Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziekuje za odpowiedzi. Sami nie wiemy jak zrobic z tym kominkiem. Z jednej strony dobrze by bylo go zostawic to sie ladnie cieplo rozejdzie. Tylko nie wiem czy te 2,20 starczy obok na stol, czy tak jak klodziki przesuwac komin. Poczekam moze ktos jakies zdjecia wrzuci z juz pobudowanego domku

A co sądzicie o tym, żeby ten domek ogrzewać kominkiem i ciepłem z niego rozprowadzonym i solarami - elektrycznie? Odchodzą koszty pieca, komina (w naszym przypadku miał być przy garażu w pomieszczeniu gospodarczym). Koszty by nie były za wysokie. Koszt całego zestawu solarnego ok. 20.000 ze wszystkim. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

jeżeli myślisz o ogrzewaniu kominkiem to musi on zostać tam gdzie teraz. Daj przykład jak taka instalacja z solarami miałaby wyglądać. Widziałem już kilka takich domów ogrzewanych np piecami akumulacyjnymi i nie narzekają, choć dla mnie w tym domu jest za "sucho", tzn powietrze tak ogrzewane jest suche jak pieprz. Mi osobiście by u przeszkadzało :-(

Co do ogrzewania kominkiem to drewno też nie jest tani, ja mam ten bajer że kumpel będzie mi załatwiał za pół darmo :-) myślisz o dpg?

Pozdrawiam

Szczerze powiem, że o dpg za dużo nie wiem. Co do kominka:

byliśmy dziś u znajomych, co właśnie mają tak pośrodku i powiem Wam że zmieniliśmy zdanie i tak na środku fajnie wygląda!

Co do ogrzewania - poszperaliśmy trochę i popytaliśmy wśród znajomych. No i Ci co mają solary, mówią, że spokojnie im starcza na podgrzanie bieżącej wody, ale w naszym klimacie nie sprawdzają się na ogrzewanie domu bo za mało słońca. No i dokupują piec na ekogroszek. Tak więc będziemy mieć kominek i ekogroszek a kiedyś w przyszłości pomyślimy o solarach.

Nie wiem tylko, czy nie zmienić trochę układu pomieszczenia gospodarczego w tym domku. Myślałam, żeby właśnie na ścianie tego pomieszczenia od strony kuchni wmontować piecyk i ustawić lodówkę.

Szkoda, że nikt nie chce zdjęć umieścić z tego domku :(

Bo to nowy projekt. Dlatego nie będzie jeszcze zdjęć :-) pierwsza klodziki się pochwali zdjęciami.

Ja myślałem że ty solary chcesz używać do ogrzania domu, dlatego byłem zdziwiony. Więc jeżeli chcesz solary do ogrzewania wody to powiem ci tak że do tego domku jest to nieopłacalna inwestycja. Te pieniądze ci się po prostu nie zwrócą. No chyba że nie masz dostępu do gazu chociaż nawet jak miałbyś np bojler to i tak ci wyjdzie taniej. Taki proekologiczny bajer który w rzeczywistości nic nie daje. Kumpel zakłada solary i odradza!

Ja myślę że będę mieć kominek z dpg i gaz. Jeżeli kupię działkę tam gdzie nie ma gazu to albo zainwestuje w ekogroszek i kominek z płaszczem albo wynajme zbiornik na gaz. W sumie czas pokaże :-)

Exil - a czy mozesz cos wiecej napisac o tym dpg?

Dalismy projekt do architekta bo chcemy troche zmienic ten kominek. (Komin obrócić o 90 stopni, przesunąć tak jak klodziki, bo na stół 2,20 to trochę mało. Rezygnujemy z pomieszczenia gospodarczego na tej ścianie będzie piecyk i lodówka (chyba) a powiększymy spiżarnię i tam będzie pralka.

Zobaczymy co nam powie.

Jak będę w domu to ci znajdę jakiś fajny artykuł.

Co do kominka i pomieszczenia gospodarczego to powiem ci że ja też się zastanawiałem nad tym czy całkowicie nie zrezygnować z pomieszczenia i zrobic tak że z jednej strony byłby kominek a z drugiej kocioł dwufunkcyjny w zabudowanej wnęce albo szafie z tym że wtedy musiała by pozostać w kuchni spiżarnia, która byłaby pomieszczeniem na różne duperele :-)

Kominek z płaszczem wodnym to prawie to samo co kocioł np na węgiel. Grzejesz w kominku a dookoła niego jest woda i ja ogrzewasz ona następnie trafia albo do CO albo podgrzewa wodę użytkową. Tak instalacja musi działac w cyklu otwartym co np kłóci się z ogrzewaniem gazowym bo ono działa w obiegu zamknietym. Sam kiedyś o tym myślałem ale całą instalacja jest dość droga :-(

Co do zdjęć to możesz ściągnąć ten projekt co ja dałem na forum i tam pozmieniać układ ścianek i potem to wrzucisz na forum

evil, muszę Ci powiedzieć że dzięki Tobie, a raczek dzieki programowi, do którego linki wkleiłeś zmieniłam zdanie co do kominka w z91. Otóż początkowo chciałam zrezygnować z niego tzn. przesunąć, później chciałam zrezygnować z pomieszczenia gospodarczego, ale jak popatrzyłam jak to by wyglądało zmieniam zdanie. Podoba mi się Twój domek. Zrobiłam tak jak klodziki i powiększyłam przestrzeń na stół. No i zrezygnowaliśmy z ubikacji na rzecz dużego prysznica, dodałam też małą sciankę w kuchni.

Ciesze się ze jest tylu sympatyków tego projektu my zastanawialiśmy się nad budową domku przez 3 lata i w koncu dojrzeliśmy do tej decyzji:) mamy mieszkanie w bloku niby 3 pokoje i nowe budownictwo ale chce nam sie domku i trawki:))))))))

Na razioe szukamy dzialki w Opolu.

Pozdrawiam wszystkich budujących i czekamy na dalszy rozwój:)

Witajcie, Czy Waszym zdaniem można bez problemu zamiast stropu drewnianego zrobić tu terrive? Ściany nośne są tylko zewnętrzne, wszędzie w środku są działowe i stąd moje pytanie. Podobno można. Zrobimy właz z wysuwanymi schodami. Zastanawialiśmy sie tylko gdzie go umieścić. Jakieś pomysły?

No a w środku zmiany:

- ubikacja zamieniona na duży prysznic,

- kominek przesuwamy na ścianę z sypialnią,

- powiększamy spiżarnię (dodajemy w niej małe okienko).

Witam wszystkich

Jestem również zainteresowany projektem Z 91. Potrzebuję waszych opinii na temat wystającej części dachu nad tarasem. Czy zrobić tak jak w projekcie Z8 (dach w jednej linii a pod nim pergola) czy może załamać go i wydłużyć nad taras. Obecnie wydaje mi się on zbyt krótki. Proszę o opinie.

Witam. Ja zostawiłam tak jak jest w projekcie. A to z takiego powodu, że boję się, że jak go się złamie i przedłuży będzie za ciemno w salonie, nie lubię takich ponurych pomieszczeń. A ez tego daszku tak jak w Z8 też niedobrze, bo nawet przy małym deszczu to już kłopot, jak otwarte drzwi na taras. Więc jest jak jest, i albo dorobię pergole albo jakaś markiza, ale to wyjdzie podczas zamieszkania już. Sam taras natomiast poszerzyłam do 4 metrów, w projekcie jest bodajże 2,90.

Witajcie, Czy Waszym zdaniem można bez problemu zamiast stropu drewnianego zrobić tu terrive? Ściany nośne są tylko zewnętrzne, wszędzie w środku są działowe i stąd moje pytanie. Podobno można. Zrobimy właz z wysuwanymi schodami. Zastanawialiśmy sie tylko gdzie go umieścić. Jakieś pomysły?

No a w środku zmiany:

- ubikacja zamieniona na duży prysznic,

- kominek przesuwamy na ścianę z sypialnią,

- powiększamy spiżarnię (dodajemy w niej małe okienko).

Z tego co mi mówiła architektka to nie można bez podpór czy ścian nośnych zrobić tak ciężkiego stropu, nawet do drewnianego trzeba słupy już. Ale ja widzę, że jak chcesz przestawić ten kominek i strop terriva to zastanów się czy nie lepiej może Z98? On ma kominek właśnie na tej ścianie, większą spiżarnię no i terrive.

Wyłaz mam na końcu korytarza, między sypialniami.