Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przpisać działkę czy też nie?Jaka opcja najlepsza?Jakie krok

tokarool

Recommended Posts

postaram sie opisac cała sytuacje jak najdokładniej;)

Byłą sobie działka została podzielona na moja ciocie i mame w97, przypadła nam działka bez żadnej zabudowy o oznaczeniu Bp (zurbanizowane tereny niezabudowane)

I teraz zamierzam sie tam budować (syn) jak najlepiej do tego podjeść żeby nie przepłacać i utrudniać sobie pracy? Dodam że większością (jak nie wszystkim) będzie zajmował sie mój ojciec (papierki, załatwianie wykonawców, kupno materiałów itp), ze względu takiego iz pracuje za granica i załatwianie wszystkiego przez moja osobę jest nie możliwością.

Jak do całości podejść??

a) Przepisać działkę na mnie a wszystko będzie załatwiał ojciec? u notariusza sporządzić jakiś papier ze daje mu wolna reke i wszystko bedzie on mogl robic w moim imieniu (podpisywał itd?)

b) Zostawić jak jest (działka na moja mame) zacząć załatwiać wszystko i przy skończeniu budowy (całości bądź danego etapu) przypisać całość na mnie?

c) Przypisać działkę na ojca zacznie wszystko załatwiać i przy skończeniu budowy (całości bądź danego etapu) przypisać całość na mnie?

c) wasze propozycje

PS

Jesli już to było by rozwiązane następnie udać sie du urzędu miasta i wystąpić o warunki zabudowy, po nich wybrać konkretny projekt, nanieść go na mapki, wystąpić o warunki przyłączy i z tym wszystkim udać sie po pozwolenie budowy, czy w tej kolejności i czy czegoś nie pominąłem?

Wszelkie rozważania (o tym co zrobić z działką przed uzyskaniem WZ) moim zdaniem nie mają sensu. Bo po co ponosić koszty zmiany właściciela (spisanie aktu darowizny lub sprzedaży) dla działki w tej chwili praktycznie rolnej?

Na początek trzeba wiedzieć, co (i czy w ogóle) będzie można tam zbudować, a dopiero potem planować kto to będzie realizował i na kogo będzie pozwolenie (a więc i kto będzie właścicielem).

P.S. O warunki zabudowy może wystąpić każdy (nie musi być właścicielem).

Absolutnie nie rozumiem pytania. Zwłaszcza kwestii, że "ojciec się tym będzie zajmował". I co, musi być do tego właścicielem? Co ma piernik (techniczne wykonanie "przynieś, wynieś, zbuduj, pozamiataj") do wiatraka, czyli własności działki (a potem budynku)?

Nałatwiej (i najtaniej) byłoby, gdyby formalnie budował docelowy właściciel. A że faktycznie będzie to robił ktoś inny? Jesli kogoś nie ma, albo nie moze być, to udziela notarialnych pełnomocnictw do działania.

Idąc tropem Twojego rozumowania mógłbyś kolejno przenosić własność na kolejne ekipy budowlane, bo przecież to one będą się wszystkim (to jest budową) zajmować.

zgadzam się z Oskarem a od siebie dodam jeszcze że najlepiej żebys ty był właścicielem działki, to najbezpieczniejsze jeżeli masz swoją rodzinę, to w takim wypadku mama albo tata nie będą mogli zabrać Ci działki kiedy np. pokłócą się śmiertelnie z synową, w życiu różnie bywa, trzeba być przygotowanym na wiele sytuacji

1. Darowizna dla ciebie aktem notarialnym.

2. Pozwolenie na budowę na ciebie, upoważnienie na ojca do występowania w twoim imieniu przed urzędami.

3. Ojciec załatwia wszystkie materiały i zajmuje się budową, wszelkie faktury za materiały wystawiane na ciebie.[/u]

no dokladnie na taka odp liczylem;) a czy moze ktos sie orientuje jak wyglada rozliczenie z us? tzn mam jakiesz szanse na zwrot podatku jesli pracuje za granica? bądź na co mogę liczyć zarabiając za granica a budując w kraju?