GUSIA74 28.07.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Mam pytanko posiadam działkę 2000m2 na której stoi dom podpiwniczony w połowie bez garażu, na działce stoi też budynek o oznaczeniu inny. Chciałabym postawić 4 garaże, o wielkości 3x5 (blaszaki) na potrzeby własne, gdyż posiadam 4 auta osobowe w związku z prowadzeniem działalności. Chciałabym aby te auta nie musiały stać pod chmurką, mam przecież taką możliwość po działka jest duża. W planie zagospodarowania przestrzennego napisane jest, że muszę zapewnić minimum 2 miejsca postojowe na jeden budynek mieszkalny w tym garaż. Dopuszcza się budowę budynków garażowych do 25m2 przy granicy działki i określonych parametrach wysokości iitp. Nie wiem czy dobrze rozumiem ten zapis, że 2 miejsca to są minimum, i jeżeli mam potrzebę np. 4 miejsc i możliwości (chodzi o wielkość działki) to mogę tyle miejsc stworzyć. Czy mogę zatem postawić więcej niż jeden garaż do 25m2 np. 2. Interpretacja naszych urzędników jest taka, że nie mogę postawić tylko jeden garaż, a ja się pytam dlaczego skoro mam tak dużą działkę, dom stoi praktycznie przy granicy na rogu dzialki, na pozostałym terenie mogłabym postawić jeszcze 2 takie domy. Czy urząd może mi zabronić postawienia garaży abym mogła parkować tam swoje samochody, chroniąc je przed działaniem czynników zewnętrznych no i przed złodziejami.Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126762-budowa-gara%C5%BCu-a-miejscowy-plan-zagospodarowania-przestrz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts