Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współczynik przewodzenia ciepła wełny 0,039 czy 0,046

salmon969

Recommended Posts

Mam kupić wełnę 150mm do ocieplenia dachu i dwa produkty o różnych współczynnikach przewodzenia ciepła 0,039 czy 0,046 różnice cenową to 13,30 za m2 i 11,57m2 co wybrać?

Gdzie kupić wełnę w dobrych cenach w mazowieckim?

Kup tę 0,039. Ja kupowałem w Sir-Budzie w Błoniu, ale ZTCS to zwinęli interes z Błonia i wynieśli się pod Pruszków całkowicie :( Spróbuj w Adamex-ie - mają dobrą renomę i ugruntowaną pozycję ;) Jest jeszcze skład Kowalczyka w Kampinosie - ceny zwykle podają z wliczonym transportem ;) Wielu ludzików sobie chwali ich obsługę, choć przyznam, że słyszałem też niepochlebne opinie (ja osobiście mam o nich dobre zdanie - wszystko, co kupowałem, było na czas i w dobrej jakości).

Najlepiej przeliczyć dla konkretnego dachu.

Ja liczyłem w OZC (dach 168 m2, koszt 1 kWh = 50 gr) i wyszło mi tak:

- 30 cm wełny 0,046 - sezonowe zapotrzebowanie 14955 kWh ~ 7477 zł

- 30 cm wełny 0,039 - sezonowe zapotrzebowanie 14691 kWh ~ 7345 zł

- 30 cm wełny 0,033 - sezonowe zapotrzebowanie 14462 kWh ~ 7231 zł

Różnica w Twojej cenie wełny (13,30 - 11,57) x 168 = 290 zł czyli u mnie zwróciła by się po 2 latach.

Dostałem ofertę na URSA DF 40 o Współczynniku przewodzenia ciepła λ D = 0,040 W /m K i raczej tą wezmę

Dobry wybór aczkolwiek tą wełnę dobrze się upycha ale poierzchniowo do dupy wraca do swojej grubości (latwo się gniecie) dlatego do powierzchniowych ja polecam Rockwoola. Mialem to i to i stąd moje uwagi.

pzdr