Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja ocieplenia w koszu

mackoj

Recommended Posts

Witam,

Chcę zastosować płytę OSB jako wstępne krycie dachu. Przy takim rozwiązaniu należy zostawić wentylowaną pustkę pomiędzy ociepleniem, a płytą OSB.

OK - to jest jasne.

I sporo się o tym pisze.

Ale nikt nie pisze jak zrobić taką wentylację w koszu dachu. Czy ktoś wie może?

Co zrobić, aby powietrze miało wejście pod OSB w koszu?

No zaraz zaraz, ale łaty są na płycie OSB, a mnie chodzi o wentylację pod płytą OSB. Czy w koszach nie zostawia sie szczeliny wentylacyjnej?

W sumie strach zostawić - żeby czasem nie zalało poddasza. Ale jak nie zostawię, to znów wentylacji nie będzie :(

Jest jakieś rozwiązanie na to?

są takie nawiewniki które mocje się na początku ciągu kosza między parami krokwi nie mającymi dostępu do powietrza z podbitki

ja niestety nie wiedziałem o nich i teraz będę kombinował jak dostarczyć powietrze do "martwych" połaci - można jakimiś kanałami spod podbitki... - ale to na razie moja teoria

są takie nawiewniki które mocje się na początku ciągu kosza między parami krokwi nie mającymi dostępu do powietrza ...

Agdzie w necie można takie zobaczyć, może jakiś schemat prowadzenia takiego nawiewnika. Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić, no chyba że jest on wcinany w krokwie pod deskami.

hmm nie mam żadnego zdjęcia

tutaj

http://forum.muratordom.pl/post3036917.htm#3036917

ewadora dawała linka do czegoś takiego ale już nie aktualny - może mistrz Ci pomoże

wyglądało to jakoś tak (sory ale bez linijki nie potrafię rysować :D)

http://images41.fotosik.pl/170/c4b82ac065bdf107m.jpg

po prostu taki mały kominek dosyć płaski - wiatr wpada pod niego i idzie dalej pod deskowaniem

montuje się na poczatku kosza i powietrze wchodzi tym oto i wylatuje kalenicą

No zaraz zaraz, ale łaty są na płycie OSB, a mnie chodzi o wentylację pod płytą OSB. Czy w koszach nie zostawia sie szczeliny wentylacyjnej?

a w jaki sposób chcesz wykonać szczelinę wentylacyjną pod OSB?

na krokwie dajesz folię, na to przywijasz łaty równolegle do krokwi i potem OSB