Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość na poddaszu - 243cm - tragedia?

kolorado

Recommended Posts

Jak w temacie: na skutek różnych okoliczności, głównie niedokładności kolejnych wykonawców, uciekło nam kilka centymetrów na poddaszu. Pierwsze pokoje w których zaczęliśmy ocieplać dach będą miały 246, ale okazało się, że więźba krzywo schodzi w jednym kierunku i po drugiej stronie budynku trzeba zejść jeszcze niżej.

No i teraz pytanie: czy taka wysokość to już tragedia? Wysocy nie jesteśmy, ale cyferki robią swoje... te 246 (248 bez podłogi) jakoś zdzierżyliśmy, ale kolejne 3cm totalnie nas załamały.

Czy jest sens walczyć o równy sufit we wszystkich pomieszczeniach na poddaszu, o te 3cm? Czy obniżyć się w łazience (5.8m2) i holu (7m2) o te 3cm i nie kombinować?

Drugie pytanie, to jak utrzymać wysokość? Na mój gust, trzeba by przyciąć jętki (15cm) o te 3cm, tylko jest to jakieś osłabianie konstrukcji i pytanie czy dach się nie złoży? No i druga kwestia, że nie wejdzie wtedy 15cm ocieplenia między jętki?

Co o tym sądzicie?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drugie pytanie, to jak utrzymać wysokość? Na mój gust, trzeba by przyciąć jętki (15cm) o te 3cm, tylko jest to jakieś osłabianie konstrukcji i pytanie czy dach się nie złoży? No i druga kwestia, że nie wejdzie wtedy 15cm ocieplenia między jętki?

!5 cm to malo na izolację poddasza. :o

!5 cm to malo na izolację poddasza. :o

Spokojnie, tyle pójdzie między jętki, reszta (5+5) z dołu i z góry.

podcinać konstrukcję dachu ? Odważnie :):) Zapytaj może najpierw konstruktora :) Uzyskasz 3 cm. Stracisz bezepiczeństwo domowników i grubość ocieplenia. Że nie wspomnę o wentylacji dachu jak zaczniesz pchac wełnę opór. Zadziwiający pomysł ...

Daj sobie spokój z tymi kombinacjami..

U moich rodziców w klocku z lat 70. jest na piętrze szczupłe 240 .....

Pamiętam jak trzeba było podcinać słynnne meblościanki z Jarocina bo nie miesciły się na wysokość :lol:

Nikomu nie stała się krzywda z tego powodu, nikt nie zatruł się ani nie udusił :lol:

243 po stracie tych kolejnych 3 cm to wg mnie żadna trgedia.

Spróbuj może jakoś kolorami pokombinować aby optycznie zwiększyć wysokość .... (może ktos doradzi dobór kolorów). Kombinowanie z podcinaniem jętek to nienajlepszy pomysł.

Pozdrawiam:)

Jak w temacie: na skutek różnych okoliczności, głównie niedokładności kolejnych wykonawców, uciekło nam kilka centymetrów na poddaszu. Pierwsze pokoje w których zaczęliśmy ocieplać dach będą miały 246, ale okazało się, że więźba krzywo schodzi w jednym kierunku i po drugiej stronie budynku trzeba zejść jeszcze niżej.

No i teraz pytanie: czy taka wysokość to już tragedia? Wysocy nie jesteśmy, ale cyferki robią swoje... te 246 (248 bez podłogi) jakoś zdzierżyliśmy, ale kolejne 3cm totalnie nas załamały.

[...]

Co o tym sądzicie?

Ja bede mial na gotowo 2,3 - 2,35. Ale poddasze traktuje jak poddasze - beda tam dwa pokoje dla dzieci, lazienka i pralnio-suszarnia. Swiat doroslych bedzie na dole gdzie na gotowo bedzie ksiazkowe 2,6 ;-) Poddasze to nie pietro! Jezeli chcieliscie tam pietro to trzebabylo wybrac inny projekt :-)

pozdr.

... ale kolejne 3cm totalnie nas załamały ...

Przychodzi mi na myśl jedno, kilka odcieni jednego koloru o zbliżonej tonacji, które jeden obok drugiego jest powiedzmy zauważalnej różnicy a jestem ciekaw czy ktoś to rozpozna na ścianie czy ma kolor o tym numerze z kolornika, który wybrał :D.

Dla mnie 2.48 to porazka. Do przezycia jak sa male pomieszczenia wtedy tego nie widac ale jak cos wiekszego niz 10-15 m2 to 2.65 - 2.70 to minimum.

A zastanawiales sie nad odkryciem jetek ?? Dziadowska robota - lepiej komus zaplacic za przeszlifowanie i pomalowanie ale efekt fajny. Na jetki dasz podloge z desek i na to ocieplenie. Mamy wystroj nowoczesny a bawialnia z jetkami pomalowanymi na bialo wyglada BDB.