Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk na konstrukcjach slaowych? jak to zrobić?

Recommended Posts

jak położyć tynk na konstrukcji stalowej? w moim domku nowo pobudowanym mam niektóre elementy wykonane ze stali. Chciałabym jednak je zabudować i położyć na nich tynk. Myślałam o płycie osb zewnętrznej na to 2 cm styropianu, siatka, klej i dopiero tynk. Niestety wiele ludzi odradza mi to rozwiązanie ponieważ prędzej czy później płyta lekko spęcznieje od wilgoci i tynk zacznie odpadać.

Proszę o radę, bo kompletnie nie wiem co robić a na pewno konstrukcje nie mogą zostać nie zabudowane. Niestety nie wiem jak zamieścić zdjęcie, pewnie wiele by wyjaśniło, ale może ktoś będą wiedział jak mi pomóc.

będą trzymały pergole. Z jednej strony będą przymocowane do budynku a z drugiej oparte na konstrukcji.

Podczas projektowania budynku miały iść na elewację specjalne płyty produkowane przez euronit. Niestety okazało się że tego rodzaju elewacja jest bardzo kosztowana i mnie na to nie stać. Moj błąd bo przed budową powinnam się upewnić co do ceny. Jakby,m wcześniej wiedziała że to takie kosztowne to bym wcale nie robiła tych konstrukcji tylko wykonała bym wszystko z betonu. Bynajmniej nie byłoby problemu z położeniem tynku.

zdjęcie jest zrobione dużo wcześniej, obecnie, jak już wcześniej pisałam konstrukcja jest pomalowana najpierw warstwą farby podkładowej potem farbą właśiwą.

Zabudować trzeba, bo budynek traci na wyglądzie, ale widzę, że nikt nie jest mi w stanie doradzić :roll: lub nikt nie chcę :evil:

Nie chcę mi się wierzyć, jest na forum tyle fachowców i nikt nie ma pomysłu jak to zabudowć i położyć na tym tynk??

może to zdjęcie będzie lepsze?

Bardzo mi zależy by ukryć te konstrukcje (ten górny pasek) i koniecznie materiał musi być ten sam co na ścianach czyli tynk, tylko teraz jak to techniczne zrobić by nie trzebabyło poprawiać tego za np. 2 lata.

zdjęcie jest zrobione dużo wcześniej, obecnie, jak już wcześniej pisałam konstrukcja jest pomalowana najpierw warstwą farby podkładowej potem farbą właśiwą.

Zabudować trzeba, bo budynek traci na wyglądzie, ale widzę, że nikt nie jest mi w stanie doradzić :roll: lub nikt nie chcę :evil:

Nie chcę mi się wierzyć, jest na forum tyle fachowców i nikt nie ma pomysłu jak to zabudowć i położyć na tym tynk??

http://images48.fotosik.pl/171/993571989db32270m.jpg

może to zdjęcie będzie lepsze?

Bardzo mi zależy by ukryć te konstrukcje (ten górny pasek) i koniecznie materiał musi być ten sam co na ścianach czyli tynk, tylko teraz jak to techniczne zrobić by nie trzebabyło poprawiać tego za np. 2 lata.

przykręcić płyty osb 18 mocując na płyty na to przykleić styropian minimum 3 cm na piankę pu, dalej to klej siatka i tynk cienkowarstwowy

na narożniki kątowniki z siatką

zamiast osb można położyć płyty AQUAPANEL Knaufa, wtedy nie potrzeba dawać styropianu

płyty i osb mocujemy na wkręty samo-wiercące do stali

przykręcić płyty osb 18 mocując na płyty na to przykleić styropian minimum 3 cm na piankę pu, dalej to klej siatka i tynk cienkowarstwowy

na narożniki kątowniki z siatką

zamiast osb można położyć płyty AQUAPANEL Knaufa, wtedy nie potrzeba dawać styropianu

płyty i osb mocujemy na wkręty samo-wiercące do stali

tak myślałam, ale straszą mnie że płyta pod wpływem wilgotnego powietrza spęcznieje i będzie tynk odchodził.