Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kiedyś chyba już na ten temat dyskutowaliśmy ja pisałam że mam na trzy (fix, uchylno-przesówne, fix), ale z tego co pisałaś to chcieliście dzielone na dwa, a może nie dokładnie pamiętam:D ja sobie chwale

Sorki ale już nie pamiętam :( ALE ZNALAZŁAM ZDJĘCIA ale masz 4000m dzielone na 3??? Możesz przesłać jeszcze jakieś fotki z tym oknem?? Masz już odklejone taśmy że widać ramy???

No i dobrze pamiętasz że miało być dzielone na 2 tzn to było moje marzenie ale niestety nierealne do spełnienia jak się dowiedziałam o cenę takiego okna dzielonego na 2 :( więc zostaje na 3 albo 4 no i tu dylemat i wątpliwości....

Mi panowie od okien tłumaczyli że będzie fix 1330 jako jedno okno i reszta jako drugie okno dzilone na 2 tzn w sumie będzie fix/ suwane/fix ale między między jednym ( 1330 ) i drugim oknem (2670:2) będzie tak jakby podwójna rama też tak masz???- Z TEGO CO WIDZĘ NA ZDJECIU TO CHYBA TAK ( nie wiem czy wiesz o co mi chodzi :( ale wszystkie okna będą tak jakby w jedym ciągu jak będą zamknięte a nie to co ma wyjżdżać to będzie wysunięte troche do przodu. Też tak masz??? i masz taką dużą klamkę do tych suwanych drzwi????

A co myślicie o kolorze antarcytowym z obu stron??? wiem że to rzecz gustu no ale tak pytam......;)

Edytowane przez karolina_S

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D

zgadza się pomiędzy przesównym oknem a fixem jest rama żeby okno można było zamknąć. przesówka od wewnątrz wystaje trochę do przodu bo jak miały by się drzwi otwierać:D najeżdżają po prostu na jeden z fixów. Jeżeli chodzi o kolor to pewnie ładnie będzie wyglądać ale ja nie wprowadzałabym osobiście wewnątrz koloru ram, chociażby z tego powodu że będą widoczne przez ew. firany, zależy też jaka będzie podłoga. weźmy np. podłoga jest koloru drewna okno szare a ściany? no mogą być w odcieniach szarości ale wszystkie pomieszczenia chyba nie. jeśli zdecydujesz się mieć w którymś pokoju np. kolor zielony czy beżowy to czy okna nie będą zbyt wyraziste? z drugiej strony szukałabym na forum takich rozwiązań bo mogą być naprawdę ciekawe. ja nie mam problemu chciałam białe i nie żałuje, drzwi też mam białe.

PS taśmy jeszcze nie zdjęłam z okien chyba dopiero jak będzie na gotowo:) tymczasem trzeba pomalować ściany

zgadza się pomiędzy przesównym oknem a fixem jest rama żeby okno można było zamknąć. przesówka od wewnątrz wystaje trochę do przodu bo jak miały by się drzwi otwierać:D najeżdżają po prostu na jeden z fixów. Jeżeli chodzi o kolor to pewnie ładnie będzie wyglądać ale ja nie wprowadzałabym osobiście wewnątrz koloru ram, chociażby z tego powodu że będą widoczne przez ew. firany, zależy też jaka będzie podłoga. weźmy np. podłoga jest koloru drewna okno szare a ściany? no mogą być w odcieniach szarości ale wszystkie pomieszczenia chyba nie. jeśli zdecydujesz się mieć w którymś pokoju np. kolor zielony czy beżowy to czy okna nie będą zbyt wyraziste? z drugiej strony szukałabym na forum takich rozwiązań bo mogą być naprawdę ciekawe. ja nie mam problemu chciałam białe i nie żałuje, drzwi też mam białe.

PS taśmy jeszcze nie zdjęłam z okien chyba dopiero jak będzie na gotowo:) tymczasem trzeba pomalować ściany

Kurde z tą przesówką to ja już nie wiem :( a pytałam grzecznie w salonie okien jak to będzie bo w sumie jak się da :???: chciałam uniknąc tej wystającej częsci no i facet w salonie mówił że wszystko będzie w jednej linii po zamknięciu :( z tym że owszem jest ale od zewnątrz a od wewnątrz to już się chyba nie dogadaliśmy że chodzi mi o obie strony ehhhhh

Co do koloru okien to widziałam jedną aranżację w jakiejś gazetce z oknami szarymi/ antarcyt no cóż była piękna z tym że chyba kolor takiego okna był w kuchni chyba tylko :o . Ja osobiście uwielbiam kolor szary mój mąż mniej ale co do wystroju w naszym domu i kolorze ścian ( brudny biały, lekki szary) jeteśmy zgodni :p

Co do firanek że będą przebijac to sie nie boje bo póki co firankom mówie stanowczo NIE, więc jeden problem z głowy. Marzą mi się tylko zasłony jasne po bokach i tyle, a na oknach żaluzje drewniane albo ala drewniane :) zobaczymy na co finanse pozwolą.

Wiesz nie pomyślałam o tych innych kolorach ale szary i do zieleni i do brązów pasuje, gorzej z beżami, ale z podłogą w kolorze drewna też chyba ok.....Faktem jest to że jednak ciemne okna zobowiazują do pewnych aranżacji i kolorów.......:cry:

Kurde sama już nie wiem :( :( :(

A białe jakoś do mnie nie przemawiają .......

A oto link jak na szare okna jest nałożona biała żaluzja ( czy nie wiem co to jest) a okna są ciemne antarcytowe i kolor ścian różniaste :p

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178166-Szaro%C5%9Bci-i-folkowo-cyga%C5%84skio-hipisowskie-klimaty-czyli-S%C5%82odkiego-budowania-cd/page2&highlight=szare+okna+wewn%C4%85trz

nie chce cię jakoś w błąd wprowadzać (z tą jedną linią) bo żebyśmy się dobrze zrozumieli.. będziesz taką linię miała to okno nie wystaje jakoś specjalnie do przodu - może źle to ujęłam - jak zamkniesz to masz jak zwykłe okno tylko rama w ramę nie wchodzi ale jest jedna obok drugiej:bash: to się tak nie da powiedzieć:D masz najpierw fix kończy się rama i jest lekki odstęp od następnego okna/przesówki który jest ramą z zamknięciem (jak w oknach kawałem ramy przy klamce widać) nie mam fotek ale na forum pewnie mnóstwo znajdziesz bo generalnie wokoło mnie tylko takie mają sąsiedzi przesówne. jest naprawdę ok pewnie inaczej interpretujemy tą samą myśl, bierz takie jeżeli odpowiadają ci przesówne a nie otwieralne.

Moim skromnym zdaniem białe od wewnątrz dopasują się do wszystkiego(a cena niższa) bo za antracyt to liczą sobie słono czy za okna czy rolety czy brama garażowa i drzwi wejściowe (u nas to traktują jako luksus polska D :lol2:), tym bardziej że nam podobają się białe drzwi wewnętrzne, mówią projektanci że jakie okna takie drzwi:D , chcieliśmy na początku drzwi wewnętrzne w antracycie ale tu już pojawia się problem bo nie ma , w kilku firmach jest coś pod grafit ale cenowo zaraz drogo - wiadomo finanse, na drzwiach wewnętrznych nie chciałbym przepłacać bo wolę to wtopić w styropian, przynajmniej się za 100 lat zwróci:lol2: Edytowane przez robert1313

szkoda tylko że forum umarło bo śledzę je od początku i jakoś tak więcej się tu działo a teraz ani rady ani porady oprócz dwóch koleżanek sympatycznych :D

Chyba na wiosnę się zaczną dopiero pytania ...............ile za to .....sramto tamto :lol2:

miałam to samo spostrzezenie kilka/naście postów temu:yes: dobrze byłoby dowiedzieć się o swoich spostrzeżeniach już z budowy, np. co byśmy zmienili...może komuś się cokolwiek nasunie i podpowie budującym/wykańczającym żeby unikąć błędów - chociaż to trudne:)

ja mówiłam o podniesieniu okien wyżej lub zmiejszeniu ich wysokości (z przodu) ponieważ wyszło mi na styk okno kuchenne i będę miała za niskie meble (planowałam 90cm a wyjdzie z biedą 86).

Moim skromnym zdaniem białe od wewnątrz dopasują się do wszystkiego(a cena niższa) bo za antracyt to liczą sobie słono czy za okna czy rolety czy brama garażowa i drzwi wejściowe (u nas to traktują jako luksus polska D :lol2:), tym bardziej że nam podobają się białe drzwi wewnętrzne, mówią projektanci że jakie okna takie drzwi:D , chcieliśmy na początku drzwi wewnętrzne w antracycie ale tu już pojawia się problem bo nie ma , w kilku firmach jest coś pod grafit ale cenowo zaraz drogo - wiadomo finanse, na drzwiach wewnętrznych nie chciałbym przepłacać bo wolę to wtopić w styropian, przynajmniej się za 100 lat zwróci:lol2:

U nas cena za okna obustronne antracyt dobra wiec to akurat nie razi :) i nie rozwiewa wątpliwości :(

Wow jakie okna takie drzwi wejściowe no to zagwostka niezła :D

Jakie tarasowe w końcu i cena za całość:cool:

co zrobione ostatnio :wave: drzwi rolety brama kanalizacja woda styropian podłogówka

http://www.fotosik.pl/u/robert1313/album/1406254

no ładnie idziesz. Drzwi to KMT?my też mamy takie zamówione pewnie w tym tygodniu przyjdą. jeżeli chodzi o podłogówkę to u nas przy oknie tarasowym zrobiona jest dodatkowa strefa(gęściej położona) . gratuluje postępów:)

podłogówka dzisiaj zakończona, kocioł podłączony, następny tydzień zaplanowane wylewki, przyłącza wody i gazu:cool: i jak dobrze pójdzie elewacja bo pogoda się poprawia:yes:

Drzwi identyczne jak KMT, już kilka firm robi takie same wzory na KMT strasznie długo czekałem (termin przesunął się o miesiąc:yes:), aż się wkurzyłem i odebrałem zaliczkę i poszedłem do innej firmy. Drzwi moim zdaniem prezentują się extra, tylko jedno mi się nie podoba, w zamkach prześwituje na zewnątrz, monter mówi że to normalka:lol2: i żebym nie przesadzał:yes: sprawdź u siebie.

Jeżeli chodzi o podłogówkę to mam na całości gęściej ułożoną jest co 15 cm na całości, na projekcie było co 15 wężykiem przy oknach i co 20 ślimak do środka. Mój majster powiedział, że nie pier........ol dajemy na całości co 15, mówi rury ci szkoda za parę groszy?:lol2: to układasz na całe życie, za gorąco nie będzie bo masz termostaty w każdym pokoju , ajak będzie zimno to co? no i mnie przekonał:D rury wyszło więcej z 30m :lol2:

Jakie tarasowe w końcu i cena za całość:cool:

co zrobione ostatnio :wave: drzwi rolety brama kanalizacja woda styropian podłogówka

http://www.fotosik.pl/u/robert1313/album/1406254

Tarasowe jednak na 3 :razz:

całość wyszła 10.500 zł brutto z montażem :D

No muszę powiedzieć :jawdrop: gratuluje naprawdę idziesz jak burza tylko pozazdrościć :D

No drzwi wejściowe i garażowe super :). Wejściowe będziemy mieć podobne :p - te co nam się podobają wyniosłyby ok 2700 jakiejś firmy wikęd. Tylko to by były drzwi metalowe.....a mój maż się bardzo zastanawia czy to dobry pomysł czy nie lepiej drewniane......:confused: , że przede wszytkim cieplejsze....

Wasze drzwi też metalowe??? ile kosztowały???

Tarasowe jednak na 3 :razz:

całość wyszła 10.500 zł brutto z montażem :D

to nie drogo was wyszło i cena razem z roletami elektrycznymi? Wiosna się robi więc też ruszacie z kopyta? Karolina jakie planujesz sprzęty AGD masz jakieś faworyty? u mnie zaczynają się już kondretne decyzje :D

nie no bez rolet za same okna :D

Nie wiem czy w ogóle będziemy mieć rolety :confused: no może na okno tarasowe ale to może kiedyś.......... no chyba że nie znam najnowszych planów mego męża ;)

Beata co do sprzętu to wow dla mnie daleka przyszłość więc w ogóle nie mam pojęcia wiem tylko tyle że wszystko bym chciała w zabudowie a o markach i modelach nie mam pojęcia zupełnie :oops:

Ale chętnie przeczytam o Twoich faworytach :p

Sama widzisz u mnie konkretną decyzją w obecnej chwili były okna więc bardzo daleko mi do Ciebie .....

Postaramy się trochę podgonić przez wiosnę, lato, jesień ale i tak o wykańczaniu w tym roku nie ma mowy :( a no chyba że wygram w totka :lol2:

W takim razie masz już chyba wykończone pochwaliłabyś się i pokazała jakieś foty :)