atija 28.07.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Zdecydowaliśmy się na AGĘ z pracowni Archeton Chętnie wysłuchamy waszych sugestii,tych pozytywnych. (no dobra ) tych innych też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 28.07.2009 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 A tutaj link do Agi http://www.archeton.pl/projekt/aga-471-9-opisogolny-aef50ff49e1dc50efcad427a4d2f6f72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 28.07.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Ładny domek, troszkę mała kotłownia - ale to zależy czym będziesz ogrzewać. I ja chyba zrezygnowałabym z tej ścianki między hallem a dużym pokojem, bo obecne wejście troszkę dziwne jest. A u góry połączyłabym pokoje dwa, które są obok siebie ... no chyba, że potrzebujesz akurat tyle pokoi ... Ale ogólnie domek mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 28.07.2009 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Betusia35 Dzięki za odzew.Widziałam ten domek,nawet piłam w nim kawkę.Kotłownia rzeczywiście nie jest wielka,ale piec na ekogroszek wchodzi bez problemu. Co do ścianki,spotkałam się już z taką opinią jak Twoja.Tam,gdzie piłam kawkę ta ściana stoi i nie jest źle Projektu jeszcze nie kupiliśmy,dlatego wszelkie opinie są mile widziane.Może ktoś zauważy jeszcze jakieś braki,które my przeoczyliśmy. Nie ma tu kominka,ale to dla nas nie problem.Pokoje na górze wszystkie niezbędne.Rodzina 2+2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 28.07.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Atijko, a może wypowiesz się co do mojego projektu, który zamierzam kupić a mianowicie Krokus lub Krokus 2 z Archetonu, mój post jest chyba powyżej Twojego tematu albo poniżej ... . Aha, a słyszałam, że kotłownia na paliwo stałe ma mieć nie mniej niż 15 m2. Nie sprawdziłam tej wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 31.07.2009 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Kotłownia jest okChcemy zamienić miejscami okno z drzwiami balkonowymi w salonie.a co za tym idzie przenieść taras na tył domu ,będzie na zachodniej stronie.Wydłużyć garaż ile się da.U góry zrobić jeden wspólny balkon dla dwóch sypialni i chyba dodamy okno dachowe w tej po prawej stronie.Jej okno będzie wychodziło na północ,więc trzeba ją jakoś doświetlić.Macie może jeszcze jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 15.08.2009 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 No cóż,trochę mi smutno,że nikt nie chce wyrazić swojej opinii.Nawet jeśli miałaby być negatywna.Projekt zamówiony.Klamka zapadła,budujemy Agę. Siłami mego męża,Przy pomocy dobrych ekip (to się okaże w terminie późniejszym )Wsparciu miłych ludzi i pewnie mniej miłego banku.Jakoś to będzie Musi się udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartyś 14.09.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 atija projekt bardzo mi się podoba, myślę, że podjęliście dobrą decyzję co do jego wyboru Większy niż w Uli wiatrołap, większy salon to główne atuty według mnie. Na pewno pomyślałabym nad kilkoma zmianami. Garaż wydłużcie na całą długość domu, tak jak my zrobiliśmy. Poza tym kusiłoby mnie żeby minimalnie powiększyć łazienkę na dole kosztem kotłowni, która wcale nie wydaje mi się za mała. My mamy tą dolną łazienkę 4,5 metra i jest taka w sam raz, więc w mniejszej upchać prysznic... chyba już robi się ciasno Pomyśl koniecznie nad otwarciem kuchni na salon. Ten stół mógłby iść bardziej w stronę salonu, nie wiem, czy nie dołożyłam jakieś okno przy tym stole. Ja jestem bardzo zadowolona z tego, że nasza kuchnia jest otwarta na salon, to znacznie powiększa przestrzeń w przypadku domów tego gabarytu.No chyba że jesteś zwolenniczką zamkniętej kuchni, to co innego Faktycznie, takie pojedyncze drzwi do salonu wyglądają dziwnie, więc może zlikwidować choć tą ściankę na prawo od drzwi i zrobić otwarte wejście ? Góra jest według mnie w sam raz. Jeden balkon fakltycznie byłby chyba wygodniejszy, no i ewentualne przesunięcia okien czy drzwi balkonowych na linii ściany, tak żeby dostosować sobie miejsce do mebli też według mnie ma sens. Poza tym wszystko mi się podoba Trzymam kciuki, żeby wszystko się udało i żebyście jak najszybciej zaczęli budowę pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 15.09.2009 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 bartyś Dzięki za odzew Jesteśmy po wizycie u architekta.Adaptacja się robi.Kuchnia będzie otwarta ,ścianka na prawo od drzwi do salonu chyba musi zostać,jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało w trakcie budowy,bo tam będzie doprojektowany kominek.Na pewno nie będzie drzwi.W ogóle te ścianki oddzielające hol od salonu spędzają mi sen z powiek.Jakieś takie............ A może zostawię całkiem otwartą przestrzeń..? jeszcze nie wiem,ale to są ścianki działowe także z decyzjami nie muszę się spieszyć Może ktoś ma jakiś pomysł? A może ktoś widział Agę na żywo ? Wszelkie sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 06.11.2009 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Papiery gotowe,czekamy na pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba899 09.11.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych tym projektem, dla Mnie ten domek jest super, jest w trakcie wykańczania hm... domku i Mnie bo sam go wybudowałem a zostało jeszcze wykończenie.Dzięki atija za instrukcję i zachętę do zalogowania się na forum w Twoim temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba899 09.11.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 W moim domku ścianka pomiędzy kuchnią a salonem jest wysokości około 110cm tworzy tzw. barek, ścianka. Zrezygnowałem ze ścian między salonem a holem i kuchnią, całość jest otwarta. Ścianka w łazience na dole z drzwiami jest przesunięta bardziej w kierunku holu ( powiem tak w tej łazience jest za mało miejsca na prysznic i dlatego z niego zrezygnowałem, jest umywalka, sedes i bidet. W salonie dobudowałem kominek i rozprowadziłem nawiewy ciepłego powietrza do wszystkich pomieszczeń. Natomiast do garażu żeby wejść to zrobiłem przejście przez kotłownię (dobry pomysł bo jest dużo cieplej przy takim rozwiązaniu) ogrzewanie mam na piec gazowy 2 funkcyjny kondensacyjny immergas. Na poddaszu zrezygnowaliśmy z garderoby ( po stwierdzeniu że strych jest tak wielki że się nie spodziewaliśmy, stojąc przy moim wzroście 185cm na wyciągnięcie ręki ledwo sięgam do kalenicy, jest tam naprawdę dużo miejsca by zorganizować garderobę), w ten sposób powiększyliśmy łazienkę i zmieściła się wanna i zostało miejsce na duży prysznic. Powiększyliśmy balkon długość 5 metrów szerokość 1.2m, i jesteśmy bardzo zadowoleni bo nie zacieka na drzwi tarasowe pod nim i spokojnie można w deszczowy dzień postawić np. pranie do wysuszenia. A i jeszcze jedno, nie ma potrzeby wstawiania dodatkowych okien dachowych, w pokojach poddasza jest naprawdę widno. Postaram się zamieścić zdjęcia ale nie w tej chwili bo jest troszeczkę zagracone i nic by nie było na nich widać.Co do kotłowni to jest niewielka i mogła by być większa, na zwykły piec opałowy to jest tam za mało miejsca, po drugie jak ktoś się zdecyduje na taki piec to jak nie przerobi drzwi wejściowych do kotłowni to będzie musiał nosić opał przez korytarz pod schodami a to jest bezsensu w mrożne dni.Ja dodatkowo zamontowałem pod schodami w miejscu gdzie miały być drzwi grzejnik. Najważniejsze jest to że ten domek z zewnątrz nie wydaje się duży a w środku jest wszechstronny, w zupełności dla 4 osób, nawet za duży.Koszt wybudowania nie jest za wielki, konstrukcja prosta, dach prosty, można zrezygnować z jednego komina tak jak Ja zrobiłem. Pokrycie dachu robiłem w lipcu tego roku, dachówka ceramiczna roben jesienny liść, struktonit,1 okno dachowe w łazience,wyłaz dachowy, dekarze postawili kominy nad dach, obrobili je tzw.cukierkiem, drewno na łaty,kontrłaty itp. całość wyszła 26 tysiecy, także koszt niewielki. Co mogę wam doradzić to nieoszczędzajcie na izolacjach i ociepleniu, w moim domku np. na podłodze jest 20 cm styropianu pod ogrzewanie podłogowe, dla dzieci to jest super, jak się bawią to cieplutko mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba899 09.11.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 atija możesz Mi podpowiedzieć ile wyszła rzeczywista wycena domku na obecną chwilę. Zapewne robiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba899 09.11.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Jak ktoś będzie dobudowywał kominek niech pomyśli o kominku z płaszczem wodnym, w zimie na pewno się sprawdzi a latem przy okazji można podgrzać wodę do kąpieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba899 09.11.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Niektórzy sugerują przedłużenie garażu na całą długość domu, ale zastanówcie się czy to będzie ładnie wyglądało, też nad tym myślałem ale dom o wiele gorzej wygląda z zewnątrz, także trzeba przekalkulować wygląd-wielkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 09.11.2009 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 seba899 Fajnie,że jesteś.Dobrze móc z kimś podyskutować,tyle tylko,że ja teraz to taki trochę pasożyt jestem .Własnej wiedzy nie mam,a z cudzej chciałabym korzystać.Nie robiłam wyceny bo prawdę mówiąc nie wiem jak się za to zabrać.Do kogo powinnam się z tym udać?A na pewno bardzo by mi się przydała.Jak byłam w banku pytać o kredyt,to pani kazała zrobić samemu uproszczony kosztorys.Musze się w tych kosztach zorientować,bo zielona jestem. Seba,czy mógłbyś napisać jakie koszty już poniosłeś? pozdrawiam A i jeszcze chciałam ładnie poprosić o zdjęcia wnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 09.11.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Aga z zewnątrz może nie jest piękna,ale zrobiłam wielkie oczy,kiedy zobaczyłam ją wewnątrz.Na stosunkowo małej (114 m2)powierzchni jest naprawdę dużo miejsca.A góra jest super.I to w głównej mierze przesądziło o tym,że będziemy budować właśnie ten domek.Pewnie,że podobały mi się inne np. Dom w rododendronach 6 (chyba już mi zostanie do niego sentyment) lub Ula ze studia Atrium (pozdrawiam bartyś) ALE...rododendron jest trochę kosztowniejszy,a nie możemy u nas na działce postawić mniejszego,bo wejście musi być od kalenicy.Z Ulą to już trochę inna bajka Szkoda,że tutaj nikt nie buduje Agi.Na forum Archetonu jest trochę więcej zwolenników tego domku,ale niestety nikt nie zamieszcza tam zdjęć.No i FM jest mi trochę bliższe Jakoś tutaj lepiej sie czuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba899 10.11.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 atija nie jesteś żadnym pasożytem. Spoko jakieś fotki wnętrz zrobię ale nie w tej chwili bo mam zagracone materiałami budowlanymi także nic z fotek nie zobaczysz, miałem parę fotek ale to jeszcze z początku roku bez tynków itp. Jak się bardziej uporam z pokoikami to podeślę fotki:) Co do ilości miejsca w środku domku to jest naprawdę dużo miejsca, dla Mnie stwierdzam że aż za dużo, nie sądziłem że w rzeczywistości jest taki duży. Jak załatwiałem kredyt to też musiałem zrobić uproszczoną wycenę, rozpisałem co i jak, na tej wycenie podbił Mi się kierownik budowy i bank to uwzględnił. Bank żąda tego żeby wiedzieć mniej więcej ile wyniesie koszt budowy czy 300 tysięcy czy 400 tysięcy to jest dla nich ważne a dla Ciebie jeszcze ważniejsze, bo jak wyjdzie Ci wycena 400 tysięcy a będziesz miała zdolność kredytową na 350tyś. to bank nie udzieli Ci kredytu, będzie żądał zabezpieczenia różnicy kwoty od kredytobiorcy. Także warto jest tą wstępną wycenę rzetelnie przygotować.Pozdrawiam miłośników tego projektu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 10.11.2009 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Seba, z tych miłośników to chyba tylko my... ale nic to,ważne że nam się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba899 16.11.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 atija może i tak bo większość nie widziała tego domku na żywo, a to że z zewnątrz jest niewielki a w środku duży to już inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts