Szef23 27.07.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Chodzi mi o jakies ciekawostki,niuanse z uzytkowania solarow Jaka macie poustawiana parametry/temperatury?? - ZTZ-temperatura zadana zasobnika ( ustawilem na 85C) -ZD1-roznica temp przy ktorej zalacza sie pompa ( ustawilem na 8C) -ZD2-roznica temp przy ktorej wylacza sie pompa ( ustawilem na 5C) -KMX-Maks temp kolektora po przekroczeniu ktorej nastepuje bezwzgledne zalaczenie pompy ( ustawilem na 110C) -KOF-Maks temp kolektora po przekroczeniu ktorej nastepuje wylaczenie ukladu ( bylo na 130C) -KMI-Minimalna temp kolektora po nizej ktorej nastepuje wylaczenie ladowania zasobnika Swoja droga dziwny parametr U mnie jest na 0 -ZOF- Maks temp zasobnika po przekroczeniu ktorej nastepuje wylaczenie ukladu ( ustawilem na 95C) Jaki przepływ - U mnie okolo 5l/min Na jakim biegu ustawiliscie pompke ? Ja mam na 2 Grundfosa Solar 25-65 130 H=4,3m Z obliczen wyniklo mi ze wysokosc podnoszenia to 3,6m a przeplyw 138l/h czyli okolo 2,3 l/min solary bezposrednio nad kotlownia Czy powiniennem zmniejszyc przeplyw na rotametrze ?? do tych 2,5 ?? Czy to spowoduje mocniejsze nagrzewanie sie czynnika w solarach i lepsze oddawanie ciepla w wezownicy ? http://img22.imageshack.us/img22/7499/dsc00640j.th.jpg Ja od trzech dni jestem uzytkownikiem 3 plyt kolektorow prozniowych firmy BIAWAR Zestaw Komfort http://img20.imageshack.us/img20/6815/dsc00614h.th.jpg Puki co jestem troche rozczarowany instalacja zasobnik 300 l z zimnej wody sieciowej ( 8C ) do 37 stopni nagrzalo w cos okolo 3h Niestety powyżej tej temp idzie juz znacznie gorzej Dzis w miare sloneczny dzien temp max osiagnela 50 stopni Myslalem ze te 3 plyty przy braku rozbioru z zasobnika momentalnie go zagotuja a tu Jak to wyglada u was ?? Moze mam cos zle ustawione lub te solary nadaja sie do Kierunek plyt : Poludnie http://img22.imageshack.us/img22/374/dsc00646mir.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 28.07.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 U mnie 2 panele po 9 rurek-prozniowy Immergas-podgrzewaja wode ,w zasobniku 300 l Biawaru,przy czym,na solarze w tej chwili mam 53-57 ,zasobnik 49 st. ale woda obracana,zuzywana,3 os. dorosle,cyrulacja zalaczona okresowo.Od rana-od 29 st. do 45 st. w zasobniku,solar nagrzal mi wode w ciagu 3 h....POd koniec dnia,dojezdza do 56st. zwykle,a 58 w bardzo duze upaly,przy normalnym zuzyciu cwu oraz zalaczonej lacznie 4-5 h cyrkulacji w ciagu doby....Wode mam tak ciepla,tylko przy solarze i kominku z pw,kiedy zima pale...:-)Czekam na rachunek za gaz ,za ost. 4-6 miesiace.Solar laduje od kwietnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 28.07.2009 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Ja mam 3 po 12 rur 1,5m dlugosci Z tego co zauwazylem u mnie nagrzewanie do 40 stopni idzie bardzo szybko nawet gdy caly czas chodzi pompka od cyrkulacji gorzej wyglada ladowanie do wyzszych temp O temp przy zuzyciu bede mogl mowic za kilka miesiecy bo puki co tam nie mieszkam a temp sprawdzam dopiero kolo godziny 18 Powiedz jak masz ustawiony przeplyw na tym rotametrze w zestawie pompowym ?? Jaka wartosc pokazuje ?? Jaka trzymasz max temp w zasobniku ? U mnie dzis bylo juz 70 stopi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts