Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam,

Mam pytanie do osób które już wybudowały swój dom Z91. Czy daliście 10 słupów żelbetonowych usztywniających konstrukcję a może inaczej to zrobiliście?

"Witam

Kupiłem niedawno projekt Z91. W projekcie tym zaskoczyły mnie wprowadzenie dodatkowo 10 słupów żelbetonowych (SZ1) usztywniających konstrukcje. Komplikuja one znacznie budowe scian, które wygladały poczatkowo na proste i tworzy dodatkowe mostki termiczne. Takze na zamieszczonych zdjeciach z realizacji zauwazyłem ze budynek nie ma tych słupów. Czy w takim razie mozna z nich zrezygnowac ?

3 styczeń 2012 10:49

Słupy żelbetowe, o których Pan pisze pełnią ważną rolę - stężają konstrukcję-aby dom nie 'rozjechał się' pod obciążeniem wiązara.

Pierwotnie konstrukcja przewidywała stężenie podbitką od spodu wiązara z płyt OSB, jednak kliencie pomijali ten ważny element (!) dlatego konstruktor wprowadził dodatkowe elementy.

Jeżeli wykona Pan stężenie płytami od spodu wiązara można pominąć słupy :). "

http://www.z500.pl/projekt/z91,Niewielki-dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-prostym-i-tanim-w-realizacji.html#project-comments

Mam 25 cm między blatem a parapetem. Z zewnątrz nikt nie widzi co kroję, co mam na blacie, szyba się nie chlapie. Chwalę sobie to rozwiązanie.

Bateria jest wyjmowana na wypadek otwarcia okna (Kludi Bajonett) - są też takie uchylane do blatu (łamane).

Edytowane przez budowlany_laik

Dlaczego tak długo (akurat 65 dni). kiedy ruszacie? wiosną czy teraz bo zimy nie widać:yes:

Bo taki czas przewiduje prawo budowlane. To jest czas (65) po którym można się odwołać gdy starostwo nie wyda PNB. Wiem standardowo jest to do 60 dni. Wiem, że może być też i krócej i na to liczę.:yes::yes::yes:

Mam 25 cm między blatem a parapetem. Z zewnątrz nikt nie widzi co kroję, co mam na blacie, szyba się nie chlapie. Chwalę sobie to rozwiązanie.

Bateria jest wyjmowana na wypadek otwarcia okna (Kludi Bajonett) - są też takie uchylane do blatu (łamane).

zdradź jeszcze na jakiej wysokości od podłogi masz blaty kuchenne. ja chciałam zrobić wyżej niż tzw. standard szafek bo jestem wysoka i męczy mnie wiecznie lekki pochył;)

Blat w kuchni 91 cm od podłogi - też do najniższych nie należymy :) Natomiast górna krawędź umywalki w łazience: 95 cm. W WC jedynie górna krawędź umywalki jest kapkę wyżej niż standard: 87 cm.

właśnie tak planowałam w kuchni myśle że mąż się zgodzi, a w łazience nie pomyślałam ale też jak dla mnie idealnie. Jeżeli chodzi o meble kuchenne macie na cokole czy nóżkach. Mnie podobają się na nóżkach (nie wiem czy znajdę stosowne) i chyba lepiej można tą wysokość przyregulować

• 3 weeks później...
Bo taki czas przewiduje prawo budowlane. To jest czas (65) po którym można się odwołać gdy starostwo nie wyda PNB. Wiem standardowo jest to do 60 dni. Wiem, że może być też i krócej i na to liczę.:yes::yes::yes:

My również czekamy na PnB, powinniśmy dostać w tym samym czasie. Kiedy planujecie zacząć budowę? Będziecie prowadzić dziennik budowy?

My również czekamy na PnB, powinniśmy dostać w tym samym czasie. Kiedy planujecie zacząć budowę? Będziecie prowadzić dziennik budowy?

Rozpoczynamy jak pozwoli pogoda i woda na wiosnę.

Woda bo mamy na działce wysoki poziom wód gruntowych, a trzeba jakiś tam wykop pod fundament jednak wykopać:). Co do dziennika budowy na portalu "muratora" to nie wiem, jak czas pozwoli to może.

Pozdrawiam z mroźnego Koszalina.:wave:

Pytanie do tych co już wybudowali, kto zrobił okna tarasowe z trzech części - przesuwne (szer.jak w projekcie)?

a tak na marginesie, oby do wiosny:D

Na trzy części? Interesujące, możesz napisać które części są przesuwna a które fix? Czy może każdą da się przesunąć?

Sam myślałem jakie okno tarasowe dać przy szerokość jak w projekcie. Prawdopodobnie będzie tak: cztery części po około metr, dwa zewnętrzne są fixami a dwa w środku na HSie. Czyli po rozsunięciu dostanę otwór 2mx2,3m. Myślałem również o drzwiach harmonijkowych gdzie po otwarciu powstaje zdecydowanie większy otwór ale cena pewnie też będzie zdecydowanie większa. :D

Pozdrawiam.