Klodziki 08.11.2011 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Witam, układ chyba taki jak w projekcie, nie mam już wizualizacji, ale od spiżarni: lodówka, zmywarka, zlew, i na drugiej ścianie plyta z okapem i na końcu piekarnik w słupku. Jestem bardzo zadowolona z tego układu, zlewu nie mam centralnie pod oknem tylko bliżej lodówki, część ociekacza jest na zmywarce, po to aby mieć dużo blatu roboczego. Wyszło mi dużo blatu roboczego. Nic się nie chlapie, też się bałam, parapet mam tak 8 cm nad blatem, więc jest też kawałek ściany pod parapetem tylko z farbą i naprawdę nie ma żadnego problemu. No i spiżarnia superrrrr. Moim zdaniem tak jak jest w projekcie z wejściem od kuchni jest o wiele wygodniejsze, ja tam mam dużo rzeczy, warzyw, tabletki do zmywarki, ręczników itd. Poza tym spiżarnia jest wąska i wejście wzdłuż tak sobie. No budujcie, budujcie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingaz 11.11.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam No wreszcie uda mi się wrzucić parę zdjęć, , choć chciałam dać więcej od samego początku, ale będą wszystkie te z końcowego etapu SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
temi5 13.11.2011 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Kingaz, dzieki za fotki. Podoba mi sie Wasze zadaszenie przed wejsciem, jest chyba inne niz w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 15.11.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Kingaz fajnie wyszło pokazuj postępy Budowlany_laik-u, zdradzisz jaka cyferka wyskoczyła Ci na świadectwie energetycznym w pozycji EP? Pytam z ciekawości, pamiętam ,że budowałeś energooszczędnie. A my właśnie dostaliśmy zaskakujące wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 15.11.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Gratulacje dla kingaz! Następny Z91 w budowie! bettyk, EP to jest energia pierwotna. Przy ogrzewaniu prądem wskaźnik ten powstaje z przemnożenia razy 3. Nie patrz na to w ogóle. Patrz raczej na 'roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię końcową' pozycja 'ogrzewanie i wentylacja' - u mnie 13,15 kWh/m2*rok. Wedle OZC, wyszło mi 28 kWh/m2*rok, wedle zużycia rzeczywistego na razie ok. 32 kWh/m2*rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 15.11.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 'roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię końcową' pozycja 'ogrzewanie i wentylacja' - jeśli masz na myśli to miejsce gdzie wskazany jest nośnik energii to mam 15,862. a EP 11,49. To znaczy, że jest git? bardzo git? średnio git? Wiem, że to teoria, ale jestem ciekawa. I w dodatku laiczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 15.11.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Nie znam się zupełnie na świadectwach energetycznych. Wiem tylko, że są liczone inaczej niż np. OZC czyli program do obliczania zapotrzebowania cieplnego. Może napisz w jakimś wątku o ŚChE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.11.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 'roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię końcową' pozycja 'ogrzewanie i wentylacja' - jeśli masz na myśli to miejsce gdzie wskazany jest nośnik energii to mam 15,862. a EP 11,49. To znaczy, że jest git? bardzo git? średnio git? Wiem, że to teoria, ale jestem ciekawa. I w dodatku laiczka Napisz jakie macie izolacje pod posadzką, ścian i stropu, jakie macie okna i drzwi zewnętrzne. Czy masz wentylację grawitacyjną, czy mechaniczną z odzyskiem ciepła? Wynik jest bardzo dobry, ale wydaje mi się mocno naciągnięty. EP Najlepszym wskaźnikiem poprawności ŚChE jest rzeczywiste zużycie opału. Ile opału (węgla i drewna do kominka) zużyliście od początku sezonu grzewczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 16.11.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 ojej nie chciałam aż tak zawracać głowy rzeczywiście chcieliśmy mieć ciepły dom, ale bez napinania - więc myślałam, że to jakaś pomyłka w świadectwie jeszcze nie mieszkamy więc nie powiem jakie zużycie ocieplenie fundamentu (na całej wysokości ściany) - od zewnątrz styrop 20cm, od wewnątrz 6cm ocieplenie ścian i ścian szczytowych - styrop 22cm montaż na piankę i kołki całotworzywowe (tylko ściany szczytowe + tynk 2 mm wentylacja - mechaniczna, rekuperator ogrzewanie - kocioł 15kW + kominek okna - pcv profil 5 komór + pakiet 3 szybowy strop -folia paroizolacyjna z ekranem aluminiowym, wełna 2 x 15 cm ocieplenie posadzki - ekran aluminiowy + 150 mm dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.11.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 rzeczywiście chcieliśmy mieć ciepły dom, ale bez napinania - więc myślałam, że to jakaś pomyłka w świadectwie Dużo do założeń domu pasywnego nie brakuje. Słabe miejsca, które zauważyłem, to mostek do gruntu (pomimo ocieplenia ścian fundamentowych od zewnątrz i od wewnątrz ciepło ucieka przez ławę fundamentową oraz mostem przez ścianę szczytową (no chyba, że zadbaliście o jej ocieplenie na poddaszu). Mostkiem cieplnym jest też sam komin. Podejrzewam, że nie robiliście próby szczelności budynku, a wynik pokazuje, że parametr szczelności budynku n50 został zaniżony. Istotna jest też strefa klimatyczna. Dla I strefy taki wynik jest możliwy, dla IV raczej nierealny. Najlepszym sprawdzianem będzie sezon grzewczy (pierwszy może nie być do końca miarodajny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janikof 16.11.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 http://i39.tinypic.com/ncl5zp.jpghttp://i42.tinypic.com/25sxu3a.jpg A to nasz pomysł na Z91.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janikof 16.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witamy;) nadal jesteśmy wiernymi uczestnikami wątku, choć jak dotąd może nieco milczącymi:) ale w końcu i my zaczęliśmy i efekty jak wyżej- stan sso. Zmaian sporo - wykusz w jadalni i zadaszony taras ale taka była nasza wizja i bardzo nam siępodoba. Docelowo domek ma być w stylu wiejskiej chatki z drewnianymi okiennicami i tonący w zieleni:) pozdrawiamy wszystkich budujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 17.11.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 No pięknie!!! Muszę powiedzieć że już widać ten styl wiejskiej chatki po dachu oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 17.11.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Dużo do założeń domu pasywnego nie brakuje. Więc niniejszym ogłaszam, że mój mąż sam, samiuśki TYMI RĘKAMI zbudował sobie od fundamentów po dach- a nawet komin, "dom prawie pasywny". A o jakość robót dbał pedantycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 17.11.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 janikof proszę nie skończcie ze zdjęciami na SSZ. Bo nijak nie możemy obejrzeć tego domu w środku. Wszyscy się tajniaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 18.11.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 bettyk, masz rację pokaż wnętrza:) inni może się odważą.. tak na marginesie jak Wam wyszła kuchnia z tą super wyspą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 18.11.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 jak będę miała to pokażę. obiecuję my budujemy w ślimaczym tempie, teraz dopiero stawiamy ściany działowe z g-k sama nie mam to chcę podglądać inne:lol2: do tej mojej kuchni to jeszcze lata świetlne pewnie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goja74 18.11.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam. Rozważamy z mężem budowę z91.... rozważamy, i rozważamy ale wciąż nie jesteśmy pewni. Koszt budowy ma zasadnicze znaczenie, ale też nie chcemy by sypialnie były zbyt małe lub salon był długi i wąski. Z91 spełnia te nasze oczekiwania, mąż tylko uparł się aby kuchnia była w pełni otwarta na salon (chce czuć i widzieć przestrzeń - syndrom blokowy ) i dlatego komiek z kotłownią musielibyśmy przenieść.... Ja się na nic nie upieram bo po prostu chciałabym już mieszkać w domu a nie w bloku Zobaczymy co nam z tych naszych rozważań wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 18.11.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 gdzie wywędrowała w takim razie kotłownia? pewnie do garażu jeśli planujecie, a kominek na szczycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 18.11.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 goja74 tak na szybko znalazłam kilka projektów podobnych do z91, w których nie musiałabyś płacić za zmiany w adaptacji- przeniesienie komina, oczywiście nie wiem jakie dodatkowe warunki musi spełniać wasz projekt, ale popatrz sobie. chyba, że już je znasz Projekt domu - Zielony ogród - wariant II - Murator M72bProjekt domu - Zimorodek - Murator WM15Projekt domu - Pod dębem - wariant II - Murator C06b pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts