Evil16 05.01.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 A po co chcesz terive? Ściany nośne na bank będą potrzebne tym samym koszty znacznie wzrosną, nie wiem czy to opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poison 06.01.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Rozmawialśmy wstępnie z achitektem i powiedział, że dla terrivy (tylko nie pamiętam jakiej, tej najcieńszej) nie będą potrzebne dodatkowe bo rozpiętość ścian jest dobra). No, ale zobaczymy co powie inny. Skoro tak mówicie to jeszcze to skonsultujemy. Zastanawialiśmy się nad drewnianym, ale jednak znajomi którzy się już pobudowali nas przekonali, że jednak drewniany pracuje, no i nikt nie zagwarantuje że za 10-15 lat nie będzie wichur, takich jak np w Stanach. No i co wtedy jak nam dach zerwie - zostaną ściany. Wiem, że koszt trochę się zwiększy, ale dla spokoju dołożymy to trochę niż później obawiać się wichur. Nie twierdzę, że drewniany jest zły, ale już tak postanowiliśmy. Z91 jest węższy niż z98, a my musimy dokleić jeszcze garaz i by nam się na działce nie zmieścił. W z91 są ścianki działowe, więc powiększenie spiżarki to nie problem. Właz między sypialniami, dobry pomysł. A jakie ma wymiary? I gdzie dokładnie? W którą stronę będzie się otwierał? dziekuje za wszysytkie uwagi i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 06.01.2010 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Poison poczytaj o wiązarach, prędzej zerwie Ci więźbę niż wiązary, pochodzą ze stanów, wymyślone właśnie na huragany Dziś rozmawiałam właśnie z moim wykonawcą, dla stropu ściany nośne są niezbędne, a koszt samego stropu z terrivy z robocizną to ok. 25 tys. do 30 tys. ( w mojej wersji czyli z garażem), do tego więźba plus jej robocizna. A wiązary z montażem już masz za 15 tys. ( w wersji bez garażu), u mnie z garażem 20 tys. To jest dom z poddaszem nieużytkowym więc jaki sens strop betonowy ???? No chyba że chcesz zrobić jednak użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poison 07.01.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 To ja już nie wiem. Na poddaszu chcemy mieć trochę wolnego miejsca, ale na składowanie niepotrzbnych rzeczy, dywanów, choinki, pudeł z rupieciami. Czyli, zeby można było się wyprostować, chodzić po stropie i żeby jakiś ciężar wytrzymał żeby przechowywać rzeczy. To czy strop drewniany z wiązarami będzie dobry? My chcemy mieć wersję odbicie lustrzane i po prawej stronie jak będą sypialnie to dokleić garaż. Nadal zastanawiamy się nad ogrzewaniem. Już byliśmy zdecydowani na kominek i ekogroszek, ale po rozmowie z kilkoma znajomymi, opiniami, że groszek wcale tak tanio nie wychodzi, podobnie jak gaz i że przy gazie jest większa wygoda znów się zastanawiamy.Jakie jest Wasze zdanie, spostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 07.01.2010 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 To ja już nie wiem. Na poddaszu chcemy mieć trochę wolnego miejsca, ale na składowanie niepotrzbnych rzeczy, dywanów, choinki, pudeł z rupieciami. Czyli, zeby można było się wyprostować, chodzić po stropie i żeby jakiś ciężar wytrzymał żeby przechowywać rzeczy. To czy strop drewniany z wiązarami będzie dobry? My chcemy mieć wersję odbicie lustrzane i po prawej stronie jak będą sypialnie to dokleić garaż. Nadal zastanawiamy się nad ogrzewaniem. Już byliśmy zdecydowani na kominek i ekogroszek, ale po rozmowie z kilkoma znajomymi, opiniami, że groszek wcale tak tanio nie wychodzi, podobnie jak gaz i że przy gazie jest większa wygoda znów się zastanawiamy. Jakie jest Wasze zdanie, spostrzeżenia? Jak masz gaz z sieci to nawet się nie zastanawiaj nad ekogroszkiem. Ja tez o to pytałam i wszystkie takie odpowiedzi otrzymałam. Pisałam wyżej o wiązarach, mam zwiększone obciążaenie stropu, prawie takie jak w użytkowym do 120 kg/m i wolną przestrzeń na strychu szeroką na 3,10, wysoką na 2,10 przez całą długość domu. Na trzymacie rupieci idealnie, a i kiedyś jak będzie potrzeba to zrobimy tam z 15 m kw. pokój gościnny może (mamy okno szczytowe doprojektowane). Wersje mam też lustro i garaż z prawej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poison 07.01.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Klodziki, Czyli macie taką samą wersję domku jak my! super Co do gazu to niestety nie mamy w drodze. No i teraz pytanie, czy taki ze zbiornika nie wyszedłby za drogo? A Ty gdzie będziesz mieć kotłownię? Za garażem? Dziś wieczorem jedziemy do architekta. Zobaczymy co powie. Kominek jednak zmienimy na ścianę od strony sypialni. Nie wiem tylko czy na tą ścianę co stoi stół dołożyć okno czy może drzwi dwuskrzydłowe. Właz będziecie mieć między sypialniami, ale skoro zakłądacie możliwość pokoju gościnnego na górze, to jak go umiejscowicie i w którą stronę będą się schody wysuwały żeby nie było problemu przy przechodzeniu jak będą wyciągnięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 07.01.2010 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 No ja mam tą wersję z wariantu 2, biuro z500 projektowało ją na nasze zamówienie. Gaz z butli będzie niestety dużo droższy niż z sieci.My nie mamy jako takiej kotłowni. W pom gosp koło kuchni będzie piec gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania i tyle, to jak junkers. Więc czysto i schludnie. Do tego właśnie u mnie będzie jeden komin, od kominka i pieca, a inaczej muszą być dwa.Ja mam koło stołu drzwi tarasowe na 1,90 m i wyjście przez nie na taras od strony wschodnio-poł. Co do włazu to tak. Na razie będzie strych i właz. Jak kiedyś będzie potrzeba pokoju to zrobimy schody prawdopodobnie kręcone na górę, a nie takie suwane. Ale to przyszłość. Na razie parter i strych i nie myślę zbytnio o tym, tylko te wiązary zmieniliśmy bo potem nie będzie jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 07.01.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Witam wszystkich planujących budowę Z91. Równiez zastanawiam sie nad budową tego domku, w wersji bez garażu (bedziemy budować wiatę z gospodarczym osobno). Ostateczna decyzja jeszcze nie podjęta - rozważamy jeszcze jeden projekt, który miał byc ostateczny, dopóki Klodziki nie natchnęła mnie swoimi zmianami w strefie "prywatnej":)Zmiany są świetne, jeśli zdecydujemy się na budowę Z91, to w wersji ze zmianami "Klodzikowymi" + parę naszych.Niestety, WZ mamy z wymogiem kąta nachylenia dachu 30% i musielibyśmy dokonywać zmian w projekcie również w tym względzie. Jutro prawdopodobnie spotkam się z architektem i na dniach zapadnie decyzja co do wyboru projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poison 07.01.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Klodziki napisalam maila do Ciebie z rposba o wrzucenie fotki bo nadal nie potrafie wrzucac zdjec i opisalam krotko zmiany. Co sądzisz? Cieszę się, że to forum się rozkręca. Może więcej osób zdecyduje się na ten projekt i będziemy mogli wymieniać się uwagami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 07.01.2010 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Reniutek, a nie możesz złożyć wniosku o zmianę kąta nachylenia dachu??? Ja tak robiłam, po dwóch tygodniach miałam pozytywną odpowiedź, ja miałam od 35 st. Cieszę się, że podobają Ci się moje zmiany, a pokaż jakie dodajesz swoje Poison sprawdzam maila i wieczorkiem dodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 07.01.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Niestety, nie da się. Z ledwością uzyskałam zgodę na kąt 30. Pierwotny projekt WZ był na 35 do 45 stopni, po mojej interwencji zgodzili sie na 30 i ani nic mniej. Moje zmiany (te najgrubsze) należą chyba do kategorii poważniejszych - zamierzamy wydłużyć domek o ok.1 - 1,5 m (1 m od strony kuchni na 100%, 0,5 m od strony sypialni byc może). Zmiany powiekszą domek do pow. ok 125 -126 m. Dla nas to byłoby idealnie. Pozwoliłoby to na powiekszenie strefy dziennej (planuję tam upchnąć jeszcze małe biurko i biblioteczkę). 0,5 m z drugiej strony pozoliłoby na poszerzenie sypialni chłopców, a wiatrołapie wybudowanie głebokiej na ok.1 m szafo-garderoby. Dodatkowo wyjście z kuchni do ogrodu (elewacja boczna), a w pokoju dziennym tam gdzie stół (również elewacja boczna) witryna szer. ok. 180 cm, z obnizonym parapetem do ok. 50 cm nad podłogą. Dużo tego, ale po zmianach - prawie ideał I do tego stosunkowo niedrogi i szybki w budowie i kosztach eksploatacji, prosty, elastyczny, pasujący prawie wszędzie. Same zalety:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poison 07.01.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 reniutek rób szybko wizualizację! chciałabym zobaczyć te zmiany. Ja nie wydłużę na pewno, bo działka nie pozwala, ale może coś mnie zainspiruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 07.01.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Ja tam nietechniczna jestem - nad programem, który zapodała Klodziki siedziałam cały weekend, a tak nie umiem rysować ścian (to zrobił mi mąż Umiem tylko meblować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poison 07.01.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 reniutek - na poprzedniej stronie evil chyba dal linka do sweethome i swoj plik. Ona ma gotowe sciany wiec jak chcesz to sciągnij ten program - jets bardzo łatwy. Ja na nim robiłam a też np. tu zdjęć nie umiem wrzucić i męczę o to klodziki klodziki - a to okno na strychu to dajecie jedno? z której strony? czy może z obydwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 07.01.2010 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 http://images40.fotosik.pl/241/21b910728fe5f385m.jpg Zmieniony kominek, powiększona spiżarnia i obok pomieszczenie na odkurzacz, jakiegoś mopa itp. A ubikacja jest zamieniona na duży prysznic. Poison proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 07.01.2010 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 klodziki - a to okno na strychu to dajecie jedno? z której strony? czy może z obydwu? Okno szczytowe szerokie na 1.50, nad jadalnią i jedno dachowe, pełniące również role wyłazu dla kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 07.01.2010 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Ja się zastanawiam jeszcze czy aby nie zrobić wejścia do tej mojej małej pralnio-suszarni na gatki wejścia z łazienki a nie z holu. Takie wąskie łamane drzwi, 60 cm. Tak sobie myślę, że w holu będzie mniej drzwi, jak coś wyprać w umywalce czy głębokim brodziku to nie trzeba nosić itd. Można tą ściankę jakoś ciekawie z luksferów zrobić może??? Co o tym myślicie? http://images47.fotosik.pl/183/9a4b5a73f668706am.jpg Jedyna wada jaką widzę, to że rano na przykład jak dziecko zajmie łazienkę to ciężko będzie wejść po jakiś ciuch do tej suszarni. Ale nie wiem, może sobie problem wymyślam haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 07.01.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 KlodzikiZastanawiałam się też nad tym rozwiązaniem, ale przejście z łazienki wykluczyłam właśnie z powodu możliwości kolizji z użytkowaniem łazienki. Z drugiej strony - super wyjście z ubraniami do prania - jeden ruch i są w pralni, bez specjalnego zachodu. W przypadku moich chłopaków to wielki atut:) Niezbyt mi się jednak podoba położenie pralni przy sypialni, w związku z tym zamieniam położenie pralni i małej łazienki. Łazienka nie będzie już tak pięknie proporcjonalna, no i nieco krótsza niż w Twojej wersji, ale za to pralnia zyska na wielkości. Dodatkowo - jeśli zdecydujemy się na wydłużenie budynku o wspomniane 0,5 m - poszerzę trochę pralnię i wyjdzie piękne pomieszczenie 2mx1,5m.Będę tam mogła wstawić oprócz pralki zasobnik ciepłej wody i wtedy chyba niepotrzebna byłaby cyrkulacja cwu, bo odległości od wanny, umywalek, natrysku są tu niewielkie.No i rozważam wejście do pralni od strony holu, nie korytarza (wtedy pralnia nieco ustawniejsza, bo drzwi na dłuższej ścianie). Drzwi do małej łazienki w przypadku zamiany pralni z łazienką zostaną bardziej przesunięte w stronę strefy "prywatnej" - nie są wtedy widoczne z salonu (dyskretniej)Uff - się rozpisałam, ale naprawdę długo rozważałam wybór projektu, a teraz już się muszę spieszyć, bo do 22.01. musi być projekt kupiony:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poison 08.01.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Klodziki dziekuje!My po wizycie u architekta. Powiedzialam mu ze chcemy zrobic tak jak Ty strych, na 2,10 wysoki, 3,10 szeroki, wzmocniony, a on nam na to, że przy tej rozpiętości trzeba go wesprzeć na słupach lub filarach. I to musi być. Poza tym było dużo ale i musimy jeszcze wszystko przemyśleć, on też przemyśli zmiany i może nam coś zaproponuje. Jak się odezwie to dam Wam znać. Szkoda, bo na koniec marca chcieliśmy stawiać mury.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 08.01.2010 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Klodziki dziekuje! My po wizycie u architekta. Powiedzialam mu ze chcemy zrobic tak jak Ty strych, na 2,10 wysoki, 3,10 szeroki, wzmocniony, a on nam na to, że przy tej rozpiętości trzeba go wesprzeć na słupach lub filarach. I to musi być. Poza tym było dużo ale i musimy jeszcze wszystko przemyśleć, on też przemyśli zmiany i może nam coś zaproponuje. Jak się odezwie to dam Wam znać. Szkoda, bo na koniec marca chcieliśmy stawiać mury.. Poison nie ma sprawy. Przy zwykłym stropie drewnianym trzeba słupy bądź filary, a wiązary mają własnie tą zaletę między innymi, że tego nie wymagają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts