Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Między sosnami EM20 - ttaszt dziennik budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sprawa wygląda tak że czekam na ładną pogodę. Obym do wiosny nie czekał. Musze zaizolować ściany fundamentowe przed zasypaniem fundamentów. Ale cały czas mokre.

O waszym zaproszeniu ciągle pamiętam ale ostatnie dwa tygodnie były bardzo ciężkie dla Ani bo musiała zastępować kolegę w pracy. Więc ciągła prawie dwa etaty. Na szczęście wraca dziś. Bardzo chętnie oczywiście z zaproszenia skorzystamy.

pozdrawiamy serdecznie wszystkich oglądających nasz dziennik

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

W Nowym Roku 2010 życzę przede wszystkim zdrówka, bo najważniejsze, spełnienia marzeń, *bezstresowej budowy/ wykańczania/ przeprowadzki*, a potem to już tylko szczęścia w nowych czterech kątach, prawdziwych przyjaciół, sukcesów zarówno w życiu osobistym jak i zawodowym, no i pieniążków bo chociaż szczęścia nie dają to w szczęściu pomagają :D

A dzisiejszej nocy zabawy do białego rana w najlepszym towarzystwie, dobrej muzy, wygodnych butów i pysznego szampana :D

* niepotrzebne skreślić :wink:

http://foto2.m.onet.pl/_m/80b3b55c4cdc1651fae933217c1cfb46,10,19,0.jpg

• 3 months później...
hej

pytales o opinie na temat firmy MIR od pomp ciepla. U mnie zajeli sie wszystkim. ogolnie bezproblemowo, pompka dziala dopiero kilka dni ale dziala :)

jesli chcialbys wiecej info to pisz na priv a podam ci moj nr tel

Wielkie dzięki za odzew.

Wysłałem niby nawet dwie PW mam nadzieje że doszły. Mam pewne wątpliwości bo w wysłanych nie mam tych wiadomości zapisanych. Poczekam na odpowiedz.

• 2 months później...
ja bardzo długo oglądałem inne dzienniki nadal to robię i tak jak ty myślałem ile to mnie jeszcze czeka. Powiem szczerze że dalej tak myślę, a wyborów coraz więcej :) Działka to najważniejsza sprawa i dobrze zrobiłaś bo ja gdybym nie miał działki pewnie teraz kupiłbym mieszkanie bo tylko na to byłoby mnie stać. pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

• 2 weeks później...

Hej,

szukałam osób które budują lub wybudowały Między sosnami i trafiłam na Twój dziennik. Pomocne wpisy i fajne pomyśły co do zmian. Będę kibicować. My właśnie kupujemy działkę i też podoba nam się Między sosnami.

Pozdrawiam serdczenie i życzę wytrwałości

• 4 weeks później...

Witam,

mam dwa pytania dotyczące zastosowania przez Ciebie Isomuru. Sam jestem przed budową, dlatego drążę temat:

1) po co kładłeś papę pod isomur ? Sam isomur nie jest wystarczającym izolatorem ? Po opisach wydawało mi się, że zapewnia izolację cieplną i od wilgoci.

2) kładłeś go również pod działówki ?

powodzenia i pozdrawiam

desmear

ad 1

jestem strasznym asekurantem dlatego dałem papę pod isomur. Poza tym tanio kupiłem icopala więc aby mi nie zostało położyłem pod isomur.

ad 2

tak kładłem go również pod działówki, oczywiście tylko na parterze i trzeba jasno powiedzieć że potrzebowałem tylko ok 7mb szerokość 12cm. Dałem również pod ściany nośne wewnętrzne.

Dziś po dłuuuuuiej neobecoci znów jestem na forum - szukam kominka do naszego M20. Miło ttaszt że budujesz m20, gratuluję postępów i tempa budowy. Widzę że część zmian które widzieliście u nas wdrożyliście w swoim projekcie.

Po dwóch latach mieszkania w M20 mogę śmiało powiedzieć - warto było spalać się nerwowo i męczyć z wykonawcami. Warto. Pozdrawiam i trzymamy kciuki

Edytowane przez tom212

• 6 months później...

Czesc,

widzialem niechcacy, ze pytaliscie na forum o firme MIR... u mnie robia instalacje. Jesli nie macie jeszcze z nimi umowy, to moge z czystym sumieniem powiedziec, zebyscie unikal tej firmy... Partyzantka totalna. Wszystko robione na wariata, bez wizji calosci i jakiejkolwiek umiejetnosci przewidywania. Calkiem bez glowy. Zbyt duzo bledow, jak na isntalacje za taka kase!

pozdrawiwam

• 2 weeks później...

czesc,

obiecalem Ci napisac o dwoch rzeczach:

1. tasma illbruck. Tutaj rzucilem temat zaprzyjaznionemu przedstawicielowi z tej firmy. Mam od niego dostac karte katalogowa + cennik. Jak dostane, to Ci podesle i dam namiar na niego. Jesli bedzie chcial, pociagniesz dalej temat. Oni wykorzystuja ta tasme do ciepleg montazu okien, ale z powodzeniem moze tez zostac wykorzystana do celow, o jakich rozmawialismy.

2. co do welny mineralnej. Dowiedzialem sie niedawno ciekawostki od zaprzyjaznionego instalatora ;) A mianowicie, RockWool nie robi welny!! robia to chinczycy, a RockWool ja tylko markuje. Wyszlo to na ostatniej Budmie w Poznaniu. Jak znajomy zobaczyl na stoisku chinczyka welne mineralna z ichniejszymi szlaczkami, ktora wygladala mu znajomo... zaczal drazyc, dopytywac o nasz rynek, czy to ktos juz kupuje itd... wtedy chinczyk sie wygadal, ze u nas kupuje to RockWool i markuje ;) a wlasciwie, to oni naciagaja na taka welne inna folie. Poza tym, ta welna jest robiona w starszej technologii niz Isover i Ursa, i przez to sie strasznie "pyli" przy wtykaniu miedzy krokwie. Ale to juz inna bajka, bo sam tego robic nie bedziesz ;) - tak mysle ;)

a tutaj moim zdaniem dwa produkty, ktore sa fajniejsze.

URSA platinum

http://www.ursa.pl/products_219.htm

Isover SuperMata

http://isover.pl/content/download/863/5583/file/ISOVER_Super-Mata_karta.pdf

poza tym, Ursa ma jeszcze jeden fajny produkt:

http://www.pureone.pl/pl/produkty-pure-35-rn-fit

bialy, bezwonny. Bardzo przyjemny.

A u siebie mam Isiver SuperMate.

pozdrawiam i zapraszam rowniez do siebie. :)

• 1 month później...

Hej,

Ładnie domowo się robi z oknami :) Te 3 małe dolne to fiksy? w jakim pomieszczeniu?

Widzę, że masz drzwi firmy CAL - już zamontowane? poproszę o opinię użytkownika :) My szukamy zasadniczo stalowych, ale ceny sensownych wzorów są zaporowe, a użytkownicy nie zawsze zadowoleni :( więc może jednak drewniane pomalowane na biało (pod kolor okien).

jaki taras planujesz? betonowany i płytki?

• 4 weeks później...

dolne małe okna są garażu to środkowe fix pozostałe dwa skrajne są rozwierno uchylne. Drzwi cala jeszcze nie zamontowane ale już kupione. Z montażem czekam na przynajmniej wylewki. Nie chciałem aby ktokolwiek uszkodził mi je nawet w najmniejszym stopniu. Poza tym z wylewkami też różnie bywa i czasem 1cm to juz bardzo dużo dla drzwi.

z tarasem mam problem cały czas myślałem o betonowym wyłożonym płytkami, ale ostatnio chyba wygrywa pomysł drewnianego. Drewno jest jakieś bardziej przyjazne i nie nagrzewa się tak w słońcu jak płytki. Sam nie wiem co jeszcze wymyślę z moją lepszą połówką.

Przepraszam że tak długo czekałaś na odpowiedz, ale czas w kwietniu uciekał jak szalony.

Co tam w temacie pompy ciepła. Ja już trochę tracę siły. Dostałem aktualizację wyceny z mir-a.