beata.i 01.12.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 :wiggle:Chyba trwają wielkie przygotowania do Świąt... bo cisza na forum:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 02.12.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 no chyba bo ja zaglądam codziennie i nic nowego nie ma żadnych zdjęć ahhhh te Święta:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 04.12.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 mła spiżarka ma 110 cm szerokości, jak dla mnie regalik się spoko zmieścia kuchnia budowlanego laika super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 05.12.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 mła spiżarka ma 110 cm szerokości, jak dla mnie regalik się spoko zmieści a kuchnia budowlanego laika super A jak tam realizacja wyspy, strasznie jestem ciekawa efektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 05.12.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 też jestem ciekawa ale do realizacji to jeszcze dłuuuuuga drogatrochę mnie zresztą spłoszyłyście z tymi wymiaramiale póki co nie mam czasu nawet o tym pomyśleć- mam jeszcze czas na ewentualne zmianyteraz myślimy o łazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 06.12.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 też jestem ciekawa ale do realizacji to jeszcze dłuuuuuga droga trochę mnie zresztą spłoszyłyście z tymi wymiarami ale póki co nie mam czasu nawet o tym pomyśleć- mam jeszcze czas na ewentualne zmiany teraz myślimy o łazienkach powiem tak gdyby kuchnia była szersza to bez zastanowienia ten projekt jest najlepszy - sama bym na to nie wpadła - po prostu super. ja osobiście obawiam się że będzie za ciasno, ale Ty nie rezygnuj przez moje obawy tym bardziej że planujesz poszerzyć kuchnię. Co do łazienek właśnie kombinuję rozmieszczenie "tego i owego" największy problem to mała łazienka jak zrobić fajnie prysznic kosztem niestety garderoby. Bettyk masz fajne pomysły to coś podrzuć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janikof 06.12.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Sprawa z innej beczki.... w sumie dotyczy tych którzy mają wiązary i użytkowe poddasze.Jak ocieplaliście strop i dach? Przy użytkowym poddaszu trzeba ocieplić połać dachu i w sumie w takim przypadku nie trzebaby było ocieplać stropu ale przecież trzeba jakoś wygłuszyć ten strop.... Zastanawiam się jak to najlepiej rozwiązać....?Może KŁODZIKI coś powiedzą bo wiem że oni tak mają... innych też zapraszam do podzielenia się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janikof 06.12.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 06.12.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Zastanawiam się nad pewnym rozwiązaniem, może ktoś doradzi. A wiec jak już wcześniej pisałem podoba mi się zadaszony taras, tak jak to zrobił janikof [/img] (użyłem jego zdjęcia, mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko temu). Oprócz tarasu planuję również wiatę garażową, w miejsce wykuszu u janikofa . [/img] Mam dwa pytania: 1. Jak będzie wyglądała wiata obok tarasu (dwa daszki obok siebie), pasuje? Nie będzie się gryzło?2. Salon wychodzi na pn-zach i będą w nim tylko drzwi tarasowe (wielkość jak w projekcie). Czy po zadaszeniu nie będzie w środku ciemno? Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janikof 06.12.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Cześć Malcolm, skoro prosisz o sugestie to pozwolę sobie napisać moje osobiste odczucia - według mnie dwa daszki mogą wygladać trochę dziwnie, bryła domu dużo na tym straci ale oczywiście jest to kwestia gustu i osobistych odczuć estetycznych:) Jeśli Tobie będzie się tak podobać - ok, Twój dom:) Natomiast radziłabym to rozważyć ponieważ salon w tej sytuacji może być ciemny. My mamy dodatkowe okno w salonie a bez wykusza ciężko to widzę... okna w wykuszu miały być jak pozostałe na 150 ale jednak kazaliśmy zostawić otwór na duże balkonowe bo już dziś wydaje mi się że światła może być mało a ja bardzo lubię jasne pomieszczenia... Jest jeszcze kwestia że możesz zrobić wyżej dach na domu tzn. nad okna nadproża + wieniec, u nas jest tylko wieniec więc całość jest jakieś 20 - 30 cm niżej. |Jeśli będzie wyżej dach tarasowy również będzie wyżej i światła więcej. u nas taka wiata ma być z drugiej strony domu - na ścianie z garażem. A przemyśl sobie żeby zadaszyć taras pod... pleksą - jak na zdjęciu Twojej wiaty - wtedy ciemny salon niegroźny:) my też braliśmy to pod uwagę pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 06.12.2011 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Sprawa z innej beczki.... w sumie dotyczy tych którzy mają wiązary i użytkowe poddasze. Jak ocieplaliście strop i dach? Przy użytkowym poddaszu trzeba ocieplić połać dachu i w sumie w takim przypadku nie trzebaby było ocieplać stropu ale przecież trzeba jakoś wygłuszyć ten strop.... Zastanawiam się jak to najlepiej rozwiązać....? Może KŁODZIKI coś powiedzą bo wiem że oni tak mają... innych też zapraszam do podzielenia się Witam, ja mam poddasze na razie (pewnie tak już zostanie) jako strych, ocieplony jest strop. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 06.12.2011 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Malcolm ja mam daszek nad tarasem też zmieniony, zadaszenie jest na 2,40 metra, nie wiem ile ma Janikof, nie mam tylko 4 słupów a 2. U mnie nie jest ciemno, taras taki jest super. Z tym, że mam przesuwkę na ten taras szeroką na 3 metry i od strony jadalni, na bocznej ścianie drugą na 2 metry szeroką. U mnie w rogu kuchni słoneczko wschodzi, w jadalni jest południowy-wschód, główny taras od poł. zachodu. Te dwa daszki mi nie pasują u Ciebie, a pod taką pleksi siedziałam i więcej nie chcę A i mam też tylko wieniec, z tym, że mam dom podniesiony o jeden pustak, bo tak okapy były za nisko. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janikof 06.12.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Witam, ja mam poddasze na razie (pewnie tak już zostanie) jako strych, ocieplony jest strop. pozdrawiam A jak ociepliliście? między wiązary pewnie wełna (jaka?) a od góry coś dawaliście czy na razie nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janikof 06.12.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 a połaci dachowej wogóle nie ocieplaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettyk 06.12.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 u nas połacie dachu nie są ocieplone, między wiązary wełna 2x 15 cm, od spodu osb i ekran aluminiowy i gips-karton a wiaty nie możesz zrobić z drugiej strony domu od sypialni zamiast salonu? ogólnie ja jestem za wiatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 06.12.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Po rozważeniu wszystkich za i przeciw doszliśmy do wniosku, że taras zostanie taki jak w oryginale. Nie chcemy ciemnego salonu a z daszkiem i ustawieniem naszego domu względem stron świata, jest duże prawdopodobieństwu, że taki właśnie by był.Z czasem w ogrodzie planujemy postawić zadaszoną drewnianą altankę. bettyk niestety nie możemy postawić wiaty z drugiej strony domu, ponieważ pod wiatą będziemy mieć wejście do pomieszczenia gospodarczego. Dla lepszego zobrazowania wklejam rzut: http://i3.fmix.pl/fmi1292/5680a06a0002c4b14edea095/zdjecie.jpg' alt='zdjecie.jpg'> Pozdrawiam. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez Malcolm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 07.12.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Mam taką propozycję.. może nasi wspaniali pionierzy - którzy już wybudowali lub mieszkają - wypowiedzieli się nt. co zrobiliby dziś inaczej, albo z jakich rozwiązań są zadowolini... to tak dla potomności i tych co dopiero są na początku drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 07.12.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Mam taką propozycję.. może nasi wspaniali pionierzy - którzy już wybudowali lub mieszkają - wypowiedzieli się nt. co zrobiliby dziś inaczej, albo z jakich rozwiązań są zadowolini... to tak dla potomności i tych co dopiero są na początku drogi. Otóż to. Ja również dołączam się do prośby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.12.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Hmm... Po wątku widzę, że każdy z nas buduje jakby inny projekt... Myślę o tym, że projekt pozwala na zmiany w ściankach działowych i każdy próbuje coś pozmieniać dla siebie. Widzę też, że na zewnątrz każdy z nas ma jakby inny dom... Nie wiem więc czy moje plusy i minusy można ogólnie odnosić do Z91, a nie tylko do mojego domu. Zatem:+ przejście do garażu z domu przez kotłownię+ rekuperacja (świeże powietrze całą dobę + odzysk ciepła) - chyba najlepsza inwestycja w naszym domu+ sterowanie rekuperacją w WC i łazience (przewietrzanie)+ rolety z elektryką+ układ pomieszczeń (m.in. wydzielona pralnia)+ działówki z silki+ okna w garażu! (w projekcie nie ma)+ wyjście z garażu na ogród! (w projekcie też nie ma)+ odpowiednio zaprojektowane okapy (latem bez słońca, zimą wpuszczające słońce)+ wszędzie podłogówka+ okno tarasowe na 360 cm szerokie+ wnęki na szafy do zabudowy+ stelaże Geberita pochowane we wnękach, a nie z 'półeczkami' - jeszcze za małe okna od południa- strop drewniany (delikatny, wszystko słychać), choć z drugiej strony przy lanym byłby większy kłopot z rozprowadzeniem kanałów od wentylacji- zewnętrzne ściany z gazobetonu (teraz dałbym silkę - lepiej tłumi dźwięki i lepsza akumulacyjność, co ma u mnie znaczenie)- za mało pomieszczeń gospodarczo-garażowo-taczkowych (chyba dałbym jednak garaż na 2 auta, jak Klodziki)- okno w łazience mam 120x80 cm - więcej niż w projekcie, a jednak ciemno - nie widzę pomysłu by łazienka była bardziej widna + i - mało okien z przodu (zimna strona, ale wpływa źle na wygląd zewnętrzny) Ogólnie + przewyższają - i jesteśmy bardzo zadowoleni z domku. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 07.12.2011 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Na plus: + wielki garaż (dwie bramy czyli dwa regularne wjazdy, a nie jedna duża brama) plus dwa wydzielone pomieszczenia za nim, jedno z wyjściem na ogród, + wszędzie podłogówka, + przesuwne, duże 3 metrowe drzwi na taras - tj, dużo światła, słońca, i szyb, bo tylko dzielone na pół a nie na 3 czy 4 części, + drugie drzwi tarasowe przesuwne koło stołu, fajny widok i dużo światła, + garderoba i druga łazienka z wejściem z sypialni, mega wygodne + wydzielona suszarnia, pralnia, choć mogłaby być większa + my jesteśmy bardzo zadowoleni z kominka "wsadzonego" w pom. gosp., fajnie wygląda i więcej miejsce w salonie, + piec kondensacyjny w pom, gosp. w garażu a nie w tym przy kuchni, piec nie jest cichy i moim zdaniem bezpieczniej jak ta cała instalacja nie jest w domu, +++++ płyta indukcyjna!!! + w wiatrołapie szafa wnękowa, nie wyobrażam sobie bez niej, + to co pisał budowlany laik, dom z silki w całości, super akumulacja, do tej pory piec właściwie się nie włącza, wieczorkiem odpalamy tylko kominek, w salonie po 25 st, w pokojach 22 do 23 st. + duży plus rolety zewnętrzne z elektryką + szklane drzwi z wiatrołapu + no i wielki plus spiżarnia Na minus: - strop drewniany, tzn. nie ma z nim jakiś większych problemów, ok, ale pojawiają się pęknięcia k-g w rogach sufitu, no ale jak miało być taniej, to taniej, - zrobiłam ciut za wysoko okno w łazience, jest wygodnie, bo nie trzeba zasłaniać jak się kąpie, ale mogło być 10 cm niżej, tak na 1,5 - 1,60 o podłogi, a mi wyszło chyba coś 1,7. - no i wiadomo o wiele wygodniejsze byłyby normalne schody na strych, ale szkoda na nie miejsca, bo wchodzi tam się bardzo rzadko, ale o spuszczoną klapę już mąż rozwalił głowę. Jest jakaś niewidzialna Nie wiem co jeszcze, jak mi się przypomni to dopiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts