Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten domek ma wady ???, na pożarcie speców z Forum !!!

Recommended Posts

Co prawda powinienem wejść w Projekty, ale pytanie jest jak to sie mówi z innej beczki. Bazujac na DOŚWIADCZENIU Forumowiczów chciałbym poddać ocenie ten projekt. Jestem poważnie zdecydowany na jego zakup, ale nijak nie mogę, mimo tak poteżnego forum znaleść o nim cokolwiek. Projekt wystawiany w internecie jest już długo, a nigdzie nic nie mogę się o nim dowiedzieć. To adres http://nowydom.onet.pl/projekty.html?P_OID=2578&wn=liczba_typow%3D6%26kod_1%3D%26kod_2%3D%26liczba_pokoi%3D0%26nazwa_prj%3DGrzegorz%26

Powiedzcie o zaletach i wadach tego domku, macie takie doświadczenie....... :D Pozdrawiam

http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/2578/parter_big.gif

Cóż tu można powiedzieć. Ten domek jest taki maleńki, że nie ma się w nim do czego przypiąć.

zalety:

- ten domek to absolutne minimum

wady:

- ten domek to absolutne minimum

No generalnie wygląda, że jest w nim wszystko, co tylko dało się upakować na takiej małej powierzchni.

Rozumiem, że ta szafa wnękowa-komórka koło łazienki (na lewo od 2 ), to jest jednocześnie miejsce na schody na górę (jeśli podasze ma być kiedyś zagospodarowane).

Miejsce na kocioł jest pewnie w łazience albo w kuchni. Na zbiorniki na olej opał to miejsca nie ma. Prąd za drogi. Kominka nie ma - więc musi być na gaz.

Mieczu, jak zwykle w sedno. Dodam jeszcze, ze oprocz tego domku bedzie potrzebna co najmniej wiata, jesli nie garaz, jakas komorka na graty... nie ma tez piwnicy.

Ten domek wyglada, jakby ktos wykroil mieszkanie z bloku, postawil je na ziemi i przykryl dachem.

Mnie najbardziej nie podoba sie wejscie do kuchni przez living. Powinno byc z holu. A nie ma tez wyjscia z kuchni na taras. To w moich oczach powazana wada.

Druga rzecz: slepa sciana (wschodnia, jesli przyjac orientacje "polnoc u gory"). Dlaczego?

Mysle, ze to jest domek najlepiej nadajacy sie dla pary emerytow bez wnukow.

Witam,

Kominek mozna "wstawic" przy scianie miedzy salonem a kuchnia, tam gdzie teraz jest chyba tv. Z tv w salonie mozna albo zrezygnowac, albo wstawic np. pomiedzy kuchnia (jadalnia) a salonem. Mozna wtedy ogladac z kuchni.

Pokoje sa "ustawne". Ja przedluzylbym tylko scianke miedzy salonem a kuchnia - dla mnie chyba zbyt duza "otwartosc".

Pisza, ze mozna go zbudowac na niecale 150 tys. i to jest prawda.

Czyli: ciasny, ale wlasny.

Pozdrawiam

Mirek

Pamiętaj o stronach świata. Jeżeli południe masz od tyłu działki to salon będzie północny. Gra warta uwagi tylko wtedy gdy masz piękny widok właśnie z tej strony świata! W przeciwnym wypadku to zapomnij o tym projekcie i skup się na innych, podobnych.

Mój znajomy zrobił ten kardynalny błąd i teraz ma problem.

Domek WAB , jest bez WAD, nie obejmie go też VAT ;-)

Gość emarchewka

:-? co tu dużo mówić, dla mnie wychowanej na wiejskiej przestrzeni ten projekt oznacza jedno- zbyt malo przestrzeni życiowej. Sądzę, że przy wszystkich zaletach tego domku- maly , tani, bez niewykorzystanych powierzchni dom buduje się po to by mieć gdzie się schować przed resztą świata, a to wymaga jak dla mnie większej ilości miejsca. Brak pomieszczeń gospodarczych, piwnicy czy użuwanego stryszku spowoduje z pewnością w niedlugim czasie blokadę sprawnenego funkcjonowania malego królestwa- jednak wszystko zależy od gustu...

pozdrawiam :p

Własnie dach. Domek mały, prosty, wiec w domyśle powinien być tani w budowie, a dach ma nie najtańszy. Dwuspadowy byłby najtańszy, tu jest czterospadowy i jeszcze taki wypust nad wejściem.

Na kominek nie ma miejsca, niby można go zbudować tak jak jak ktoś wcześniej zaproponował, ale trzeba wybudować dodatkowy komin, a to też kosztuje zarówno kasę jak i powierzchnię.

Jak ktoś luż powiedział ten projekt to mieszkanie wyrwane z bloku. Projektant dorobił pare okien i wszystko przykrył dachem. Różnica polega na tym za ścianą nie ma sąsiadów i ze z tego domku można wybiec na swój osobisty trawnik, ale to jest zaleta trawnika a nie domku.

A może coś takiego?

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=2&id_autora=2&spacer=2&proj=ANGELA

Podobna wielkość, możliwość ogrzewania kominkiem no i co najważniejsze całe poddasze do adaptacji

Mankamentem jet mała kuchnia, ale jeżeli zrezygnujesz z WC przy wejściu możesz przesunąć ścianę zwiększając kuchnię

Ja tak zrobiłem.

Gość en
strasznie mały nawet dla małej rodziny. domyslam się, że chodzi o koszty budowy. Zważ jednak, że niezależnie od tego czy dom malutki czy średni trzeba ponieść całą masę kosztów niezbędnych. Ja przy braku pieniędzy wybrałam 120 m + garaż z cz. gospodarczą i w miarę dopływu gotówki wykończam trzeci rok kolejne pomieszczenia.

Bardzo zgrabny domek dla mało wymagających. Ale drzwi do pokoi (sypialni) nie są w najlepszym miejscu, marnuje się kawałek ściany za drzwiami, nic się tam nie postawi, choćby i regału z książkami. W takim małym domku może to być istotne.

Pozdrawiam,

gaga2

Gościk, ten domek tez mi sie podoba i sie zastanawiam czy go nie wybrać ? Ja sie dowiedziałam, ze projekt wystepuje w wersjach ze stropem drewnianym i żelbetowym oraz w wersji z kominkiem po przedłuzeniu komina w stronę duzego pokoju (wersje te wystepują w projekcie w tej samej cenie) Mozna także oczywiscie wykorzystać poddasze do wyboru. Jak ktoś chce to tylko niewielkie podniesienie ścianki kolankowej daje możliwość zrobienia dwóch duzych pokoji z łazienką !. Wtedy to nie wiem czy to jest taki malutki domeka może większy od domku Gosi Łódź ? :lol: Powierzchnia uzytkowa będzie chyba ze. 130m2. Jeżeli masz działkę z wej od południa to radze Ci np. zrobić drzwi tarasowe w kuchni z wyjsciem na ogród. Fakt, że ma trochę mały living i umieszczenie tam schodów na góre jeszcze go zmniejszy, ale jezeli zamierzasz wykorzystać w pełni poddasze to moze w ogóle parter zmodyfikować i schody umieścic kosztem tego pierwszego pokoju a nawet go poświęcic na jakiś malutki + pom. gospodarcze.

Ogólnie to mozliwości jest sporo. Moze byc to jak niektórzy piszą malutki domek, ale wcale taki być nie musi. Pozdrawiam :D