Klodziki 07.12.2011 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) a połaci dachowej wogóle nie ocieplaliście? Nie ocieplaliśmy, jest zrobione tak jak w projekcie. Wełna Rockwool. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez Klodziki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janikof 07.12.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Budowlany Laik piszesz o hałasie ze stropu A jak macie wyciszony ten strop? patrząc od dołu to pewnie regips, stelaż stalowy pod regips, wiązary między wiązarami wełna i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.12.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Ja mam poddasze nieużytkowe, także w zasadzie jestem tam może 2 razy w roku. Nie wyobrażam sobie natomiast gdyby miało tam być poddasze użytkowe, tzn. mieszkalne ze stropem drewnianym. Chyba, że wtedy używa się innego wyciszenia (styropian?) U mnie od dołu jest tak: regips, stelaż, folia alu paroizolacyjna, stężenie dolne wiązarów z osb, wiązary z 3 warstwami wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 wieczorkiem odpalamy tylko kominek, w salonie po 25 st, w pokojach 22 do 23 st. Możesz podać ile mniej więcej spaliłaś np. w listopadzie lub październiku albo od początku sezonu? W m3, mp albo kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 08.12.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 to mój salon andrea jakiej szerokości masz okna? Tarasowe otwierane dwa skrzydła? Podzielcie się info w sprawie okien, chodzi mi o szersze niż 150cm. Kto ma tarasowe przesuwne? ale szerokość jak w projekcie? Jeśli można prosić o jakąś mniej więcej chociaż kalkulację..?please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 08.12.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam, mówicie że + to podłogówka wszędzie - to z czego podłoga w salonie i w sypialniach??? U mnie też ma być podłogówka wszędzie a ciepło najbardziej oddaje wadomo kamień, gres, terakota itd więc jestem bardzo zaintersowana jak to u Was wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.12.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 (edytowane) U mnie wszędzie (w 100%) gres. Salon + korytarz + kuchnia - jeden rodzaj. To też uważam za duży plus - w mieszkaniu miałem częściowo panele - nie dość, że się rysowały, to był kłopot z ich sprzątaniem. Niektóre były lekko wybrzuszone po myciu wilgotnym mopem. Z gresem nie ma żadnych problemów, poza tym jest sporo trwalszy. Jedynie trzeba uważać na spadające młotki Edytowane 8 Grudnia 2011 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snukran 08.12.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Otóż to. Ja również dołączam się do prośby. Jeszcze ja się przyłączam bo dalej analizuję wszystkie możliwości aranżacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 08.12.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 podłogówka w sypialni też się sprawdza? coś mi się obiło że niebardzo tam gdzie się śpi.. A odbiegając od tematu, taras zostawiacie jak w projekcie? wielkość etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.12.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 podłogówka w sypialni też się sprawdza? coś mi się obiło że niebardzo tam gdzie się śpi.. To tylko mit. Wszędzie podłogówka. Podłoga ma ok. 2 *C więcej niż temperatura powietrza. Nie czujesz żadnego źródła ciepła, a w domu ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 09.12.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznie:)Jak na razie jestem obserwatorem waszych wpisów, bo dopiero czekam na podział działki, ale projekt Z91 najbardziej przypadł mi do gustu, więc będę tu często gościł. Niedługo wstawię przerobioną wersję projektu z garażem jednostanowiskowym.Teraz interesuje mnie kalkulacja kosztów, więc podpowiedzcie na ziemi 5 klasy (trawa i piach) w jaki fundament inwestować: płyta czy standardowy? I jakie są z tym związane koszty, bo podobno te kalkulacje na muratorze nie są miarodajne.pozdrawiam:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 09.12.2011 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 To tylko mit. Wszędzie podłogówka. Podłoga ma ok. 2 *C więcej niż temperatura powietrza. Nie czujesz żadnego źródła ciepła, a w domu ciepło. Prawda. Ja mam gres woodentic Paradyża też w całym salonie, kuchni, korytarzu. W wiatrołapie Arkesie. w W łazienkach wiadomo, też płytki. W pokojach i garderobie panele, nie chciałam tam płytek, aczkolwiek wiadomo, że dla podłogówki zdecydowanie lepiej aby też tam były płytki. Budowlany_laik, od kiedy mieszkamy, tzn. od kiedy kupiliśmy drewno, bo było to tydzień później niż zamieszkaliśmy, czyli ok. 10 października zużyliśmy ok. 1,5 m3, może tak do 1,8 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 14.12.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Mam pytanko co do wielkości okien, czy 150x150 sprawdzają się? ja chciałam dać większe np. 180, ale wtedy muszą być wszędzie dzielone - nie z całości. Wciąż chcę zyskać więcej światła, zwłaszcza że nie planuję okien w szczytach. Wypowiedzcie się prosze. A tak na marginesie kto się pochwali swoją łazienką? zwłaszcza rozwiązaniem mniejszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 14.12.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Sypialnia 15m2, 2 okna: wschód 150x150 i południe 180x150 fix. Bardzo jasno.Pokój południe 11m2, okno 180x150 fix (jasno).Pokój wschód 11m2, okno 150x150 (też OK, ale kapkę ciemniej).Kuchnia północ 150x120 (szer. x wysokość) i salon południe 360x235 (dzielone na 4). Jasno!Łazienka 80x120 (szer. x wysokość) - ciemno (północ). Nie mam okien dzielonych, poza tarasowym. Od początku chciałem pełne szklenie w ramie i to mi się podoba. Teraz dałbym więcej fixów - przy WM nie otwiera się w ogóle okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 14.12.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Sypialnia 15m2, 2 okna: wschód 150x150 i południe 180x150 fix. Bardzo jasno. Pokój południe 11m2, okno 180x150 fix (jasno). Pokój wschód 11m2, okno 150x150 (też OK, ale kapkę ciemniej). Kuchnia północ 150x120 (szer. x wysokość) i salon południe 360x235 (dzielone na 4). Jasno! Łazienka 80x120 (szer. x wysokość) - ciemno (północ). Nie mam okien dzielonych, poza tarasowym. Od początku chciałem pełne szklenie w ramie i to mi się podoba. Teraz dałbym więcej fixów - przy WM nie otwiera się w ogóle okien. Ja mam obawy przed fixami - klaustrofobiczne heh, chodzi też o przewietrzenie pokoi, wpuszczenie świeżego powietrza. Chciałabym okna właśnie 180x150 ale wówczas muszą być dzielone i dylemat czy nie na jedno wyjdzie - względem światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 15.12.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) U mnie wszędzie (w 100%) gres. Salon + korytarz + kuchnia - jeden rodzaj. To też uważam za duży plus - w mieszkaniu miałem częściowo panele - nie dość, że się rysowały, to był kłopot z ich sprzątaniem. Niektóre były lekko wybrzuszone po myciu wilgotnym mopem. Z gresem nie ma żadnych problemów, poza tym jest sporo trwalszy. Jedynie trzeba uważać na spadające młotki Jaki masz ten gres jeśli można wieszieć??? I co macie w sypialniach??? chodzi o podłoge oczywiście Kłodziki super ten Wasz gres jak dobrze położone to identyko jak deska podłogowa albo panele Mi się bardzo podoba gres szkliwiony ehhhh odcienie szarości i duże płytki ehhhh wiatrołap+korytarz+kuchnia+jadalnia i przy kominku :)no ale póki co to marzenia a do realizacji jeszcze troche więc może się coś zmieni... Edytowane 15 Grudnia 2011 przez karolina_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 16.12.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 proszę, widok z salony na jadalnie i kuchnie oraz przód domu Jakiej wielkości macie okna? czy dzielone dają wystarczająco światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 16.12.2011 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Gres dobrze położony, wygląda rewelacyjnie, jak dechy. Szklarz myślał, że to dechy i położył na nim lustro i niestety jak podnosił róg mu strzelił Ja osobiście nie wyobrażam sobie w salonie płytek kwadratowych. Mam arkesię grys poler w wiatrołapie, wygląda super, ale w wiatrołapie.. poza tym jednak śliski, widać zmazy po myciu, więc na dużej przestrzeni, oj nie... Co do okien, to mam w pokojach tak: - sypialnia od frontu (północ) - dzielone na pół 180x150, światła wystarczająco, jasno - sypialnie od ogrodu (południowy-zach.) - dzielone na pół 150x150, światła dużo, słonecznie, bardzo jasno, - łazienka 80x80, północ i tu ciemnawo, ale okno takie daliśmy celowo i wyżej (choć tak jak pisałam jest odrobinę za wysoko), żeby go nigdy nie zasłaniać, do korzystania w dzień wystarczająco jasno, do makijażu włączam światło na lustrem. - kuchnia (północny-wschód) - dzielone na pół 180x150, światła wystarczająco, jasno, otwarta przestrzeń z jadalnią, gdzie jest przesuwka 200x235 (połud.-wschód) i salon przesuwka 300x235 południe, Taras jest zadaszony na 2,4 m, jest jaśniutko. Co do plusów to mogę jeszcze dodać właśnie zadaszenie tarasu, ja mam te 2,4 ale spokojnie mogło być 3 metry, latem jak słońce wysoko nie świeci po oczach a zimą i tak jest dużo słońca w salonie (nieraz musimy zasłaniać roletami) bo słonko jest dużo niżej. No i chroni przed deszczem, można siedzieć a i szyby suche, a jest co myć Dodam, że teraz po zamieszkaniu zastanowiłabym się budując go drugi raz o poszerzeniu domu od strony sypialni tak o 1 metr, może dwa i byłby ideał pozdrawiam Edytowane 16 Grudnia 2011 przez Klodziki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 16.12.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 ja w salonie kwadratowe płytki też nie tylko przy kominku a kominek mam na ścianie dzilącej kuchnie z salonem. Kurde to już zgupiałam z tym gresem polerowanym na tak "dużej" powierzchni. Wygląda przepięknie przynajmniej na zdjęciach ale właśnie czytałm coś o tym że śliski ale o tym że zacieki to nie hmmmm A pytanie jeszcze jak się sprawdzają panele przy podłogówce??? oddają ciepło czy czuć różnice w temperaturze między pomieszczeniami tam gdzie gres a tam gdzie panele??? Ja w sojej sypialni to jestem sobie wyobrazić gres ale w dziecinnym pokoju jakoś średnio .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 16.12.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Dzięki za wyczerpujące informacje. Jeżeli chodzi o poszeżenie domu to właśnie miałam taki plan (o 1 m właśnie od strony sypialni) jednak w warunkach zabudowy miałam 14 m i już nie chciałam kombinować i zmieniać.. musi starczyć. Kłodziki masz jakieś wizualki z łazienek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts