waz_2000 26.06.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Z tymi oknami to jakaś kicha w projekcie.Wieniec ma zaczynać się na wysokości 2.50.Licząc od podłogi okno ma być na 95, potem 150 okna to mamy koniec okna na 245. To gdzie nadproże skoro między oknem a wieńcem zostaje 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 26.06.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Z tymi oknami to jakaś kicha w projekcie. Wieniec ma zaczynać się na wysokości 2.50. Licząc od podłogi okno ma być na 95, potem 150 okna to mamy koniec okna na 245. To gdzie nadproże skoro między oknem a wieńcem zostaje 5cm. ja mam właśnie problem, w najlepszym układzie 85 cm i to blat kuchenny jako parapet, taka to waśnie kicha:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszko 27.06.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Z żoną zainteresowaliśmy się tym projektem. Obok Sielanki wraz z Z91 to nasi faworyci. Chcemy wybudować dom około 100m2 z dwuspadowym dachem i garażem dwustanowiskowym. Zatem chciałbym się dowiedzieć więcej na temat Z91. Ile SSZ was wyniósł oraz na stan do zamieszkania (bez mebli, rtv, agd)?I co na dachu położone (ceramika, blacha, gonty)? Jaki strop? Czy dom posadowiliście na płycie czy normalnie na fundamentach? U nas działka to grunt klasy IV. Pierwsza warstwa to piasek, niżej glina. Dookoła stoją już inne domy i lokatorzy nie zgłaszali jakiś uwag, jedynie fakt, że kałuże nie stoją i woda opadowa szybko wsiąka. Działka ma minimalny uskok (rzędu 1-2 %). Czyli naturalnie jak coś woda będzie spływać od czoła działki na tył. Z tyłu działka przylega do lasu liściastego. Chcemy ogrzewać ekogroszkiem. W drodze mamy prąd, wodę, kanalizację, lecz brak gazu ziemnego.Stąd decyzja o piecu na ekogroszek. Działka pozwala nam na instalację pompy ciepła, ale zrezygnowaliśmy z tego pomysłu. Trochę nasłuchaliśmy się od instalatorów, że podobnież to nie może pracować cały rok ze względu na to, że ziemia musi odpocząć.Koszty serwisowe też swoje zjadają, a po paru latach instalacje tracą na sprawności. A o powietrze-powietrze nie myśleliśmy - jest to najtańsze w instalacji, ale najdroższe w użytkowaniu. Stąd pomysł na piec z ekogroszkiem. Czy ktoś z Was pokusił się o jeden komin tutaj między salonem a garażem?Z żoną chcemy zrobić jeden komin i tam właśnie postawić przy zrezygnacji z tego nad kuchnią. Ten przesunięty pod garaż komin by obsługiwał i wentylację i piec i kominek. Dodatkowo chciałbym strop typu terriva, czytałem tutaj, że w przypadku tego domu to koszt około 5-10 tys. większy niż dla drewnianego.Czy tak to jest? Dzięki za wszelkie informacje.A co do lokalizacji - to budować byśmy się budowali w gminie Łubianka pod Toruniem. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez miszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 29.06.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 A kuchenka jest tak jak pisałam wyżej? tzn ze zlewu nie masz pod oknem?? skoro lodówka obok spiżarki, to chyba otwierana w kierunku spiżarki, czy jakaś wolna przestrzej przy ścianie albo cargo. W innym przypadku może się lodówka źle otwierać (nie do końca) tzn ja się tego obawiam. Kombinowałam też z lodówką side by side ale drzwi przy ścianie otworzą się jedynie do 90 st. napiszcie czy to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 29.06.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Witam serdecznie W załączniku moja wersja z91, proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 30.06.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Witam serdecznie W załączniku moja wersja z91, proszę o opinie kolejna wersja fajny pomysł, wszystko zależy od potrzeb inwestorów, ilość i wielkość pokoi czy garderoby. mnie osobiście podoba się kominek w salonie chociaż u nas będzie troche z boku. Tak na marginesie to taki prosty domek a tyle wersji ostatecznych:yes: Powodzenia w budowie. U nas stan zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 30.06.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 U nas stan zamknięty I jak Wam to wyszło finansowo? Ciekaw jestem czy cena podana na http://www.twojdom.tnb.pl jest ok czy można jednak troszkę zaoszczędzić budując systemem gospodarczym... Jeśli to nie tajemnica proszę już wybudowanych o info ile Wam wyszedł stan deweloperski. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 03.07.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 I jak Wam to wyszło finansowo? Ciekaw jestem czy cena podana na http://www.twojdom.tnb.pl jest ok czy można jednak troszkę zaoszczędzić budując systemem gospodarczym... Jeśli to nie tajemnica proszę już wybudowanych o info ile Wam wyszedł stan deweloperski. Pozdrawiam jak przelicze to napisze, tymczasem brak czasu na kalkulacje. Oczywiście dużo zależy czy wykonuje się jakieś prace samemu, bo tutaj są największe chyba oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 03.07.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 skoro lodówka obok spiżarki, to chyba otwierana w kierunku spiżarki, czy jakaś wolna przestrzej przy ścianie albo cargo. W innym przypadku może się lodówka źle otwierać (nie do końca) tzn ja się tego obawiam. Kombinowałam też z lodówką side by side ale drzwi przy ścianie otworzą się jedynie do 90 st. napiszcie czy to nie problem myślałam o tym żeby była przy ścianie i mysle że jak lodówka otwira się na szerokosc 90 stopni to żaden problem. Moja koleżanka tak ma i mieszka w swoim mieszkanku 10 lat i nigdy nie słysząłam zeby narzekała Poza tym ja w obecnym domku tez tak mam i jakoś nie mam potrzeby otwierania szerzej tej lodówki. Poza tym u mnie mury już stoją wiec i koncepcja zaczyna się zmieniać i oprócz zlewu pod oknem blat roboczy też się zmieśi całkiem duży - ale do tej cześci "budowania" jeszcze troche .... A i pytanko do tych co mieszkają już w swoich Z91 macie zlewy jednokomorowe czy dwu??? Pozdrwiam serdecznie w te tropikalne dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 03.07.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 myślałam o tym żeby była przy ścianie i mysle że jak lodówka otwira się na szerokosc 90 stopni to żaden problem. Moja koleżanka tak ma i mieszka w swoim mieszkanku 10 lat i nigdy nie słysząłam zeby narzekała Poza tym ja w obecnym domku tez tak mam i jakoś nie mam potrzeby otwierania szerzej tej lodówki. Poza tym u mnie mury już stoją wiec i koncepcja zaczyna się zmieniać i oprócz zlewu pod oknem blat roboczy też się zmieśi całkiem duży - ale do tej cześci "budowania" jeszcze troche .... A i pytanko do tych co mieszkają już w swoich Z91 macie zlewy jednokomorowe czy dwu??? Pozdrwiam serdecznie w te tropikalne dni Ja w prawdzie nie mieszkam bo do tego daleko, ale planuje półtora komorowy zlew *na mycie warzyw, chyba z ociekaczem. a na lodówkę chyba zdecyduję się na side by side ale nie dzieloną, z szufladami zamrażarki u dołu osobno. typ jeszcze nie wybrany. Będzie też duży blat roboczy, przy kuchence także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 04.07.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Ja w prawdzie nie mieszkam bo do tego daleko, ale planuje półtora komorowy zlew *na mycie warzyw, chyba z ociekaczem. a na lodówkę chyba zdecyduję się na side by side ale nie dzieloną, z szufladami zamrażarki u dołu osobno. typ jeszcze nie wybrany. Będzie też duży blat roboczy, przy kuchence także Mam pytanie nadal do blatu w kuchni będziesz miała blat złączony z parapetem tzn jedna całość czy oddzielnie? Ja też myslałam o zlewie 1,5 komory to chyba bardzo wygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 04.07.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Mam pytanie nadal do blatu w kuchni będziesz miała blat złączony z parapetem tzn jedna całość czy oddzielnie? Ja też myslałam o zlewie 1,5 komory to chyba bardzo wygodne blat będzie jednocześnie parapetem, a zlew wydaje mi się najpraktyczniejszy 1,5 komorowy, bo 2 komorowy to za dużo przy zmywarce. masz jakieś wizualizacje? może fotki z prac, bo jakaś cisza tutaj a przecież tylu nas buduje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 05.07.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 blat będzie jednocześnie parapetem, a zlew wydaje mi się najpraktyczniejszy 1,5 komorowy, bo 2 komorowy to za dużo przy zmywarce. masz jakieś wizualizacje? może fotki z prac, bo jakaś cisza tutaj a przecież tylu nas buduje;) Ja też własnie się zastanawiam nad blaetm jednoczesnie z parapetm chyba fajne rozwiązanie i zawsze troche więcej blatu . Sieta racja zlewe 1,5 komorowy przy zmywarce max Wizualizacji żadnych póki co bo do tego to jeszcze troche, ale zdjecia z budowy prześle jak zmolestuje męża żeby zgrał i i wsadził na forum bo ja nie bardzo wiem jak ale postaram się coś wkleić jak najszybciej bedzie to mozliwe bo póki co to teraz tylko praca i budowa a w domu tylko hotel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 06.07.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Ja też własnie się zastanawiam nad blaetm jednoczesnie z parapetm chyba fajne rozwiązanie i zawsze troche więcej blatu . Sieta racja zlewe 1,5 komorowy przy zmywarce max Wizualizacji żadnych póki co bo do tego to jeszcze troche, ale zdjecia z budowy prześle jak zmolestuje męża żeby zgrał i i wsadził na forum bo ja nie bardzo wiem jak ale postaram się coś wkleić jak najszybciej bedzie to mozliwe bo póki co to teraz tylko praca i budowa a w domu tylko hotel Karolina_S nie masz wrażenia że ostatnio to tylko my gadamy na forum;) reszta buduje po cichutku a potem cyk gotowce fotki:wiggle: pochwalcie się ludziska co macie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 06.07.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Karolina_S nie masz wrażenia że ostatnio to tylko my gadamy na forum;) reszta buduje po cichutku a potem cyk gotowce fotki:wiggle: pochwalcie się ludziska co macie:yes: No właśnie może już wybudowali i mają tych budujących gdzieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 06.07.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 CHWALIĆ SIĘ a nie tylko dla Siebie :) dajcie i innzm naciesyz oczęta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingaz 08.07.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 No kuchnia jest nie do końca otwarta. My będziemy miec indentycznie jak Klodziki w tym samym miejscu kominek i jadalnie A u nas będzie tak mniej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 08.07.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 A u nas będzie tak mniej więcej. [ATTACH=CONFIG]124281[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]124282[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]124283[/ATTACH] no zaczyna się klarować, czy wy też macie przesunięty kominek czy jak w projekcie? z cegiełek pomiędzy kuchnią a jadalnią to barek? czy ściankę robicie. ładnie takie dwa okna tarasowe wyglądają ale u mnie byłoby z widokiem na sąsiada:D więc będzie jak w projekcie choć trochę umniejszone bo na takie szerokie i wysokie nie chcieli nam gwarancji dać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 09.07.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 A u nas będzie tak mniej więcej. [ATTACH=CONFIG]124281[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]124282[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]124283[/ATTACH] Pięknie , no i pięknie dziękujemy za pokazanie nam swojego domku PS. czuje się prawie jak u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata.i 09.07.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Pięknie , no i pięknie dziękujemy za pokazanie nam swojego domku PS. czuje się prawie jak u siebie może ktoś pokaże urządzoną kuchnię albo wykończoną łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts