Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego powstają mi szczeliny przy układaniu paneli?

damimax

Recommended Posts

Poradźcie, bo ni w ząb juz bardziej tematu ugryźć nie mogę :(

Panele kładzione raczej zgodnie ze sztuką, podłoże - posadzka betonowa oskrobana ze wszystkich kleksów gipsowych i raczej prosta, na to folia i pianka, a te szpary powstają nie wiedzieć skąd :-?

Szpara jest zazwyczaj 1-2 mm, wzdłuż dłuższej krawędzi panela, no raczej tak być nie powinno przecież :-? Pojedyncze paski są ok, ale przy pozostałych, co któryś panel łapię tę szczelinę.

Doradźcie skąd to się może brać, co źle robimy i jak to zmienić?

Myślę,że ważne jest to żeby panele poleżały w pomieszczeniu gdzie bedą kładzione.Wilgotność i te sprawy.Kładłem niedawno panele(coś świta mi ,że to Classen) i naprawdę były ciasne zamki.Normalnie sam śmigałem i szło jak po maśle,a z tymi musiałem mieć kogoś do pomocy i trzeba było użyć trochę siły,żeby dobrze doszły.

Jeśli mogę doradzić.

1. Instrukcja

2. starannie zacząć

3.jeśli tak ciasno wchodzą to trzeba je dobijać ( wbrew pozorom siła jest potrzebna :D )

4. równe podłoże

5. czasami we frezie jest przeszkoda(ułamany kawałek zamka) - przed położeniem i zapięciem na zamek warto sprawdzić drożność rowku.

6. pamiętać o delatacji

Powinno się udać. Pomimo iż panele robione są maszynowo może zdarzyć się jakiś krzywy który bedzie żle przylegał. Trzymam kciuki. Początki zawsze są trudne :wink:

Witam

Ostatnio układałem z 60m2 paneli kronopolu i nie było z nimi problemu.

Podstawowa sprawa to montaż zgodnie z instrukcją.

http://www.kronopol.pl/klf/pl/#/strona14

Pióro musisz układać w swoją stronę. Jak piszesz o szczelinach 1-2 mm to albo w piórze leży jakieś prócha albo panel który montujesz żle został spasowany w poprzednim.

Jak pisali powyżej większy problem jest z panelami classena bo są ciaśniej spasowane.

Powodzenia :)

Nie wiem jakiej firmy masz panele. Mąż montował classena- wpinał po jednym panelu więc nie potrzebował pomocnika i stwierdził, że bułka z masłem. Ale to był tylko jeden pokój. Teraz ja układam krono original. Zasada montażu jest całkiem inna. Musisz spiąć cały rząd paneli i dopiero je połączyć z poprzednim rzędem. Najpierw bardzo dokładnie połącz krótsze boki- muszą pasować co do milimetra. Potem stawiasz cały rząd prawie pionowo (dobrze jak jest druga osoba do pomocy, bo przy dłuższych rzędach trudno jednej osobie to utrzymać) , wsuwasz pióro do zamka i dociskając powoli kładziesz. No i bez dobicia panele nawet się nie położą- trzeba tyle stukać tym młotkiem, aż klapną i nie będzie szpary. Aha, pilnuj żeby dylatacje od czoła się nie przesuwały i dobrze podłogę unieruchomiły żeby przy dobijaniu podłoga się nie ruszała.