Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKA GŁADZ DO SZLIFIERKI "ŻYRAFA"

daryo

Recommended Posts

Pare słów na temat szlifierek vs masy szpachlowe.

Wszystko zalezy od upodobań i kasy wykonawców. Mozna szlifowac oscylacyjną "szaraka" mozna tez festool-em rigipsa. Szlifowałem wczeniej FLEX-em "szaraka" (dolina nidy) i wydawałem majątek na papiery+ wyporzyczenie sprzetu. Flex kółek nie wycinał bo papiery były na miekkim podłożu, dodatkowo flex nie maił funkcji podcisnienia tak ja ma festool co na poczatku doprowadzało mnie do białem gorączki kiedy nie mogłem oderwac maszyny od sciany. Po przejsciu na festoola na stałe miałem problem z dopasowaniem szpachli ( tez zakładałem tu wczeniej taki temat jak kolega ( że tak sobie pozwole na spoufałosc) daryo 8). Na poczatku szpachlowałem sciany Pro Mix-em Rigipsa, gładz ta jednak nie nadaje sie do szlifowania mechanicznego. Wtedy jeszcze szlifowałem papierem 120 :p . Kółko na kółku :-? . Talerz mojej szlifierki jest bardzo twardy, dlatego musiałem zakupic dodatkowo takie miekkie przekładki na rzepy no i papier od 200 w góre. Zacząłem kombinowac z roznymi szpachlami ale najbarziej podoba mi sie ProFin bo jest on koloru kremowego i przy szlifowaniu robi sie jasniejszy ( prawie biały) widac zatem przy szlifowaniu sufitów gdzie przepusciło sie miejsce, głównym składnikiem jest celuloza wiec nie żre w łapy, no i szybko schnie ale tylko na scianie bo w wiaderku moze leżec tygodniami i nic. Wadą jest to ze nie mozna szpachlować nim wiekszych lub mniejszych dziur bo wciągnie dlatego dobrze jest miec jakąś "grubszą" szpachel na wstępne wyrównanie ubytków.

pozdro

daryo gdzie i za ile kupowałes vezosa ??

co do gładzi to knauff,francuska,stabill ,cekol

rozwarstwia sie tylko wtedy kiedy wjeżdzamy zbyt pożno swieżym towarem w stare przyschniete.wystarczy kłaśc wieksze sciany w dwie osoby i walic mokre w mokre i po problemie.zreszta samemu tez sie daje rade ale tak o 20 m2 w suficie . zreszta nawet jesli powstanie łaczenie to ławto sie go pozbyc robiąć zaprawke a często tego nawet nie widać .zależy na jakiej to scianie ale to moje zdanie i ktos może lubi robic zaprawki po kólkach :D