DagaAdam 29.07.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Dla mnie 2.48 to porazka. Do przezycia jak sa male pomieszczenia wtedy tego nie widac ale jak cos wiekszego niz 10-15 m2 to 2.65 - 2.70 to minimum. Ja mam np. 70m2 i mam 2,3m wysokosci (aktualnie 2,45 ale odejdzie jeszcze ok. 15 Tyle ze plaski sufit ma 7m x 1,2m tylko - reszta to skosy. Bede teraz to "obcinal" przedsciankami i ostatecznie bedzie scianka kolankowa 1,2m i pomieszczenie zmniejszy sie do ok 40m2. Mi tam sie podoba, to PODDASZE czyli pomieszczenie pod dachem - z natury niskie, nieustawne, zeskosowane, takie cholera dziadostwo czego wykonczenie kosztuje 2 x wiecej niz normalnego pokoju, a jest 2 x mniej praktyczne Ale jakie urokliwe pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 30.07.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Dla mnie 2.48 to porazka. Do przezycia jak sa male pomieszczenia wtedy tego nie widac ale jak cos wiekszego niz 10-15 m2 to 2.65 - 2.70 to minimum. Ja mam np. 70m2 i mam 2,3m wysokosci (aktualnie 2,45 ale odejdzie jeszcze ok. 15 Tyle ze plaski sufit ma 7m x 1,2m tylko - reszta to skosy. Bede teraz to "obcinal" przedsciankami i ostatecznie bedzie scianka kolankowa 1,2m i pomieszczenie zmniejszy sie do ok 40m2. Mi tam sie podoba, to PODDASZE czyli pomieszczenie pod dachem - z natury niskie, nieustawne, zeskosowane, takie cholera dziadostwo czego wykonczenie kosztuje 2 x wiecej niz normalnego pokoju, a jest 2 x mniej praktyczne Ale jakie urokliwe pozdr. Coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 30.07.2009 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 A zastanawiales sie nad odkryciem jetek ?? Dziadowska robota - lepiej komus zaplacic za przeszlifowanie i pomalowanie ale efekt fajny. Na jetki dasz podloge z desek i na to ocieplenie. Mamy wystroj nowoczesny a bawialnia z jetkami pomalowanymi na bialo wyglada BDB. Niestety w poprzek jętek przechodzą ścianki działowe - więc na mój rozum - odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 30.07.2009 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Dzięki wszystkim za odzew. Finalna decyzja jeszcze nie zapadła, ale raczej będzie bez kombinowania, czyli zostanie 243 (oby nie mniej!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 31.07.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 U mnie jak pisze FlashBack - w pokojach mogłem mieć więcej, a bede miał 240. Dokładnie z tych przyczyn, o których pisze. Na korytarzu/antresoli - 260. Świadomie. Sufit w pokojach i łazience będzie 20 cm niżej. Myślę, że o tych twoich 3 cm to tylko forumowicze bedą wiedzieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.07.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 lata 60-te poniżej 200 nie wliczało się powierzchni do całkowitej powierzchni użytkowej chora ale tak było Ile po dziś dzień jest jeszcze domów mających na pietrze wysokość 199 cm a tu 243 to mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 31.07.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 My mamy 2,35 (stan na teraz z karton gipsem i planowaną wykładziną w sypialni), zamiast 2,50 bo walnął się architekt w projekcie (czegoś nie uwzględnił). Główny wykonawca oczywiście również nie zauważył dyskretnej różnicy pomiędzy projektem, a realem.I co? Deski na suficie (to chyba te jętki) trzeba po prostu podnieść do góry i umocować wyżej (podobno nie wolno przycinac, bo osłabia to całą konstrukcje). Dla nas to byłoby więc rozwalenie całego poddasza i ponowne złożenie. Ja się nie zgodziłam ( mąż warczy do dzisiaj (tak już dla zasady), bo miało byc tyle, a nie jest), bo dla mnie poddasze to poddasze, więc wysoko nie musi byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 31.07.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 A czy czasem dla pomieszczeń mieszkalnych, wg norm budowlanych, minimalna wysokośc nie powinna wynosic powyżej 2,5 m? Jak będzie wygladała sprawa odbioru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.07.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 raczej nie na całym poddaszu, bo co zrobić ze ścianką kolankową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.08.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 A czy czasem dla pomieszczeń mieszkalnych, wg norm budowlanych, minimalna wysokośc nie powinna wynosic powyżej 2,5 m? Jak będzie wygladała sprawa odbioru? No to beda niemieszkalne i bedzie mniejszy podatek.. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.08.2009 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 A czy czasem dla pomieszczeń mieszkalnych, wg norm budowlanych, minimalna wysokośc nie powinna wynosic powyżej 2,5 m? Jak będzie wygladała sprawa odbioru? Sprawdzałem, w końcu jestem żywo zainteresowany 2,5 w "normalnych" pomieszczeniach, a 2,2 na poddaszach użytkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 07.08.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 2,20 jest użytkowej, jak pamiętam. sprawdzaliśmy to, ponieważ trzeba było podjąć decyzję: podnosic, czy też nie. Według przepisów nie trzeba, więc zostało. Nasz architekt podkreślł jednak pozytywne strony tej fuszerki: niższe koszty ogrzewania itp. Fakt, jest ciepło na poddaszu i przytulnie. Dla mnie ok. Dla meża już prawie ok (urabiam go od kilku miesięcy dla świętego spokoju, bo mam już dosyć budowlańców i ich mądrych wypowiedzi). Tylko wypowiedzi, bo w robocie brakuje im wszystkiego: wyobraźni, czasu, materiału, pogody, zdrowia,.......Dopiero od dwóch tygodni mamy święty spokój, bo jest ekipa, która robi wolno, ale baaaaardzo dokładnie. Na budowie są od 7,30, siedzą do 18,00 i widać dobre efekty. Nareszcie........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 08.08.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Jak Wam się zmieści z dołu 5 cm ? No normalnie. Chyba zrozumiałeś, że od jętki do podłogi jest 243, a to nie tak. Po dołożeniu ocieplenia, profili, płyty i podłogi (to na dole) wyjdzie 243 - na gotowo. mozesz ocieplić podłogę styrodurem i wtedy wystarczy dać cieńszy niż styropian, przyjdzie mniej wylewki i już odzyskasz te 3cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MBUNA 09.08.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Ja właśnie chciałbym uzyskać mniej więcej taką wysokość na poddaszu. Nie wiem czemu robisz problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 09.08.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Bo nie ma powazniejszego to normalne sam tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 09.08.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 każdy problem na budowie jest problemem spędzającym sen z powiek do czasu ....aż pojawi się następny problem - wtedy nad tamtym przechodzimy do porządku dziennego a przejmujemy się bieżącym problemem .....do czasu aż pojawi się kolejny dylemat ....itd....itd.... każdy z tych problemów jest problemem wagi wielkiej bo jakąś decyzję trza podjąć .... i dlatego budowa to zwykle dość stresujący okres w życiu człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 10.08.2009 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Jak Wam się zmieści z dołu 5 cm ? No normalnie. Chyba zrozumiałeś, że od jętki do podłogi jest 243, a to nie tak. Po dołożeniu ocieplenia, profili, płyty i podłogi (to na dole) wyjdzie 243 - na gotowo. mozesz ocieplić podłogę styrodurem i wtedy wystarczy dać cieńszy niż styropian, przyjdzie mniej wylewki i już odzyskasz te 3cm No ale to by trzeba najpierw rozkuć istniejącą wylewkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 10.08.2009 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Bo nie ma powazniejszego to normalne sam tak mam Problemów od groma, ale i ten przyjmiemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 10.08.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 2,43 czy to nie w miare normalna wysokość? i do ogrzewania mniej i przytulniej. Same zalety! Ja mam na dole 2,50 a na górze 2,70 ale wkurzam się że tak dużo bo dodatkowe metry sześć. do grzania. Poza tym schody strychowe przez to okazały się nieco za krótkie. Muszę podkładać po książce pod drabinkę żeby dobrze się opierała. Gdybym mógł to zrobiłbym niżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiek_ps 10.08.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 No cóż ja nie lubię skosów i z tego powodu mam dom piętrowy. Na dole po wylewkach i sufitach podwieszanych będzie 2,70 a miejscami 2,80 -2,90. U góry mam akutalnie 2,7 po wylwewkach będzie 2,6. I wydaje mie się trochę mało.... Ale jam mam 1,92 wzrostu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts