TTASZT 28.07.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Zachęcam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 29.07.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 To ja zacznę Ttaszt, muszę Ci powiedzieć, że bardzo fajny projekt wybraliście Pierwsze koty za płoty. Przewidujecie jakieś zmiany w projekcie? Gdybym miała ponownie budować M20, to podniosłabym ściankę kolankową - łazienki i garderoby znacznie by na tym zyskały. I przesunełabym ścianę w salonie o metr, żeby był większy. Trzymam kciuki i życzę bezstresowej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 29.07.2009 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 jutro postaram się wstawić zmiany jakie my z żoną zrobiliśmy. Co do ścianki to cały czas trwa dyskusja nad podniesieniem jej o jeden bloczek i jak słyszę co mówisz to tylko się utwierdzam że trzeba to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 31.07.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Z łazienki na górze przy sypialni ja bym nie rezygnowała, wydaje mi się, że to fajna sprawa. Skoro powiększona jest sypialnia, to jednocześnie więcej miejsca jest na tą łazienkę i garderobę. No, chyba że marzy Wam się megasypialnia Podniesienie ścianki kolankowej to dobra decyzja. Dzięki temu można efektywniej zagospodarować skosy. Kotłownia będzie spora, ale na pewno przyda się taka dodatkowa powierzchnia o przeznaczeniu gospodarczym. My przy okazji powiększania kotłowni ścianę przesunęliśmy na całej długości, powiększając przy tej okazji również łazienkę dolną - ma teraz nieco ponad 4m2. Żałuję, że przesunęliśmy ścianę tylko o 70cm... A balkon i tak nie byłby wykorzystywany , pościel można wietrzyć na barierce Ttaszt, a jakie schody robicie w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 03.08.2009 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 schody postanowiliśmy zrobić drewniane a nie lane betonowe. Nie wiemy czy zdecydujemy się na schody zbiegowe czy ze spocznikami dwoma jak u MKKAFE. Wyjdzie pewnie w praniu. Trochę jeszcze czasu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 10.08.2009 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 z tymi ławami to poniekąd prawda ale....trzeba je zasypać bo inaczej ziemia przemarznie i popodnosi je do góry. a fundamenty maja osiąść, a nie podnosić się do góry. Dlatego trzeba je zasypać na gotowo, a z wierzchu przykryć np matami słomianymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 14.08.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Super ze trafilam na kolejny M20. Trzymam kciuki za bezbolesna budowe A jak Wam powiem ze przenigdy bym nie podniosla kolankowki.I tak jest wysoki przez kat nachylenia dachu. Podniesienie kolankowej zawsze odbija sie niekorzystnie na wizerunku zewnetrznym ale powiem co bym teraz zrobila. Zrezygnowala calkowicie w tym projekcie z garazu w bryle budynku. I nie dlatego ze i tak nei korzystamy bo to wciaz nasz magazyn. Uwazam po roku mieszkania ze garaz w bryle - tak - ale tylko w sasiedztwie wiatrołapu. Nie wyobrazam sobie wnoszenia zakupow przez gospodarczy. Kazde wyjscie przez garaz wiaze sie z pojsciem najpierw do wiatrolapu, ubraniem butow, kurtki - sobie i dzieciom - a potem wedrowanie do garazu przez polowe parteru, jak moge otworzyc drzwi i wyjsc przodem... Zamiast garazu wolalabym jakis pokoj hobby, np pokoj tv z ciemnymi kotarami itp W przyszlosci podzielimy garaz na maly garaz i pom gosp z wejsciem do domu pomiedzy drzwiami do lazienki i gospodarczego. a jak przyplynie gotowka postawimy wolnostajacy na dwa autka a z garazu zrobimy hobby pokoj. Za nascie lat I zrobilabym drzwi tarasowe z jadalni, bo i tak taras powiekszamy. Przydalo by sie - tylko ze znow na elewacji dom traci bo dochodzi kolejny niesymetryczny element i robi sie maniana. Przestawilabym kominek tylko nie wiem gdzie. ciezko ustawic meble by byly przodem do kominka, do tarasu (widok na zielen) i by mozna bylo ogladnac tv ale by tv nie konkurowalo z kominkiem- czyli nie bylo w jego sasiedztwie tylko na innej scianie Z naszych zmian jestem bardzo zadowolona - ale coz - rysowalismy i przerabialismy cala zime Dzieki zmianom pozbylismy sie malych klitek na poddaszu, male pomieszczenia nabraly troche przestrzeni. Jesli moge cos zasugerowac - polecam polaczenie lazienki i pralni. Ciuchy od razu laduja do brudownika w pralni (nie trzeba po dzieciach zbierac ciuchow z podlogi bo sie nei chce wyniesc- bo same wyrzuca). Mozna za scianka rozlozyc suszarke, i mokre reczniki wieszac z "brzydszej" czesci A łazienka przy sypialni - ja bym jej nei wydzielala, zostawilabym ja wieksza. u nas jest polaczona z garderoba i otwarta na sypialnie - przez co jest jasna i wydaje sie byc duza - ale i tak jest mala. Nie mam pojecia jaka bylaby mala gdyby byla zamknietym, osobnym pomieszczeniem, wg mnie bylaby ciasna. No i w ten sposob pozbawiacie ja swiatla, zabierajac jej okno, wiec optycznie bedzie jezcze mniejsza. Jak patrze na ten kawalek balkonu ktory u Was bedzie lazienka to mysle ze dokladajac go do lazienki wyszedlby fajny kawalek SPA Aaa Piekne sosny Wam porosly To tak na goraco.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 09.09.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Ttaszt, gratulacje z okazji zalania ław Równiutko te wykopy Wam wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 10.09.2009 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 cały czas pilnowałem jakości robót więc sam jestem i byłem zadowolony. Moja rodzinna ekipa spisała się na medal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 10.09.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Aby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzonline 11.09.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 gratulacje z powodu rozpoczęcia budowy m20 i pisania dziennika . w sprawie ścianki kolankowej, my z podniesienia jej jesteśmy zadowoleni (bryła budynku wydaje nam się, że bardzo tak nie ucierpiała), ale to wiadomo kwestia indywidualnego podejścia inwestora. Powiększyliśmy nieco okapy dachu aby zniwelować tą różnice wynikającą z podniesienia ścianki kolankowej. Wydaje mi się, że szczególnie na tym zabiegu zyskała łazienka na górze, która mimo tego zabiegu też wielkością i funkcjonalnością nie powala, ale też źle nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 24.09.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ho ho ho, prace w bardzo zaawansowanym stanie, moje gratulacje i życzę powodzenia, bedziemy Wam kibicowac i w razie czego służymy wsparciem jakby co;). A słoneczniki żółciutkie i prześliczne, gratulacje dla Ani... I oczywiście zapraszamy znowu, jeśli tylko macie ochotę odsapnąć. Ja tam bym podnosiła ściankę kolankową, jeden pustak jest niezauważalny jeśli podniesie się na całym obwodzie. Myśmy tak zrobili. Wprawdzie mamy inną bryłę ale wcale to nie zaszkodziło ... fundamenty na zimę należy dobrze zabezpieczyć i zasypać piaskiem żeby właśnie mury fundamentu nie przemarzły. Myśmy zbudowali fundament przed zimą, popaćkaliśmy czym tam trzebabyło, ociepliliśmy, zafoliowaliśy go i zasypaliśmy piaskiem, przetrwał i nic sie nie stało;)... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 24.09.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Gratuluję wyroku niestety obecnie to banki są na wygranej pozycji... mam nadzieję, że kiedyś to się zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 24.09.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 AgaB3 ale się nagłowiliśmy zanim zorientowaliśmy się kto do nas tak słodko pisze. Pozdrawiamy serdecznie i na pewno się jeszcze do Was wybierzemy Co co banków to jakoś mam marne nadzieje co do ich zmiany. Chyba nie prędko to nastąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 05.10.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 [wpis przeniesiony z dziennika budowy] Spokojnie - i z kredytem da się żyć. Co do urzędników, to mam taką obserwację, że im mniejszy urząd (w mniejszej miejscowości) tym łatwiej się rozmawia. http://forum.muratordom.pl/uzytkownik102641.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 11.10.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Ttaszt, jestem pod wrażeniem Waszej roboty Może po zakończeniu budowy zajmiesz się budowlanką zarobkowo, bo całkiem nieźle te ścianki wyglądają Dużo można zaoszczędzić robiąc własnymi siłami, i fajnie że jest Wam komu pomóc. A na koniec zostaje satysfakcja, że coś się zrobiło w tym domu samemu:) Mam nadzieję, że z kolejnymi ekipami dobrze traficie, jeszcze zdarzają się porządni ludzie, tak jak Wasz murarz. I liczę, że regularność wpisów w dzienniku się poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 11.10.2009 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Żona do dziś masuje mi plecy po tej murarskiej gimnastyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 11.10.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Wspiera Cię jak może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 16.10.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Wow, proszę prosze jakie piękne ściany, ale jesteście naprawdę sprawni, gratuluje postępu prac. Pogoda ma się poprawiać od nastrępnego tygodnia i dobrze, bo moi robotnicy musieli zejść ze ścian, z bardzo wieje i za zimno aż żal było patrzeć na nich...My zabraliśmy się za elewacje, trochę dociepliliśmy ściany 5cm steropianem i kładziemy kolorek - bardzo jadowity zielony, coby po 10 latkach dalej był jakiś zielony;)Życzę dalej takiego zapału i chęci i wiele wiele sił, Pzdrowionka dla Ani Aga z Widawy;) ps. dalej zaproszenie dla Was otwarte.ps2. Kominek u nas grzeje aż miło posiedzieć przy nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limi 27.10.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 ładnie to murowanie wyglądą, szkoda, że Wrocek tak daleko bo bym do pana Rysia też się uśmiechnęła głowa do góry w przyszłym tygodniu zapowiadają słoneczną, jesienną pogodę także jeszcze szansa na zaizolowanie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts