BPC 03.04.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Nie wiem jak to się ma w przypadku Ytonga 36,5 cm, ale ja budowałem z Ytonga 24cm i po deszczu calutki jest mokry(dodam, że nie mam jeszcze dachu), więc nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez drugiej warstwy Do pooglądania http://www.budowa-domu.info/rozmaitosci/sciana-z-ytonga-po-deszczu/c_ Co do okien to zrezygnowałem z jednoskrzydłowych gdyż doszedłem do wniosku, że otwieranie takich okien jest dosyć kłopotliwe, rozwarcie takiego okna zajmuje bardzo dużo miejsca, natomiast uchylenie takiego okna powoduje dosyć duży przepływ powietrza. Za oknami 2 skrzydłowymi przekonał mnie jeszcze fakt, że mają większą żywotność(wolniej się odkształcają, wypaczają) ze względu na mniejszy ciężar skrzydła. Jednoskrzydłowe okno zostało tylko w łazience, a fixy mam tylko po bokach okna tarasowego. O kurcze, kiepsko z tą twoją ściana, nie widziałem nigdy czegoś takiego... jak widac na tym przykładzie, praca musi być wykonana niezwykle precyzyjnie aby uniknąć takich sytuacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk149 03.04.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 My niestety też chyba zrezygnujemy z tak dużych okien w jednym szkleniu, byliśmy w zeszły weekend na targach budowlanych we Wrocławiu i przeglądaliśmy rożne warianty, chyba do kuchni wybierzemy okno dzielone w stosunku 100cm/80cm i cześć 80 cm będzie przesuwana. a w pokoju okno standardowe jak u Gregora. Możecie się podzielić informacją na ile wycenili Wam robociznę stanu surowego otwartego? bez materiałów - dzisiaj negocjujemy cenę z ostatnim wykonawcą i jestem ciekaw jak to się ma do waszych wycen. Ja miałem wyceny od 30 do 45 tys. Wybrałem ekipę za 32 tys. która właśnie buduje sąsiadowi i jest on zadowolony, a i ja widzę że robi dość starannie. W cenie mam oczywiście pełen zakres budowlany po położenie papy, dodatkowo on bierze na siebie poziomy wod-kan oraz geodetę. Oczywiście wszelkie roboty ziemne też w cenie. Wydaje mi się, że jest to dobra cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BPC 04.04.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 luk dzięki za odpowiedź, ja miałem wyceny od 26 tys do 54 ts z czego te najtańsze tak na prawdę nie obejmowały wielu rzeczy za które później przyszłoby dopłacić, ostatecznie wybrałem ofertę za 45 tys, mamy wersję z podwójnym garażem. Tanio nie jest ale firma wydaje się być solidna, mam nadzieje ze warta swojej ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk149 04.04.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Życzę powodzenia. UU mnie garaż pojedynczy, ale poszerzony o pół metra, a część mieszkalna o 1m i całkiem fajnie się wtedy rozkłada. W sobotę wchodzi geodeta, a we wtorek zaczynają kopać (wreszcie) bo zgodę na budowę ma wydaną 24.12.2013. Mamy tylko dylemat czy wstawiać okna przed zimą jeśli byśmy zakończyli surowy ok. lipca, ale to się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BPC 04.04.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 My też mamy pozwolenie z Grudnia...porażka jeśli chodzi o odpis VAT.....nie łapiemy się na żaden program... Najdalej chcemy zacząć w czerwcu, ale nasz wykonawca chce nam zrobić stan zero za tydzien?! nie jestesmy na to gotowi ani projektowo (kilka rzeczy do poprawienia), ani finansowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjmlo88 07.04.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 U nas wyszło 28 tys (nie mamy garażu), taras jest dłuższy o 1 metr. W cenie jest koparka i geodeta - nie liczyłem montażu wiązarów gdyż transport i montaż jest po stronie producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjmlo88 07.04.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Życzę powodzenia. UU mnie garaż pojedynczy, ale poszerzony o pół metra, a część mieszkalna o 1m i całkiem fajnie się wtedy rozkłada. W sobotę wchodzi geodeta, a we wtorek zaczynają kopać (wreszcie) bo zgodę na budowę ma wydaną 24.12.2013. Mamy tylko dylemat czy wstawiać okna przed zimą jeśli byśmy zakończyli surowy ok. lipca, ale to się zobaczy Jeśli nie chcecie ciągnąć budowy zimą to nie wstawiajcie okien tylko zabezpieczcie otwory, a zimą taniej kupicie okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BPC 09.04.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Zgadzam się z sjmlo88, jak nie kupisz okien zimą, to polecam wybrać się w marcu na targi budowlane BUDMA lub TARBUD, mają niezłe rabaty targowe, np SOKÓŁKA 25% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BPC 09.04.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Nadal nie zdecydowaliśmy się na ostateczną wersję wnętrza, co myślicie o poniższych 3 wariantach? Chcemy zrobić według wariantu 3 ale nie wiem czy ta łazienka nie będzie za duża, ale zostawiać miejsce na korytarz tez bez sensu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk149 09.04.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 A jeszcze tak z innej beczki pytanie, jaki piec bedziesz miał tzn. na jekie paliwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BPC 09.04.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 A jeszcze tak z innej beczki pytanie, jaki piec bedziesz miał tzn. na jekie paliwo? Ogrzewanie będzie na gaz, nie wiem jeszcze czy piec w PG kolo kuchni czy w garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk149 09.04.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Ja dałem zdecydowanie w garażu a kotłownie w salonie rozebrałem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BPC 09.04.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Ja dałem zdecydowanie w garażu a kotłownie w salonie rozebrałem, U nas PG w kuchni zostaje na pewno,bardzo nam się podoba takie oddzielenie kuchni od reszty, dodatkowe miejsce na pierdoly tez się przyda. Co myślisz o naszych wariantach wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjmlo88 09.04.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Jak dla mnie wariant 3, chodź zastanowiłbym się nad wnęką w korytarzu z wariantu 1szego. Przyda sie taki schowek na domowe narzedzia takie jak np. Odkurzacz U mnie będzie piec na pellety, gdyż nie mam dostępu do gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BPC 10.04.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Jak dla mnie wariant 3, chodź zastanowiłbym się nad wnęką w korytarzu z wariantu 1szego. Przyda sie taki schowek na domowe narzedzia takie jak np. Odkurzacz U mnie będzie piec na pellety, gdyż nie mam dostępu do gazu. Schowek tego typu ma być w PG koło kuchni, myślę że szkoda miejsca na korytarz i warto go wykorzystac na powiększenie lazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 11.04.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 A jeszcze tak z innej beczki pytanie, jaki piec bedziesz miał tzn. na jekie paliwo? U nas będzie gruntowa pompa ciepła!!! Brak dostępu do gazu, a kotłowanie w piecu na jakiekolwiek paliwo nie chce nam się bawić, poza tym gdzie to trzymać....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 11.04.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Schowek tego typu ma być w PG koło kuchni, myślę że szkoda miejsca na korytarz i warto go wykorzystac na powiększenie lazienki. powiększona łazienka fajna sprawa, ale miejsca na pierdoły nigdy dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk149 11.04.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 U nas będzie gruntowa pompa ciepła!!! Brak dostępu do gazu, a kotłowanie w piecu na jakiekolwiek paliwo nie chce nam się bawić, poza tym gdzie to trzymać....... a możesz napisać coś więcej o Waszej pompie - co wybraliście i ile będzie Was to kosztowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 15.04.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 a możesz napisać coś więcej o Waszej pompie - co wybraliście i ile będzie Was to kosztowało? hmmm powiem to co wiem bo to akurat działka mojego męża i bardzo w to nie wnikam jakiej firmy itd..... jedyne co wiem to będzie to gruntowa pompa ciepła ale nie odwierty tylko rozłożona instalacja po działce, a koszt to ma nas wynieść ok. 25-27 tyś. - to kwota za urządzenie, koparka itd... za dużo nie pomogę bo nie wiem nic więcej :/ sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina_S1719509591 16.04.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 mam pytanie do wszystkich forumowiczów jakimi farbami malowaliście lub zamierzacie malować swoje wnętrza AKRYLOWYMI czy LATEKSOWYMI? no i ewentualnie jakiej firmy? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts