reniutek 21.02.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Z91 L Klodziki - masz już pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 21.02.2010 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Tak, mam od listopada Ekipy już też Teraz załatwiamy kredyt i czekamy na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 21.02.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 to nie doczytałam z tym pozwoleniem Jeśli mogę trochę nie w temacie - w jakim banku staracie się o kredyt? Też już wstępnie rozpoznaję ten temat:) W jakiej firmie robicie wiązary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 22.02.2010 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Wiązary z firmy Wiązar-system z Krzywiczyn. Polecam, ale od Ciebie to chyba daleko. A jeśli chodzi o kredyt to chyba Polbank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 23.02.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Klodziki jeżeli złotówki polecam millenium i BPSJeżeli waluta obca to multibank i mbank, choć db też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 24.02.2010 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Evil dzięki. Chcemy walutę, rata znacznie niższa ok. 500 zł. Te banki,. które podałeś do walut mają kiepskie warunki, a db ma walutowy a nie indeksowany, to ważne przy transzach, poza tym, żeby skorzystać z promocyjnej marży trzeba wkupić fundusz i co miesiąc wpłącać po ok. 400 zł. To się mija z celem u nas. Także z rozeznania został dla nas Polbank i BZWBK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 25.02.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 A rodzina na swoim? Rata tu będzie podobna do walutowego ale bez spreedu i wahań kursu.BPS ma tu na prawdę fajną ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 25.02.2010 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Mamy mieszkanie i rodzina na swoim odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil16 25.02.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Sprzedać mieszkanie? Kase dać jako wkład własny i wynająć coś na krótki okres, bo gdzieś mieszkać trzeba Moim zdaniem opłacalne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 25.02.2010 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Evil przeliczałam to kilkanaście razy. Nie opłaca się sprzedawać mieszkania, bo we Wrocławiu wynajem tego mieszkania spłaci mi kredyt na dom;) A jako wkład własny mamy działkę. Poza tym mieszkanie zawsze będzie można sprzedać jak coś, na razie niech będzie, może na starość wrócimy do centrum [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 28.02.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ja też optuję za kredytem w EUR, tylko te marże Nam najlepsze warunki zaproponowano DB i mBank-u. Ale i tak muszę czekać na papiery i pozwolenie, a do tego czasu mam nadzieję, ze marże spadną. Klodziki, jeśli mogę spytać - na ile wycenili Ci wiązary (projekt + wykonanie)? Zawsze myślałam, że to najtańsze rozwiązanie, ale ostatnio rozmawiałam z tzw. fachowcem i powiedział mi, ze tradycyjna więźba jest znacznie tańsza Ja nie mogę dać jeszcze do wyceny, bo wydłuzyliśmy budynek i projekt się dopiero rysuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 01.03.2010 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Odp. poszła na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 01.03.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Klodziki - dzięki, odpisałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 13.03.2010 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Klodziki Zastanawiałam się też nad tym rozwiązaniem, ale przejście z łazienki wykluczyłam właśnie z powodu możliwości kolizji z użytkowaniem łazienki. Z drugiej strony - super wyjście z ubraniami do prania - jeden ruch i są w pralni, bez specjalnego zachodu. W przypadku moich chłopaków to wielki atut:) Niezbyt mi się jednak podoba położenie pralni przy sypialni, w związku z tym zamieniam położenie pralni i małej łazienki. Łazienka nie będzie już tak pięknie proporcjonalna, no i nieco krótsza niż w Twojej wersji, ale za to pralnia zyska na wielkości. Dodatkowo - jeśli zdecydujemy się na wydłużenie budynku o wspomniane 0,5 m - poszerzę trochę pralnię i wyjdzie piękne pomieszczenie 2mx1,5m. Będę tam mogła wstawić oprócz pralki zasobnik ciepłej wody i wtedy chyba niepotrzebna byłaby cyrkulacja cwu, bo odległości od wanny, umywalek, natrysku są tu niewielkie. No i rozważam wejście do pralni od strony holu, nie korytarza (wtedy pralnia nieco ustawniejsza, bo drzwi na dłuższej ścianie). Drzwi do małej łazienki w przypadku zamiany pralni z łazienką zostaną bardziej przesunięte w stronę strefy "prywatnej" - nie są wtedy widoczne z salonu (dyskretniej) Uff - się rozpisałam, ale naprawdę długo rozważałam wybór projektu, a teraz już się muszę spieszyć, bo do 22.01. musi być projekt kupiony:)) Reniutek, co tam u Ciebie? Pokaż Twoje zmiany? Ja przemyślałam i zamieniam miejscami także pralnię z łazienką i wejście do tej pralni będzie z łazienki jednak, wydaje mi się, że będzie tak wygodniej pod wieloma względami, zwłaszcza takimi jak to że ta pralnia jest mała. Zamiana została podyktowana również tym, że jak kiedyś jednak zainstnieje potrzeba adaptacji poddasza, to w miejscu tej pralni (po rozwaleniu ścianek działowych) będzie świetne miejsce na schody do góry pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 13.03.2010 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 U mnie projekt nadal w adaptacji - trwa tzw. burza mózgów;) Pani architekt wydłużyła nam budynek o 2 m, zamiast o 1,5 i teraz trzeba to zmniejszyć Pralnia jak pisałam - oddalona od sypialni, ale z wejściem z korytarza, nie z holu. My w przyszłości planujemy schody na poddasze w okolicach komina - w przejściu między kuchnią a salonem. Ty tam planujesz jadalnię, a my taki aneks z biurkiem i biblioteką, więc te schody wpasują się idealnie. Biurko pójdzie na górę, a w miejsce biurka będą schody. Na razie mam dylemat - pani architekt upiera się na ścianę nośną w projekcie, nie chodzi tu o podtrzymanie więźby czy stropu, ale o tzw. spięcie budynku, bo wg niej wieniec nie wystarczy(wydłużyliśmy budynek o 1,5m). Mnie się ten pomysł w ogóle nie podoba, ale nie mam tutaj zbyt wielu argumentów, bo fachowcem nie jestem. Czekam na odpowiedź z biura z500. Wrzucę projekt po adaptacji w tygodniu, powinnam mieć już wtedy ostatecznie zaakceptowany. Na razie wysłałam prośby o wycenę wiązarów - pierwsza przyszła - wg mnie nie do przyjęcia i czekam dalej:) A u Ciebie, Klodziki, co słychać? Pierwsze dziury w ziemi już są? Czekam też na relację od laika_budowlanego - daj znać, jak tam postępy u Ciebie. Zazdroszczę płyty fundamentowej, u mnie nie przeszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 13.03.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 budowlany_laik - przepraszam za przekręcenie nicka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 14.03.2010 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Reniutek no to pochwal się wyceną wiązarów i skąd masz??? Przypomnij mi Ty masz z garażem dom czy bez? A my czekamy na kredyt i lepszą pogodę, także do kwietnia na pewno nic nie ruszymy. Strasznie jestem ciekawa Twoich zmian A kuchnię zamknęłaś od salonu? Gdzie masz stół? pozdrawiam P.S. Też czekam na relację budowlanego_laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 14.03.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Mam wersję bez garażu, ale zmienialiśmy kąt nachylenia dachu do 30 st. Powierzchnia dachu wyszła nam ostatecznie po zmianach ok.220 m2 Wycenę wysyłam Ci na priv - wyszła na pewno mniej atrakcyjnie od Twojej. Ale ponegocjujemy, zobaczymy;) Stół będziemy mieli w salonie. Kuchni nie zamykam, ale tak jak Ty planuję wyspę, czy raczej wysepkę. Część dzienna w ogóle ma być w założeniu prawie jednoprzestrzennym wnętrzem, gdzie będziemy gotować, jeść, lenić się przed telewizorem, pracować, czytać, kominkować To idea, a życie ją pewnie zweryfikuje;) Pozostałe zmiany są bardzo zbliżone do Twoich - byłaś moją inspiracją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 14.03.2010 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Odp. poszła na PW. No i czekam aż wkleisz swoje zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 14.03.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Klodziki - dzięki, skorzystam na pewno Rzut wkleję oczywiście , jak będzie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts