Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich i gratuluję postępów.

U nas będą w przyszłym tygodniu montowane wiązary. No a potem dachówka:) W związku z tym mam pytanie, na jaką folię zdecydowaliście się jako krycie wstępne? Poddasze będzie nieużytkowe, wydaje się, ze folia paroprzepuszczalna nie jest tu potrzebna, a tylko z nią problem (promieniowanie UV).

I jeszcze: jakiej grubości słupy na ganku stosowaliście? W projekcie jest 14x14, my powiększyliśmy do 16x16. Jak jest u Was?

Dzięki i pozdrawiam

Dzięki bardzo za szybką odpowiedź. Mam zgryz z tą folią - u Ciebie jak widziałam jest od razu zakryta podbitką z OSB i zachowuje w ten sposób swoje właściwości. Ja nie wiem, kiedy będziemy robić podbitkę i część tej folii będzie na wierzchu pewnie dłużej niż 4 miesiące. Andrzej Wilhelmi pisał, że w takim przypadku (nieużytkowe poddasze) można (lepiej?) dać czarną folię budowlaną ...

Słupy u Ciebie wyglądają bardzo ok (przynajmniej na zdjęciu:), myślałam, ze są to właśnie 16. Się uspokoiłam co do moich, bo bałam się, że będą za cienkie:)

Pozdrawiam

Ja znowu z pytaniem - do tych, którzy w domku montują wentylację mechaniczną (budowlany_laik:). Prawie zdecydowaliśmy się na BRINK RENOVENT, tylko mam sprzeczne opinie: jedni twierdzą, że Medium (300) wystarczy, inni, że powinien być Large (400).

Mam powiększony nieco domek (124m2), kubatura ok. 340m3. Wydaje się, że ten mniejszy wystarczy? Jaki montowałeś budowlany_laiku u siebie? :) Czym się kierowałeś?

Pozdrawiam

No to projekt w drodze, architekt na urlopie przygotowuje się psychicznie do spotkania z moja osobą a mapka na dniach będzie do odbioru.

Tak zaczyna się mój horror;]

budowlany_laik jeśli mi się dobrze wydaje to robiłeś ściany szczytowe w szkielecie. Możesz się podzielić szczegółami, zdjęciami, rysunkiem przekroju takiej ściany czy co tam jeszcze przyjdzie Ci do głowy.

Jak narazie ściana szczytowa w szkielecie drewnianym wydaje mi się najlepszym sposobem unikniecia mostków cieplnych, ale pytanie czy aby tylko mi się nie wydaje?

rmiklar, robiłem szczyty i ściankę między garażem a domem jako szkielet właśnie w celu pozbycia się mostka. Choć początkowo byłem sceptycznie do tego nastawiony, zwyciężyły założenia energooszczędne. Szczyty przywiozła firma od wiązarów. Są oklejone styropianem (na piankę, a brzegowe dodatkowo na kołko-wkręty). Na łączeniu z wieńcem nie widzę spękań.

Szczegóły? Zdjęcia coś może powiedzą.

W horrorze proponuję odgrywać rolę straszącego, a nie ofiary :-) I to na poważnie.

Edytowane przez budowlany_laik