Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka szerokość parapetów zewnętrznych??

Recommended Posts

Witam

Jaka powinna być szerokość parapetów zewnętrznych w stosunku do okna.

Jeżeli na przykład okno jest szerokie to jaka powinna być szerokość parapetów.

Gośc który bedzie robił elewacje i odrazu je montował powiedział żeby kupić parapety na taką szerokość jak okna i dołożyć po bokach te plastikowe zaślepki.

Czy parapety nie powinny być troche szersze??

Pozdrawiam

Puszka

A jak ten Gość założy "zaślepkę" do parapetu z klinkieru?

Parapet powinien być wpuszczony około 2 cm w glif (szpaletę okienną) okna, żeby odbierał wodę płynącą po narożniku okna i odprowadzć ją od ściany. W ten sposób unika się brzydkich zacieków powstających często pod oknami.

A jak ten Gość założy "zaślepkę" do parapetu z klinkieru?

Parapet powinien być wpuszczony około 2 cm w glif (szpaletę okienną) okna, żeby odbierał wodę płynącą po narożniku okna i odprowadzć ją od ściany. W ten sposób unika się brzydkich zacieków powstających często pod oknami.

sie zgadza ok 2 cm w glif tylko jak ocieplasz to dajesz 2 cm styropianu i masz 2 cm w glifie,

co do klinkieru to zawsze mozesz uzyć jakiegos uszczelniacza np dekarski

osobiście preferuje boczki wygięte do góry bo usztywnaja parapet, no i ten plastik po kilku latach kruszeje i odpada :cry:

• 11 months później...
  • 6 years później...

Na przykładzie okna które ma szerokość 100cm jaką długość powinien mieć parapet? Ja załozyłem że też 100cm, po 2 cm z każdej strony dojdzie tej zaślepki plastikowej, która ostatecznie schowa sie w tynku (ociepleniu). Czy to jest poprawnie?

Druga sprawa to szerokość a raczej głębokość parapetu. Dla ocieplenia 16cm zamierzam zamówić parapet o szerokości 22.5cm. Typoszereg jest 17.5cm 20cm 22.5cm itd - 20cm wydaje sie za mało bo 2.5 cm zabiera ta zaślepka z boku która wchodzi w stronę muru, zostałoby tylko 1.5cm wystającej cześci poza obrys muru a większosc z tego zabierze klej siatka i ostateczny tynk. Wydaje sie wiec że 22.5cm dla ocieplenia 16cm będzie ok ?

Głębokość myślę OK, co do szerokości, to nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że ta plastikowa końcówka parapetu mniej więcej licuje się z parapetem - to jest nakładka. Nie doliczał bym jej grubości do całkowitej długości parapetu. Czyli w Twoim przypadku dł to 104 cm (po 2 cm z każdego boku. 1cm może być mało z uwagi na pracę takiego parapetu podczas nagrzewania/ochładzania - połączenie z ociepleniem może się z czasem rozkruszać, zwróć uwagę na obróbkę tych miejsc).

Na przykładzie okna które ma szerokość 100cm jaką długość powinien mieć parapet? Ja załozyłem że też 100cm, po 2 cm z każdej strony dojdzie tej zaślepki plastikowej, która ostatecznie schowa sie w tynku (ociepleniu). Czy to jest poprawnie?

Druga sprawa to szerokość a raczej głębokość parapetu. Dla ocieplenia 16cm zamierzam zamówić parapet o szerokości 22.5cm. Typoszereg jest 17.5cm 20cm 22.5cm itd - 20cm wydaje sie za mało bo 2.5 cm zabiera ta zaślepka z boku która wchodzi w stronę muru, zostałoby tylko 1.5cm wystającej cześci poza obrys muru a większosc z tego zabierze klej siatka i ostateczny tynk. Wydaje sie wiec że 22.5cm dla ocieplenia 16cm będzie ok ?

Dla styropianu 16 cm mam płytkę parapetową 24 cm. Wystaje około 6 cm. Wygląda to tak:

Zdjęcie-1268.jpg