestem na etapie szukania materiałów moje pytanie odnośnie

dachu (jaka firma robiła wiązary gotowe i jeżeli nie jest tajemnicą ile kosztowały)

pozdrawiam