Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

macio_23, jak piszesz - w Z91 ściany działowe możesz przestawiać jak chcesz. Jeśli planujesz projekt indywidualny, to zapewne projektant zastanowi się mocno nad układem pomieszczeń jaki namalowałeś. To jest duża sztuka - wszystko objąć w całość. Łatwo popełnić 'babola'.

Mi Twój układ się wydaje dość skondensowany - bardzo funkcjonalny, ale czy np. salon nie przyciasny - sam musisz odpowiedzieć - gusta i potrzeby są różne. (...)

Projektant zwróci też uwagę na układ okien - super, że odpowiada wnętrzom, ale musi też współgrać na elewacji (układ, symetrie itp.) i odpowiadać stronom świata na działce (jeśli już ją masz).(...)

budowlany_laik, dziękuję za merytoryczny komentarz.

Jeśli chodzi o działkę to już jest, z wjazdem od PN (mniej więcej). Zastanawiam się jeszcze nad zamianą miejscami naszej sypialni i pom.gosp. Ale podobno sypialnia od południa to nie najlepsze rozwiązanie, lepiej zasypiać w chłodniejszym pomieszczeniu.

Jeśli chodzi o salon to wymiary 4,5m X 4m dla części wypoczynkowej muszą nam wystarczyć. Duże przestrzenie są wygodne ale chodzi przede wszystkim o to aby zmieścić się w 120-130 m2 i posiadać wszystkie niezbędne pomieszczenia.

A z tymi oknami to faktycznie...może to wyglądać dziwnie. Ale m.in. dlatego zdecydowałem się na projekt indywidualny żeby skupić się na funkcjonalności (subiektywnej) a nie wyglądzie zewnętrznym.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale podobno sypialnia od południa to nie najlepsze rozwiązanie, lepiej zasypiać w chłodniejszym pomieszczeniu.

Ja mam sypialnię z oknami od południa (180x150cm) i wschodu (150x150cm) - czyli tak jak planujesz po zmianie. Jest tam mnóstwo światła słonecznego i widok wschodu słońca przez okno wschodnie. Okna od południa z odpowiednio wysuniętymi okapami, latem nie wpuszczą wcale słońca. Zwróć uwagę projektantowi by zasymulował naświetlenie wewnątrz względem pór roku i odpowiednio wysunął okapy. Mój to zrobił - jest super - latem, gdy słońce wysoko, okap nie pozwala mu wejść przez okno do wewnątrz i przegrzać pomieszczenia. Zimą, jesienią, wiosną, dogrzewa i doświetla wnętrza.

Ze względu na prawidłową orientację domu względem stron świata, zamieniłbym u Ciebie te pomieszczenia. Północ jest ciemna i zimna - okna tam to tylko strata. Południe ciepłe, jasne, optymistyczne - okna tam to w efekcie (niby) zysk w skali sezonu grzewczego.

Ze względu na prawidłową orientację domu względem stron świata, zamieniłbym u Ciebie te pomieszczenia.

Próbowałem, ale niestety nie wystarczy zamienić... trzeba od nowa projektować :( Musiałbym poszerzyć dom o jakiś metr, a to już 10m2 więcej na całości.

Niestety mamy z żoną dosyć sprecyzowane wymagania i ciężko jest to wszystko pogodzić (2 lata poszukiwania projektu nie przyniosło rezultatu).

Chyba zostaniemy przy sypialni od PN, nie spędza się tam zbyt wiele czasu za dnia, chociaż faktycznie pod względem energooszczędności to kiepski pomysł.

Pozdrawiam.

Witam

Za pare dni planuje kupic dzialke 25m x 38 m.

Przegladalem sporo projektow i na chwile obecna padlo na Z91.

Czy ktos moze buduje lub juz wybudowal ten domek w okolicach Lubina ( kolo Legnicy ) i czy ewentualnie bylaby mozliwosc zobaczenia domku.

Jaki jest sredni koszt do zmieszkania przy czym wszystko bedzie budowane przez firmy ?

Z gory dziekuje :)

Witam, niestety nie wkleję zdjęć. Mój małżonek się nie zgodził na dawanie zdjęć na forum, ponieważ już mieszkamy. Także przykro mi bardzo... pozdrawiam

Ojej no to straaasznie szkoda, tak czekałam jak wam wyszło, zwłaszcza ta mała łazienka, ale jest w tym pewna logika co twierdzi małżonek:yes:

Wiesz co to naprawdę nieporównywalne, bo zależy od mnóstwa czynników, np. za ile znajdziesz ekipy, za ile kupisz materiał i jaki chcesz kupić, ile chcesz przeznaczyć na płytki, armaturę, drzwi itd. Ktoś zmieści się w 300 tys. z umeblowaniem, a ktoś będzie potrzebował 400 tys. Mi na SSZ materiał z robocizną poszło ok. 120 tys. I tu znowu zależy jakie okna, brama (y) garażowe itd. Można wydać mniej. Ja np. wyceny robocizny za sso miałam od 18 tys. do 60 tys!!!! pozdr

To moze zapytam inaczej. Sledzilam na forum Twoje wypowiedzi bo jestem zainteresowana tym projektem, wiec wiem + - z czego dom budowaliscie. Czy mozesz powiedziec ile wydaliscie na materialy.? Czy jestes zadowolona z wyboru dachu i czy faktycznie w razie SA bedzie mozna zagospodarowac poddasze. Bardzo mi przykro, ze nie bedziecie pokazywac zdjec wykonczonych wnetrz ale moze jakies fotki poddasza. pozdr

Nie mam pojęcia ile wydaliśmy na materiały :( nie pamiętam, kupowaliśmy je ponad rok temu, na początku coś tam notowaliśmy, ale potem odpuściliśmy. I nie chcę zmyślać i strzelać jakiś kwot. Silka na cały dom, mam jeden pustak wyżej i garaż na dwa auta kosztowała nas jakieś 10 tys chyba. Keramzytobeton na fundamenty chyba jakieś 3 tys. Dachówka i wszystko co na dach (membrana, rynny, łaty itd) 17 tys. Okna 17 tys (jezierski, trzyszybowe, dwie suwanki), bramy jakieś 5 tys. Wiązary 23 tys. z robocizną. Z dachu jestem zadowolona, dachówka bardzo fajna, tylko ja mam tego creatona produkowanego w Niemczech. Wiązary ok, firmę wiązar-system mogę polecić. U góry jest sporo miejsca, jakieś 45 m kw. bez skosów, cały środek. W razie czego można tam spokojnie zrobić dwa pokoje i łazienkę. Fotki elewacji mam już zrobione (choć ona jeszcze nie skończona całkiem), poddasze mogę zrobić i może jakieś dwie wnętrza wrzucę, ale nie obiecuje.