Valdi12 27.07.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Trzeba trafu , że gdzieś tak w miesiącu kwiecień jeszcze, Wydział Architektury w moim mieście zgłosił sprzeciw do mojego zgłoszenia budowy budynku gospodarczego na mojej bardzo wąskiej działce ( 10 m) za argument mająć tylko sławne już : " wolnostojące ". Siłą rzeczy na tak wąskiej dzialce nie można sobie pozwolić na budowę takowego. Jednakże po przeczytaniu tego oto topicu : http://forum.muratordom.pl/budynek-gospodarczy-wiata-blaszak,t161564.htm zaświtała mi nadzieja, że może i mi to rozwiąże problem. Mam prośbę o wytłumaczenie co jest ważniejsze w ( przepraszam za określenie ) w " hierarchi" aktów prawnych - ustawa czy rozporządzenie? Zmierzam do tego, czy w skoro nowej sytuacji prawnej po 08.07.09r. złożę ponownie zgłoszenie budowy budynku gospodarczego to czy Wydział posiłkując się art. 29: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, uwali ponownie mój wniosek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.07.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Hierarchia aktów prawnych (w uproszczeniu):1. konstytucja i ustawa konstytucyjna (na równi),2. ratyfikowane umowy międzynarodowe,3. rozporządzenia, dyrektywy i decyzje Unii Europejskiej,4. ustawy,5. rozporządzenia z mocą ustaw (dekrety).6. uchwały (akty wewnętrzne wiążące), rozporządzenia, zarządzenia,7. akty prawa miejscowego (wiążące, obowiązujące powszechnie na terenie organu, który go wydał). A więc są wszelkie szanse na "uwalenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdi12 28.07.2009 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Czyli rozporzadzenie ma moc ustawy. Co dzieje się w przypadku sprzeczności w zapisach jednego i drugiego?Mam na mysli aspekt "wolno stojacych" z możliwością budowy budynku gospodarczego w granicy działki. Czy to Sąd ma rozstrzygać?Jestem prawie pewien, że urzędnik oczywiście pójdzie znowu po najlżejszej linii oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.07.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Oczywiście, że rozporządzenie o którym piszesz NIE MA mocy ustawy.Na taką interpretację (że zapisy rozporządzenia będą ważniejsze niż ustawy) nie miej ŻADNEJ nadziei. W Polsce prawo do wydawania rozporządzeń z mocą ustawy ma od 17 października 1997 roku jedynie Prezydent RP i tylko w czasie stanu wojennego. "Twoje" rozporządzenie w hierarchii aktów prawnych jest "poniżej ustawy". Jego wydanie wynikło z dokładnych dyspozycji zawartych w odpowiednim artykule Prawa Budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdi12 28.07.2009 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 "Twoje" rozporządzenie w hierarchii aktów prawnych jest "poniżej ustawy". Jego wydanie wynikło z dokładnych dyspozycji zawartych w odpowiednim artykule Prawa Budowlanego. Możesz bliżej wskazać te dyspozycje? Nie mogę w dalszym ciągu pojąć - w jakim celu wydaje sie rozporządzenia, ktore i tak jako mniej ważne od obowiązującej ustawy nadają sie na przyslowiową psią budę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.07.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Rozporządzenie nie jest bytem samodzielnym. Nawet gdyby było najlepsze, to przestaje obowiązywać z chwilą uchwalenia nowej ustawy. A co do "dyspozycji". Z prawa budowlanego: "Art. 7. 1. Do przepisów techniczno-budowlanych zalicza się:1) warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać obiekty budowlane i ich usytuowanie, uwzględniające wymagania, o których mowa w art. 5;2) warunki techniczne użytkowania obiektów budowlanych.2. Warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 1, określą, w drodze rozporządzenia:1) minister właściwy do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej dla budynków oraz związanych z nimi urządzeń;2) właściwi ministrowie, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej, dla obiektów budowlanych niewymienionych w pkt 1.3. Warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 2, mogą określić, w drodze rozporządzenia:1) minister właściwy do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej – dla budynków mieszkalnych;2) właściwi ministrowie, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej – dla innych obiektów budowlanych." I jeszcze cytat z tak preferowanego przez Ciebie rozporządzenia: Na podstawie art. 7 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, Nr 109, poz. 1157 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 5, poz. 42, Nr 100, poz. 1085, Nr 110, poz. 1190, Nr 115, poz. 1229, Nr 129, poz. 1439 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdi12 28.07.2009 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Dzięki bardzo, brzmi sensownie ale wiesz co? Ja tak dla jaj złożę nowe zgloszenie ( wskazując to nowe rozporządzenie) - ciekawe jak te łobuzy w Wydziale Arch. mi opdowiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.08.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Czyli rozporzadzenie ma moc ustawy. Co dzieje się w przypadku sprzeczności w zapisach jednego i drugiego?Mam na mysli aspekt "wolno stojacych" z możliwością budowy budynku gospodarczego w granicy działki. Czy to Sąd ma rozstrzygać?Jestem prawie pewien, że urzędnik oczywiście pójdzie znowu po najlżejszej linii oporu. Tu nie ma akurat sprzeczności – wystarczy przeczytać pierwsze zapisy w obu aktach prawnych. Prawo budowlane: Art. 1. Ustawa – Prawo budowlane, zwana dalej „ustawą”, normuje działalność obejmującą sprawy projektowania, budowy, utrzymania i rozbiórki obiektów budowlanych oraz określa zasady działania organów administracji publicznej w tych dziedzinach. Rozporządzenie: § 1. Rozporządzenie ustala warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki i związane z nimi urządzenia, ich usytuowanie na działce budowlanej oraz zagospodarowanie działek przeznaczonych pod zabudowę zapewniające spełnienie wymagań art. 5 i 6 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane. Art. 29 PB mówi, że NA ZGŁOSZENIE można budować „budynek gospodarczy wolnostojący”, czyli każdy inny (np. dobudowany do innego budynku) możemy wybudować tylko uzyskując pozwolenie na budowę – zachowując w obu przypadkach uwarunkowania dotyczące posadowienia budynku zgodnego z Rozporządzeniem WT – czyli w tym przypadku bezpośrednio w granicy, lub w odległości nie mniejszej niż 1,5m od granicy, oczywiście zachowując podane w Rozporządzeniu wymiary budynku. Rozporządzenie w tym konkretnym przypadku nie określa, czy budynek gospodarczy (garaż) ma być wolnostojący czy tez nie. Dotyczy to każdego takiego budynku i jego odległości od granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdi12 02.08.2009 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Dziekuję za wyjaśnienie. Art. 29 PB mówi, że NA ZGŁOSZENIE można budować „budynek gospodarczy wolnostojący”, czyli każdy inny (np. dobudowany do innego budynku) możemy wybudować tylko uzyskując pozwolenie na budowę To kiepsko widzę swoje plany... Same koszty dokumentacji, nadzoru, etc. przerosną z 10 razy wartość materiałową mojej inwestycji. Póki co, zrobiłem sobie kostkę brukową na której stanie ( może ) ten mój budyneczek...Może mnie do więzienia za to Wydział nie wsadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts