Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość na poddaszu - 243cm - tragedia?

kolorado

Recommended Posts

Dla mnie 2.48 to porazka. Do przezycia jak sa male pomieszczenia wtedy tego nie widac ale jak cos wiekszego niz 10-15 m2 to 2.65 - 2.70 to minimum.

Ja mam np. 70m2 i mam 2,3m wysokosci (aktualnie 2,45 ale odejdzie jeszcze ok. 15 :) Tyle ze plaski sufit ma 7m x 1,2m tylko - reszta to skosy. Bede teraz to "obcinal" przedsciankami i ostatecznie bedzie scianka kolankowa 1,2m i pomieszczenie zmniejszy sie do ok 40m2. Mi tam sie podoba, to PODDASZE czyli pomieszczenie pod dachem - z natury niskie, nieustawne, zeskosowane, takie cholera dziadostwo czego wykonczenie kosztuje 2 x wiecej niz normalnego pokoju, a jest 2 x mniej praktyczne :-) Ale jakie urokliwe ;-)

pozdr.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla mnie 2.48 to porazka. Do przezycia jak sa male pomieszczenia wtedy tego nie widac ale jak cos wiekszego niz 10-15 m2 to 2.65 - 2.70 to minimum.

Ja mam np. 70m2 i mam 2,3m wysokosci (aktualnie 2,45 ale odejdzie jeszcze ok. 15 :) Tyle ze plaski sufit ma 7m x 1,2m tylko - reszta to skosy. Bede teraz to "obcinal" przedsciankami i ostatecznie bedzie scianka kolankowa 1,2m i pomieszczenie zmniejszy sie do ok 40m2. Mi tam sie podoba, to PODDASZE czyli pomieszczenie pod dachem - z natury niskie, nieustawne, zeskosowane, takie cholera dziadostwo czego wykonczenie kosztuje 2 x wiecej niz normalnego pokoju, a jest 2 x mniej praktyczne :-) Ale jakie urokliwe ;-)

pozdr.

Coś w tym jest :)

A zastanawiales sie nad odkryciem jetek ?? Dziadowska robota - lepiej komus zaplacic za przeszlifowanie i pomalowanie ale efekt fajny. Na jetki dasz podloge z desek i na to ocieplenie. Mamy wystroj nowoczesny a bawialnia z jetkami pomalowanymi na bialo wyglada BDB.

Niestety w poprzek jętek przechodzą ścianki działowe - więc na mój rozum - odpada.

My mamy 2,35 (stan na teraz z karton gipsem i planowaną wykładziną w sypialni), zamiast 2,50 bo walnął się architekt w projekcie (czegoś nie uwzględnił). Główny wykonawca oczywiście również nie zauważył dyskretnej różnicy pomiędzy projektem, a realem.

I co? Deski na suficie (to chyba te jętki) trzeba po prostu podnieść do góry i umocować wyżej (podobno nie wolno przycinac, bo osłabia to całą konstrukcje). Dla nas to byłoby więc rozwalenie całego poddasza i ponowne złożenie. Ja się nie zgodziłam ( mąż warczy do dzisiaj (tak już dla zasady), bo miało byc tyle, a nie jest), bo dla mnie poddasze to poddasze, więc wysoko nie musi byc.

2,20 jest użytkowej, jak pamiętam. sprawdzaliśmy to, ponieważ trzeba było podjąć decyzję: podnosic, czy też nie. Według przepisów nie trzeba, więc zostało. Nasz architekt podkreślł jednak pozytywne strony tej fuszerki: niższe koszty ogrzewania itp. Fakt, jest ciepło na poddaszu i przytulnie. Dla mnie ok. Dla meża już prawie ok (urabiam go od kilku miesięcy dla świętego spokoju, bo mam już dosyć budowlańców i ich mądrych wypowiedzi). Tylko wypowiedzi, bo w robocie brakuje im wszystkiego: wyobraźni, czasu, materiału, pogody, zdrowia,.......Dopiero od dwóch tygodni mamy święty spokój, bo jest ekipa, która robi wolno, ale baaaaardzo dokładnie. Na budowie są od 7,30, siedzą do 18,00 i widać dobre efekty. Nareszcie........

Jak Wam się zmieści z dołu 5 cm ?

No normalnie. Chyba zrozumiałeś, że od jętki do podłogi jest 243, a to nie tak. Po dołożeniu ocieplenia, profili, płyty i podłogi (to na dole) wyjdzie 243 - na gotowo.

mozesz ocieplić podłogę styrodurem i wtedy wystarczy dać cieńszy niż styropian, przyjdzie mniej wylewki i już odzyskasz te 3cm :wink:

każdy problem na budowie jest problemem spędzającym sen z powiek do czasu ....aż pojawi się następny problem :lol: - wtedy nad tamtym przechodzimy do porządku dziennego a przejmujemy się bieżącym problemem .....do czasu aż pojawi się kolejny dylemat ....itd....itd....

każdy z tych problemów jest problemem wagi wielkiej bo jakąś decyzję trza podjąć :wink: .... i dlatego budowa to zwykle dość stresujący okres w życiu człowieka :wink: :D

Jak Wam się zmieści z dołu 5 cm ?

No normalnie. Chyba zrozumiałeś, że od jętki do podłogi jest 243, a to nie tak. Po dołożeniu ocieplenia, profili, płyty i podłogi (to na dole) wyjdzie 243 - na gotowo.

mozesz ocieplić podłogę styrodurem i wtedy wystarczy dać cieńszy niż styropian, przyjdzie mniej wylewki i już odzyskasz te 3cm :wink:

No ale to by trzeba najpierw rozkuć istniejącą wylewkę...

2,43 czy to nie w miare normalna wysokość? i do ogrzewania mniej i przytulniej. Same zalety! Ja mam na dole 2,50 a na górze 2,70 ale wkurzam się że tak dużo bo dodatkowe metry sześć. do grzania. Poza tym schody strychowe przez to okazały się nieco za krótkie. Muszę podkładać po książce pod drabinkę żeby dobrze się opierała. Gdybym mógł to zrobiłbym niżej

No cóż ja nie lubię skosów i z tego powodu mam dom piętrowy. Na dole po wylewkach i sufitach podwieszanych będzie 2,70 a miejscami 2,80 -2,90. U góry mam akutalnie 2,7 po wylwewkach będzie 2,6. I wydaje mie się trochę mało.... Ale jam mam 1,92 wzrostu...

Pozdrawiam