kolorado 28.07.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Jak w temacie: na skutek różnych okoliczności, głównie niedokładności kolejnych wykonawców, uciekło nam kilka centymetrów na poddaszu. Pierwsze pokoje w których zaczęliśmy ocieplać dach będą miały 246, ale okazało się, że więźba krzywo schodzi w jednym kierunku i po drugiej stronie budynku trzeba zejść jeszcze niżej.No i teraz pytanie: czy taka wysokość to już tragedia? Wysocy nie jesteśmy, ale cyferki robią swoje... te 246 (248 bez podłogi) jakoś zdzierżyliśmy, ale kolejne 3cm totalnie nas załamały. Czy jest sens walczyć o równy sufit we wszystkich pomieszczeniach na poddaszu, o te 3cm? Czy obniżyć się w łazience (5.8m2) i holu (7m2) o te 3cm i nie kombinować?Drugie pytanie, to jak utrzymać wysokość? Na mój gust, trzeba by przyciąć jętki (15cm) o te 3cm, tylko jest to jakieś osłabianie konstrukcji i pytanie czy dach się nie złoży? No i druga kwestia, że nie wejdzie wtedy 15cm ocieplenia między jętki? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 28.07.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Jaka to tragedia ja mam u siebie na poddaszu 2.40 i jeszcze musze odliczyć na wykończenie podłogi po co kombinować zbawią cię te 3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 28.07.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Znam poddasza o wysokosci 2,40m i jak na noclegownie domowa mieszkancy nie martwia sie tym. Inni mogli miec wyzej ale nie chcieli moze zal im bylo kubatury do grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.07.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Drugie pytanie, to jak utrzymać wysokość? Na mój gust, trzeba by przyciąć jętki (15cm) o te 3cm, tylko jest to jakieś osłabianie konstrukcji i pytanie czy dach się nie złoży? No i druga kwestia, że nie wejdzie wtedy 15cm ocieplenia między jętki? !5 cm to malo na izolację poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 28.07.2009 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Drugie pytanie, to jak utrzymać wysokość? Na mój gust, trzeba by przyciąć jętki (15cm) o te 3cm, tylko jest to jakieś osłabianie konstrukcji i pytanie czy dach się nie złoży? No i druga kwestia, że nie wejdzie wtedy 15cm ocieplenia między jętki? !5 cm to malo na izolację poddasza. Spokojnie, tyle pójdzie między jętki, reszta (5+5) z dołu i z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.07.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 podcinać konstrukcję dachu ? Odważnie :) Zapytaj może najpierw konstruktora Uzyskasz 3 cm. Stracisz bezepiczeństwo domowników i grubość ocieplenia. Że nie wspomnę o wentylacji dachu jak zaczniesz pchac wełnę opór. Zadziwiający pomysł ... Daj sobie spokój z tymi kombinacjami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.07.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Jak Wam się zmieści z dołu 5 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 28.07.2009 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 A czy różnica 3cm pomiędzy pomieszczeniami będzie zauważalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 28.07.2009 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Jak Wam się zmieści z dołu 5 cm ? No normalnie. Chyba zrozumiałeś, że od jętki do podłogi jest 243, a to nie tak. Po dołożeniu ocieplenia, profili, płyty i podłogi (to na dole) wyjdzie 243 - na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.07.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 jak powiesisz tablicę informacyjną opisującą ten stan to na pewno.Daj spokój. Więcej zrobisz szkód niż to wszystko warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 28.07.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 jak powiesisz tablicę informacyjną opisującą ten stan to na pewno. Daj spokój. Więcej zrobisz szkód niż to wszystko warte. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 28.07.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 kolorado. Powiem Ci że ostatnią rzeczą jaka by mi przyszła do głowy to przycinanie jętek - bardzo ważny element konstrukcyjny. Lepiej mieć niżej a bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.07.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 jak wyżej ..... w życiu bym nie wpadła na podcięcie jętek .... nie warto ryzykować różnica 3cm między pokojami będzie niezauważalna a pokój wysokości 243cm to nie jest tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 28.07.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 U moich rodziców w klocku z lat 70. jest na piętrze szczupłe 240 ..... Pamiętam jak trzeba było podcinać słynnne meblościanki z Jarocina bo nie miesciły się na wysokość Nikomu nie stała się krzywda z tego powodu, nikt nie zatruł się ani nie udusił 243 po stracie tych kolejnych 3 cm to wg mnie żadna trgedia. Spróbuj może jakoś kolorami pokombinować aby optycznie zwiększyć wysokość .... (może ktos doradzi dobór kolorów). Kombinowanie z podcinaniem jętek to nienajlepszy pomysł. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.07.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Jak w temacie: na skutek różnych okoliczności, głównie niedokładności kolejnych wykonawców, uciekło nam kilka centymetrów na poddaszu. Pierwsze pokoje w których zaczęliśmy ocieplać dach będą miały 246, ale okazało się, że więźba krzywo schodzi w jednym kierunku i po drugiej stronie budynku trzeba zejść jeszcze niżej. No i teraz pytanie: czy taka wysokość to już tragedia? Wysocy nie jesteśmy, ale cyferki robią swoje... te 246 (248 bez podłogi) jakoś zdzierżyliśmy, ale kolejne 3cm totalnie nas załamały. [...] Co o tym sądzicie? Ja bede mial na gotowo 2,3 - 2,35. Ale poddasze traktuje jak poddasze - beda tam dwa pokoje dla dzieci, lazienka i pralnio-suszarnia. Swiat doroslych bedzie na dole gdzie na gotowo bedzie ksiazkowe 2,6 Poddasze to nie pietro! Jezeli chcieliscie tam pietro to trzebabylo wybrac inny projekt pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.07.2009 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Sztuczny problem , oby wszyscy mieli takie problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 29.07.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 ... ale kolejne 3cm totalnie nas załamały ... Przychodzi mi na myśl jedno, kilka odcieni jednego koloru o zbliżonej tonacji, które jeden obok drugiego jest powiedzmy zauważalnej różnicy a jestem ciekaw czy ktoś to rozpozna na ścianie czy ma kolor o tym numerze z kolornika, który wybrał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 29.07.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Dla mnie 2.48 to porazka. Do przezycia jak sa male pomieszczenia wtedy tego nie widac ale jak cos wiekszego niz 10-15 m2 to 2.65 - 2.70 to minimum. A zastanawiales sie nad odkryciem jetek ?? Dziadowska robota - lepiej komus zaplacic za przeszlifowanie i pomalowanie ale efekt fajny. Na jetki dasz podloge z desek i na to ocieplenie. Mamy wystroj nowoczesny a bawialnia z jetkami pomalowanymi na bialo wyglada BDB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 29.07.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Qrcze, ja miałem podobnie. Ostatecznie na gotowo mam 2,37. Dodam że robiłem wszystko zgodnie z projektem, nie sądziłem że tak można zaprojektować. Z perspektywy 3 lat - nie zauważam tego, mam tylko 180 cm wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 29.07.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 U mnie podobnie na poddaszu - 2,36 wysokości i tragedii nie ma. Widać optycznie, że niski pokój tylko w tym pomalowanym ciemnymi kolorami. Poddasze określone przez nas jako część nocna, więc nie ma to większego znaczenia. Poza tym jest tak jakoś.... przytulniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts