ania1719508426 06.12.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Do głosów moich przedmówców dodam - jeśli można - kwestię doświetlenia. Dwa pokoje 14m będą moim zdaniem ciemne. Jedno małe okno (do tego ze szprosami) i szeroki okap spowodują, że w pochmurne dni - szczególnie wczesną zimą - trzeba będzie w dzień palić światło (argument dla oszczędnych) nie mówiąc o nastroju (argument dla wrażliwców). Jest norma, która mówi, ile wynosi minimalny stosunek pow. okna do pow. podłogi. W sytuacji tego domku (okap, niewiadoma strona świata) na pewno trzeba od uzyskanego wyniku odjąć jakieś 20% i dopiero potem porównać z normą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2003 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Coś mi sie wydaje, ze tzw. strefa nocna jest za duza do dziennej. tak jak by proporcje zostały zachwiane, bo 2 pokoje po 14 m2 a 1 pok dzienny 18 m. No i rzeczywiscie jezeli pokoje małe są na wsch. scianie to chyba powinny mieć okno, no przynajmniej jeden z nich. Nie maa pom. gospod. to jest duzy mankament. Nie bardzo wiem jakie będzie ogrzewanie. Na elektr chyba za drogo.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 06.12.2003 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Serdeczne Dzieki Wam za te cenne uwagi. Wiele jest racji w tym co piszecie, ale jest i wiele pisania w tych Waszych racjach. Myslę, ze jeszcze się Ktoś Doswiadczony dopisze to wtedy ja coś Wam mądrego odpisze. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 08.12.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 jesli się da (a chyba nie bardzo) to pomniejsz kuchnie o 4-5 m. a tym samym powiekszysz sobie ten salonik (mały) do 22-23 m.. A tak poza tym tak jap pisano wczesniej. Wejście w tym przypadku tylko z przedpokoju bo salon jest na tyle mały, a do tego ma niemal posrodku ciąg komunikacyjny, że niewiele zostanie do spokojnego wypoczynku. A moze zamień salon z kuchnią. Kuchnie zrób zaraz po lewo i tym samym zyskasz spokojny kąt do wypoczynku bez ciągu komunikacyjnego.A tak naprawde to jak jeszcze nie kupiłeś to wywal ten projekt do kosza.Miałem podobny problem z salonem połaczonym z kuchnią. Do kuchni też miało sie wchodzic przez środek salonu który miał co prawda 29 m. Ciąg komunikacyjny prowadzący przez środek salonu do kuchni to porażka.Zmieniłem projekt a właściwie kazałem to zrobic architektowi i teraz mam co prawda też wejście do kuchni (10m) przez salon ale ciąg jest z boku salonu (30 m)i jego lewa strona około 25 m jest spokojna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 08.12.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 jesli się da (a chyba nie bardzo) to pomniejsz kuchnie o 4-5 m. a tym samym powiekszysz sobie ten salonik (mały) do 22-23 m.. A tak poza tym tak jap pisano wczesniej. Wejście w tym przypadku tylko z przedpokoju bo salon jest na tyle mały, a do tego ma niemal posrodku ciąg komunikacyjny, że niewiele zostanie do spokojnego wypoczynku. A moze zamień salon z kuchnią. Kuchnie zrób zaraz po lewo i tym samym zyskasz spokojny kąt do wypoczynku bez ciągu komunikacyjnego.A tak naprawde to jak jeszcze nie kupiłeś to wywal ten projekt do kosza.Miałem podobny problem z salonem połaczonym z kuchnią. Do kuchni też miało sie wchodzic przez środek salonu który miał co prawda 29 m. Ciąg komunikacyjny prowadzący przez środek salonu do kuchni to porażka.Zmieniłem projekt a właściwie kazałem to zrobic architektowi i teraz mam co prawda też wejście do kuchni (10m) przez salon ale ciąg jest z boku salonu (30 m)i jego lewa strona około 25 m jest spokojna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 25.12.2003 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2003 No tak ............. zrobiłem jak mi Rogi poradził i ....zamówiłem ten projekt... , czekam na przesyłkę, klamka zapadła. Wiecie co ? , cały materiał pisany przez Was przestudiowałem, chyba dosyć dokładnie. Niektórzy w poradach kierowali się pewnym obiektywnym spojrzeniem, bardzo praktycznym i z dużym doświadczeniem:...za mały salon, dlaczego nie ma poddasza?, drzwi nie na tą stronę, nie ma kominka, sypialnie za duze, brak pom. gospodarczego. Ale niektórzy oceniali go subiektywnie , przyrównując do swoich wyobrażeń, potrzeb no i dokonań. A jak naprawdę jest wg mnie ?. Domek może może mieć kominek, wystarczy przedłużyć komin w stronę salonu. Poddasze jest do zagospdarowania, kierunek otwierania drzwi chyba nie dyskwalifikuje żadnego projektu. Jeżeli poddasze się zagospodaruje to mozna poświęcić jedną z sypialni, aby zrobić pom. gospodarcze. Co do przestrzeni życiowej ......... . W sumie docelowo planuję pow. uż. ok 120-130 m2. Oczekiwałem trochę na bardziej konstruktywne porady, a nie na zasadzie, że domek się nie nadaje nawet dla dwóch osób. W tzw. blokach mieszkają miliony ludzi, i czy tzw. rozkład blokowy jest dla nich nie strawny ?. Dzięki Wam serdecznie za reakcję i poradę, ale właśnie nie podając przekonywujących argumentów przekonaliście mnie do zakupu tego projektu. Miłych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 goscik!Zapewne będziesz zadowolony. Mój też ma kilka wad. Jest tak jak mówisz. Ludzie mieszkają w blokach na 40 - 50 m2 w 4-5 osób i jakoś sie kręci. To co masz zupełnie wystarczy. Ja będę miał 85 uzytkowej i bardzo się z tego cieszę . teraz mieszkam w 40 m2 z zoną i dzieckiem, więc 85 przy tym to lotnisko. Wszak tak krawiec kraje jak mu ... pieniedzy staje!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 29.12.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 gośc ta ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 29.12.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 gość to ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordo 17.01.2004 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Może gdyby przesunąć ścianę w pokoju nr 7 możnaby wstawić schody na poddasze ?!?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 30.04.2004 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Kordo, oczywiscie, że taki mam zamiar. Pok. nr 7 stanie się albo pom. gosp. albo tzw. gabinetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts